Осуђујемо насиље над Миланом Вујићем

Странка модерне Србије најоштрије осуђује пребијање новосадског активисте Милана Вујића, које се десило јуче око 22.30 у Новом Саду.

Поздрављамо чињеницу да је полиција привела насника.

Са друге стране, скрећемо пажњу да је ово насиље очигледно политички мотивисано и директна је последица вербалног насиља које се у српској политичкој јавности редовно усмерава против неистомишљеника.

Од правосуђа и тужилаштва очекујемо ефикасно и правично санкционисање овог безобзирног насилништва, чиме ће оно показати да је заиста ту за нашу децу, а не само за нечију.

Комшије, етничко чишћење се не слави

Ни 25 година након што је завршен рат на простору бивше СФР Југославије, још увек нема добре политичке воље да се злочини назову правим именом, а да се злочинци не величају и не представљају као хероји будућим генерацијама.

Из поштовања према свим жртвама рата, посебно цивилним, у дане сећања на појединачне злочине почињене на простору бивше СФР Југославије потребно је јасно и недвосмислено стати испред жртава, поклонити им се и рећи да се један злочин не може оправдати другим, рећи да ће се будуће генерације увек сећати и заувек жалити за тим што су они невино страдали због лоших политика заснованих на лажним митовима и ужасној пропаганди која је стварала мржњу према свему што је другачије.

Последице рата осећају се и данас, хушкање је и даље присутно, и даље се славе срамне војне и паравојне акције са свих страна, а сећања су и даље болна и ровита.

Данас се са огромном тугом у нашим срцима сећамо етничког чишћења спроведеног у полицијској и војној акцији названој “Олуја” 03. и 04. августа 1995. године на простору Хрватске са којег је тада протерано преко 200.000 људи српске националности, а имовина им је спаљена. За великим бројем несталих се још увек трага.

Наше данашње комшије славе што су тада победиле ненаоружане, гладне и жедне жене, старе и децу. Такве се победе једноставно не славе. Као што се ни сваки други злочин почињен из најнижих људских побуда не слави. То је ругање свим невиним жртвама рата.

Странка модерне Србије искрено верује у то да ће неки будући политичари на нашем заједничком животном простору смоћи снаге да се суоче са истином, да осуде срамоту коју су у име њихових грађана спроводиле тадашње политичке елите, да ће престати са политиком негирања злочина и величања злочинаца у националне хероје.

Народни посланици упутили захтев за сазивање одбора који се баве питањем безбедности

Народни посланици још увек актуелног XI сазива Народне скупштине: Татјана Мацура, Марко Ђуришић, Ненад Чанак, Гордана Чомић, Немања Радојевић, Владимир Ђурић, Александар Стевановић, Љупка Михајловска, Олена Папуга и Нада Лазић упутили су данас захтеве Одбору за контролу служби безбедности и Одбору за одбрану и унутрашње послове да сазову седнице на којима ће се разматрати извештај о томе шта је претходило и како је дошло до нереда и бруталног одговора представника Министарства унутрашњих послова на улицама Београда и Новог Сада током протеста 7. и 8. јула 2020. године.

Позивамо председнике наведених одбора, мр Игора Бечића и Марију Обрадовић, да у што је могуће краћем року упуте захтев надлежном Министарству које ће припремити извештај за чланове наведених одбора. Начин на који се полиција опходила у нередима који су избили на улицама Београда и Новог Сада недопустив је у цивилизованим и демократским друштвима. Tаква бруталност на овим просторима је незапамћена, и народни посланици имају правo да добију информацију о томе шта је доносиоце одлука навело да издају наредбе о таквој употреби силе према грађанима. Уколико се установи да су дата овлашћења прекорачена, позивамо надлежне да се такви појединци санкционишу.

Још једном апелујемо на све грађане да се придржавају препорука и да се одговорно односе према свом здрављу и здрављу својих најближих. Пандемија не јењава у мери у којој би то свима одговорало и уз дубоко разумевање потребе да се искаже бунт, питање здравствене безбедности се не сме занемарити.

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на Народни посланици упутили захтев за сазивање одбора који се баве питањем безбедности

СМС најоштрије осуђује бруталност полиције која другу ноћ за редом пребија голоруке грађане

Фото извор: Twitter

Потресне сцене окрвављених руку, ногу, глава, откинуте коже, гутања сузавца и бесомучног пребијања у последња два дана никога нису оставиле равнодушним, а на нашу огромну срамоту обишле су и читав свет. Оваква бруталност полиције у обрачуну са голоруким грађанима већ другу ноћ за редом ни на који начин није оправдана.

Нема сумње да постоје групе хулигана којима је интерес да обесмисле мирно грађанско, на демократски начин изражено незадовољство ситуацијом у земљи. Годину дана уназад организовани су грађански протести у којима готово да није било никаквих инцидената, да бисмо сада имали групе које нападају полицију, политичаре и грађане.

Странка модерне Србије позива Министарство унутрашњих послова да истражи који су појединци и по чијем налогу прекорачили овлашћења која су им по Уставу и законима ове државе дати. Недопустиво је да се полиција тако односи према грађанима које би требало да штити. Недопустиво је и да насилници не сносе личну одговорност због онога што раде. Како је велики број њих путем друштвених мрежа увелико идентификован не постоје препреке да и МУП не спроведе истрагу и починиоце адекватно казни.

Исказати незадовољство кроз мирне протесте је право сваког грађанина и Уставом је гарантовано, а бруталност појединих полицајаца мора бити хитно санкционисана. Подржавамо грађане који су се одлучили да на овај начин искажу незадовољство, апелујемо да не наседају на подметања која долазе са више страна, као и на насиље у којем ће само и једино они бити жртве.

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на СМС најоштрије осуђује бруталност полиције која другу ноћ за редом пребија голоруке грађане

СМС осуђује прекомерну употребу силе према голоруким грађанима

Странка модерне Србије најоштрије осуђује претерану употребу сузавца, ударање пендрецима, крваве главе које су се могле видети само у кадровима ретких телевизија које су извештавале са протеста. Полиција на коњима и са псима, прекомерна употреба силе према голоруким грађанима јесу епилог који у јеку пандемије није смео да се догоди.

Јавни сервис позивамо да правовремено и истинито извештава све грађане. Поруке у вези са мерама заштите од корона вируса морају бити јасне, прецизне и добронамерне. Наш здравствени систем одавно је пред колапсом и све што данас треба да нам буде на уму је то да не постоји ништа вредније од људског живота.

Позивамо надлежне да се с поштовањем обраћају грађанима и омогуће им да на миран начин изразе незадовољство, страх и забринутост услед контрадикторних упутстава и мера које се доносе.

Позивамо све политичке актере да не злоупотребљавају незадовољство грађана за стицање јефтиних политичких поена и не распирују додатно насиље у нашем друштву.
Управљање кризом је главна одлика лидера и свако ко се тако представља сноси одговорност за будућност наше земље.

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на СМС осуђује прекомерну употребу силе према голоруким грађанима

ТАТЈАНА МАЦУРА (УДС): Резултати избора су неизвесни, извесно је само да нећемо бити део будуће владе

Први пут у новијој историји чини ми се да се не можемо ослонити на истраживања и мислим да ће резултати гласања бити неизвесни до затварања биралишта. Лично очекујем за Уједињену демократску Србију знатно бољи резултат од преласка цензуса, каже у интервјуу за “Блиц” Татјана Мацура.

Она наводи да је важно да се грађанске, продемократске, проевропске снаге коначно ревитализују.

– Увлачење профашистичких организација у парламент био би озбиљан проблем за Србију и грађани су тога свесни.

Која је предност УДС у односу на друге грађанске и про ЕУ опције?

– Ми нисмо никада учествовали у извршној власти на републичком нивоу, али нисмо наивни, имамо искуства и знања да истакнемо важност неких питања и да понудимо добра решења. Добра вест је да нисмо сујетни, да смо показали да је могуће уједињење идеолошки и програмски блиских организација, да смо покренули тај талас, да имамо политику, да се не водимо личним интересима и да смо доследни у идеји да Србија заслужује да постане уређена држава по угледу на оне у које наши људи одлазе тражећи бољи стандард и правичнији систем. Ми волимо и поштујемо људе и пажљиво их слушамо.

Врло сте активни у кампањи, путујете по Србији, разговарате с грађанима… Шта вам кажу, на шта се жале?

– Волим људе. Важим за некога ко често разговара са грађанима и када кампања није у току. Добро је што сада могу да упоредим проблеме који су их тиштили пре ванредног стања са оним што их сада тишти. Данас су много више забринути за здравље, своје и својих најближих. Пандемија и њене последице их веома плаше. Жале се и на низак стандард. Свесни су да оно што чују на телевизији није живот који живе, да слика стварности и тон живота нису усклађени. Говоре ми о неправди. Виде да нису исте прилике и обавезе за све, да се закони доследно не примењују. Примећујем и да су све више забринути за животну средину, некако као да нас је ова пандемија додатно освестила. Брине их и квалитет ваздуха, што су реке узурпиране. Укратко – желе да сачувају здравље, да живе боље, да систем буде праведнији и да заштите природу… и то исто очекују од оних који ће их представљати.

Какав сазив Скупштине очекујете?

– Скупштина је увек била слика друштва у коме живимо. Какав је парламент, такви смо ми. Скупштина је наше огледало, свидело се нама или не шта у том огледалу видимо. Очекујем лепшу слику овог пута – јачање грађанске опције и значајно освежење на тој страни. Та потреба је присутна у нашем друштву већ веома дуго. УДС је направио први корак ка том циљу. Највећи изазов за нас у наредном сазиву биће како да ову групу проширимо и нађемо кандидата који ће бити довољно јак да се наметне као алтернатива на председничким изборима. Убеђена сам да ћемо успети.

Да ли можете да замислите УДС као део владе са СНС?

– Не. Нити је састав будуће владе неизвестан, нити ми себе видимо у њој. Ми смо актуелном режиму опозиција, али и можда једина права алтернатива. Знамо све његове малобројне врлине и велике мане и себе не видимо као део тога.

Да сте у прилици, шта бисте прво урадили на власти?

– Променила бих изборне законе. Људи желе да знају за кога тачно гласају, очекују да кандидати не буду сакривени иза назива изборних листа или имена лидера. Изгубили су поверење и једини начин да то поверење поврате јесте индивидуална одговорност и анализа рада оних који их представљају. Друго је пореска политика, посебно смањење пореза и доприноса на зараде. Наша привреда је толико оптерећена да је пред пуцањем, а посебно је оптерећена она најбројнија група – микро, мала и средња предузећа и предузетници, они који у великој мери пуне државни буџет. И трећа је реформа здравственог система, где треба ставити акценат на превентивну заштиту и интеграцију приватне и државне праксе у јединствен систем.

Није Твитер Србија

На Твитеру вас често оптужују за сарадњу са СНС, па сте чак снимили и клип о томе како сте прикупили потписе у Лебану…

– Твитер није Србија. Нејасно је због чега се један део опозиције упиње да се и даље на том простору доминантно бави другима у опозицији, а не влашћу или собом. Недостатак креативности и идеја доводи до тога да им је увек неко други крив за њихове неуспехе и промашаје. Видео из Лебана смо снимили јер су толико претерали са пласирањем лажи и вређањем људи тамо да је било неминовно да им покажемо колико су смешни.

Интервју преузет са online портала листа Blic.

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на ТАТЈАНА МАЦУРА (УДС): Резултати избора су неизвесни, извесно је само да нећемо бити део будуће владе

Неучествовање на изборима је бежање од одговорности, учешће у власти није опција

Не постоје црвене линије за учешће у владајућој већини јер партиципација у власти није опција, каже у интервјуу за B92.net кандидаткиња УДС Татјана Мацура.

Она додаје да би задовољавајућ резултат за листу био прелазак цензуса.

Копредседница Странке модерне Србије и кандидаткиња листе Уједињена демократска Србија, Татјана Мацура је, између осталог, изнела и недвосмислен став о учешћу Покрета Левијатан, као и листа које се отворено залажу за заустављање европских интеграција Србије.

Приче о бојкоту, каже, било је исувише.

Да ли је у овој кампањи свађа унутар опозиције бацила сенку на све остало? Сматрате ли сте провели већи део времена свог гостовања у медијима бранећи одлуку да не бојкотујете изборе?

Држава нам је на ивици велике економске, привредне кризе, а ми још увек причамо о бојкоту и то је просто невероватно. Било је пуно, можда и превише наметнуте приче на ту тему и зато се надам да је ово и последњи пут да се на то питање осврћемо. Чврстог смо става да су избори место где се бори за промене. Све друге искључиве или наметнуте опције су неодговорне или политички неписмене. Посебно ме забрињава инсистирање на подељености у друштву и то тако што ће они који не одустају од борбе на свим пољима бити названи издајницима од стране оних који су сами себе назвали правовернима.

Данас на изборе излази чак 21 листа, међу којима и оне које су у инсистирању на тој подели биле најгласније. Са ове дистанце све што се дешавало уназад скоро две године делује смешно и представља чисто губљење времена. Замислите где би опозиција била данас да су нас послушали, да смо се програмски ујединили и спремали се за изборе ове две године? Политички живот се претворио у пуко препуцавање сујетних лидера, а јавност све више губи интересовање. Свести било чије деловање данас само на улазак у Парламент је неодговорно. То није и никада није био наш једини циљ. То је средство без кога нема даљег деловања и утицања на промене у друштву на свим нивоима, а ни сарадње са међународним институцијама.

Ми не можемо да се задовољимо тиме да само променимо човека. Морамо да променимо систем у којем ће се бирати одговорни и смењиви људи, а то захтева много више труда, искуства, стрпљења, одговорности и енергије од оне која је потребна да изговорите – не учествујем на изборима. Неучествовање на изборима је бежање од одговорности.

Колико су представници власти били критични према вама? Замерке су да сте лажна опозиција, те да се међусобно штедите? Како видите ту читаву причу?

Однос власти и опозиције је асиметричан. Није природно да позиција посебно критикује опозицију у дневнополитичком смислу. Један од главних задатака опозиције је критика позиције и предлагање алтернативних решења. Тим трагом, не мислим да је има било каквог смисла говорити да је неко некога штедео. Оно што јесте евидентно у нашим наступима и представља и интегрални део нашег програма је нова политичка култура. Она подразумева и аргументовану критику и наратив достојан Скупштине Републике Србије и посла којим се бавимо. Оно што је некад био политички модус операнди, агресија у изражавању и банализовање бављење политиком, није нам својствено.

Постоје ли неке “црвене линије” које бисте поставили за учешће у владајућој већини након избора?

Не постоје црвене линије јер партиципација у власти није опција.

Који резултат би за Вас и вашу листу био изборни успех?

Имајући у виду друштвено-економске околности и реалност у којој живимо неопходно је јачање грађанских, продемократских и проевропских снага у Парламенту. Прелазак цензуса би у том смислу био разлог да будемо задовољни, али то не би било довољно за план који испред себе имамо, а то је уједињење око заједничког кандидата за председничке изборе И победа на првим следећим парламентарним изборима и промена система. За овај план нам је потребан бољи резултат.

“Изостало је питање – шта да радимо на јесен?”

Tatjana Macura

На шта је, или на које питање, према Вашем мишљењу, пропуштено да буде стављен фокус свих учесника у кампањи?

У овој кампањи је дефинитивно изостало питање – шта ћемо да радимо ако нас на јесен дочека нови талас епидемије? Да ли неко размишља о катастрофалним последицама по привреду ако до тога дође? Кампање политичких актера у овој предизборној маркетиншкој секвенци јесу веома хетерогене, али су и оптерећене општим местима и нереалним обећањима. Фокус на обичан, свакодневни живот грађана чини се да је изостао.

Уједињена демократска Србија се као коалиција фокусирала пре свега на ревитализацију привредног сектора и снажење здравственог система имајући у виду да смо тек изашли из првог епидемијског таласа. Анализирали смо и критиковали сет економских мера Владе за ублажавање последица пандемије где смо сматрали да је потребно, а сачинили смо и наш план за опоравак и ублажавање последица. Посебно издвајам неопходност тријаже и увођења јасних критеријума за оцену штете коју је претрпео реални сектор.

Једнократна помоћ, иако корисна, не решава на системски начин проблем. Такође, постоје сектори који су претрпели минималну штету, неки нису уопште погођени, а неки попут сектора туризма и угоститељства су изузетно погођени. Ако ово изостане и у другом таласу наша привреда ће бити у озбиљној, озбиљној кