УДС: ОСТАНАК МЕДИЦИНСКИХ РАДНИКА ЈЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС

Ненад Константиновић, један од лидера Уједињене демократске Србије каже да је национални интерес да се драстично побољша положај најстучнијих, посебно лекара и медицинског особља, како они не би одлазили из Србије.

Константиновић је рекао да се током пандемије вируса Covid – 19 показало колико је важно да се заштити здравље људи и колика потреба постоји за улагањем у здравствени систем.

„Током епидемије се показало колико је важно заштитити здравље људи. Добра вест је да су најзад сви схватили колико треба улагати у лекаре и медицинске раднике“, рекао је Константиновић.

Он је додао да сва улагања у здравствени систем практично представљају улагање у „здравље свих наших грађана“.

Пандемија корона вируса показала је све слабости здравственог система Србије. Али је такође показала и колико је неопходно да се на сваки начин спречи одлазак лекара и медицинског кадра који су својим знањем и надљудским напорима помогли да се избегне још већи број жртава овог вируса. Због тога један од приоритета мора бити и налажење начина да се здравственим радницима омогуће такви услови живота и рада, како не би наставили да, у потрази за нормалним животом, напуштају земљу.

„Уједињена демокраска Србија ће спречити да одлазе лекари, медицинске сестре и сви други храбри и вредни људи из ове земље. То је наш национални интерес“, рекао је Константиновић.

Уједињена демократска Србија је политички савез Србије 21, Војвођанског фронта на челу са ЛСВ, Странке модерне Србије и Грађанског демократског форума.

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА

УДС: Створићемо земљу из које млади неће одлазити

Бојан Ђурић, један од лидера Уједињене демократске Србије рекао је у Јагодини да је фокус политике УДС стварање земље из које не морају да одлазе млади људи.

„Добра вест је да из Србије не мора да одлази оволико, посебно младих људи“, каже Бојан Ђурић.

Један од највећих проблема Србије је одлазак, посебно младих људи. Истраживања показују да је тај број достигао цифру од 50.000 у прошлој години. Чак је и Међународни Монетарни Фонд (ММФ) упозорио Владу Србије да мора да донесе пакет мера како би се спречио одлив мозгова.

Током посете Јагодини, Ђурић је у разговору са грађанима објаснио да је фокус политике Уједињене демократске Србије да створи услове да најпредузимљивији и најталенованији имају могућност да нормално живе и у својој земљи.

„Фокус политике Уједињене демократске Србије је стварање земље у којој може да се дише и у којој може да се живи. Да најталентованији, да најпредузимљивији имају опцију да нормално могу да живе и да се развијају и у својој земљи“, рекао је Ђурић.

Незадовољни условима за живот и рад, млади одлазе у иностранство и остављају незадовољне привреднике који теже него икада до сада налазе стручне раднике. Уједињена демократска Србија ће се озбиљно посветити стварању услова да се овај тренд прекине.

Уједињена демократска Србија је политички савез Србије 21, Војвођанског фронта на челу са ЛСВ, Странке модерне Србије и Грађанског демократског форума.

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА

Мацура: Добра вест је да труднице не морају да испаштају због административне бахатости

Татјана Мацура, кандидаткиња на листи Уједињене демократске Србије, копредседница Странке модерне Србије и оснивачица удружења „Маме су закон“ упутила је јуче у скупштинску процедуру предлог измене Закона о здравственом осигурању који би обавезао послодавце да за жене које одржавају трудноћу доставе потребну документацију РФЗО-у у року не већем од 15 дана како би оне на време примале своје зараде на које имају право док су на овој специфичној врсти боловања.

Према актуелном законском решењу овај рок не постоји, па тако труднице свој новац добијају са закашњењем које је у појединим случајевима и по неколико месеци дуго. „Једна група савесних послодаваца благовремено доставља потребну документацију филијали РФЗО-а, међутим постоји и група оних који то не чине и због којих на крају испаштају само труднице. У периоду када се значајно увећавају трошкови породице – одржавање трудноће и припрема за породиљски период, свака финансијска непланирана криза тешко се подноси. Добра вест је да је за ову измену потребно само мало политичке воље. Да би труднице у Србији отклониле сваку сумњу да је у питању немар појединих послодаваца или државе, потребно је да будућа скупштинска већина прихвати ову једноставну законску корекцију“, изјавила је Мацура.

Уједињена демократска Србија јесте коалиција коју чине Србија 21, Војвођански фронт предвођен ЛСВ-ом, Странка модерне Србије и Грађански демократски форум.

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на Мацура: Добра вест је да труднице не морају да испаштају због административне бахатости

Татјана Мацура: Имамо задатак да пронађемо државника

Свакакве сам wannabe лидере видела и упознала за ових неколико година у политици. Страшно ми је занимљиво да већина мисли да се њихово wannabe лидерство подразумева.

Истини за вољу, то претпостављено подразумевање некако пада у воду први пут када се догоди да не могу стрпљиво да саслушају своје саговорнике или када на пристојну критику одговоре нападом или театралним, прецизније незрелим, понашањем. После је то подразумевање само смешно, мрцвари се и на крају буде тужно.

Додуше, окружени тапшачима и ласкавцима које најчешће импресионира материјално, у ружичастом балону који ствара пријатност, не виде да нешто ван балона не штима и да балон увек може да пукне и да постане непријатно. Већина wannabe лидера на људе ван политике, посебно на оне од којих очекују подршку и на крају глас, гледа са висине и руга им се (што јавно, што тајно). По правилу такав wannabe лидер не поштује ни колеге. Дугорочно се уместо изградње поверења и јачања лидерске позиције ствара нешто сасвим супротно – неповерење и одбојност. Све ово је укратко и “камен спотицања” који од wannabe никад не направи алфу. За ових пар година, као што већ рекох, то сам видела онолико пута.

Зашто је ово данас важно? Зато што нам је до 2022. године потребан неко ко ништа не подразумева, ко је спреман да чује и лепо и мање лепо о себи, ко је стрпљив и учи, ко људе поштује и ко их цени, ко са њима сарађује. Таква особа ће до 2024. године око себе окупити довољан број других људи сличних особина који су потребни да изнесу промену коју очекујемо – системску. Здрав систем могу да поставе само они који идеју коју доносе критички са другим људима промишљају, коригују и спроводе или нечију добру идеју пригрле. У тако постављеном здравом систему је лако или макар лакше сутра мењати оне који свој посао не умеју да раде или га не раде довољно добро.‬

Лидерске сујете свих wannabe политичких лидера смо до сада прескупо плаћали, а свака је оставила последице које се осећају и након наплате цеха. Најпогубнија последица је апатија, подједнако видљива и код гласача и код политичара – повлачење, препуштање, невољност. Немерљива, огромна штета. На грешкама се учи, а ја искрено желим да верујем да смо из свих наших грешака до сада научили много. Данас желим да верујем да смо способни да заједно нађемо особу која има све потребне особине да 2022. буде носилац промене коју очекујемо да видимо 2024. године.‬ Тражи се државник, а не политикант.

Татјана Мацура
копредседница Странке модерне Србије
Уједињена демократска Србија

УДС: Сачуваћемо будућност и здравље грађана

Mарко Ђуришић, први на изборној листи Уједињене демократске Србије рекао је у Смедереву да је доба вест за Србију што људи са листе УДС знају како да реше проблеме грађана, и сачувају њихову будућност и здравље.

„Данас у Смедереву разговарали смо са грађанима о њиховим проблемима, проблеми (који су) пре свега везани за здравље због лошег ваздуха, лоше земље, лоше воде“, рекао је Ђуришић.

Ђуришић је додао да Уједињена демократска Србија у градовима и општинама широм Србије разговара са грађанима о њиховим проблемима са жељом да им понуди решење. УДС уме да слуша и разуме недаће са којима се грађани свакодневно сусрећу и нуди конкретне предлоге за превазилажење различитих потешкоћа.

„Добра вест за Смедерево, добра вест за Србију, јесте да људи са листе Уједињене демократске Србије знају како ове проблеме да реше“, рекао је Ђуришић.

Поводом загађене животне средине у Смедереву где већ дуже време постоји проблем са квалитетом ваздуха, као и недостатак санитарне депоније, Ђуришић је грађанима Смедерева понудио један од могућих начина за разрешење еколошких питања у овом граду.

„Формираћемо (УДС) Фонд за заштиту животне средине, наменски и одговорно трошити та средства како би сачували будућност и здравље грађана Србије,“ рекао је Ђуришић током дружења са грађанима Смедерева.

Уједињена демократска Србија је политички савез Србије 21, Војвођанског фронта на челу са ЛСВ, Странке модерне Србије и Грађанског демократског форума.

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА

УДС: Имамо јасан план за будућност

Бојан Ђурић, један од лидера Уједињене демократске Србије рекао је да су предузетници који вредно и напорно раде, данас више него икада суочени са огромном неизвесношћу због неефикасности државе.

Током посете огледном пољопривредном домаћинству у селу Добри До код Смедерева, Ђурић је рекао да је Србија пуна дивних људи, дивних економија, газдинстава и предузетника који пред собом немају никакву слику какав је економски план ове земље што изазива огромну несигурност.

„Српска економија је пуна оваквих дивних људи, дивних економија, дивних дворишта, предузетника, предузетних радњи. Сви они вредно и напорно раде и сви они су данас посебно суочени са огромном неизвесношћу. То је пре свега због тога што је држава неефикасна и што они заправо немају никакву слику пред собом какав је економски план ове земље“, рекао је Ђурић

Ђурић је нагласио да ће се Уједињена демократска Србија бавити управо таквим проблемима грађана широм Србије.

„Уједињена демократска Србија ће се бавити тим проблемом. Пре свега оним препрекама које стоје у економији и у нашој политици“, рекао је Ђурић и додао да УДС има јасан план за будућност.

„Јасан план за будућност, план у неколико корака, интеграција Србије у Европу и свет, и онда ће сви ови дивни људи моћи да остваре своје пуне потенцијале“, рекао је Ђурић

Уједињена демократска Србија је политички савез Србије 21, Војвођанског фронта на челу са ЛСВ, Странке модерне Србије и Грађанског демократског форума.

                                                                      УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА

УДС: Избори су прилика да се промени власт

Ђуришић је додао да су избори прилика да се промени власт и да је, без обзира што не постоје услови за фер и поштене изборе, обавеза полтичара да не одустају од борбе за бољи живот грађана.

„Избори су прилика да се промени власт. И без обзира што данас у Србији не постоје услови за фер и поштене изборе, посао политичара је да буду у првом реду борбе, да буду испред грађана, и да се на изборима и у институцијама боре за њихове интересе“, рекао је Ђуришић.

Ђуришић је додао да је разлог због кога Уједињена демократска Србија излази на изборе управо тај, да грађани имају за кога да гласају, за оне који су спремни да буду у првом реду борбе за промену власти и који знају како се то ради. УДС грађанима нуди праву алтернативу власти, која ће Србију вратити на пут европских интеграција и заједно са њима изградити демократску, грађанску и модерну Србију.

„Зато листа Уједињена демократска Србија излази на изборе, како би послала грађанима добру вест – да не одустајемо када је тешко“, казао је Ђуришић.

Уједињена демократска Србија је политички савез Србије 21, Војвођанског фронта на челу са ЛСВ, Странке модерне Србије и Грађанског демократског форума.

Београд, 23. мај 2020. године

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА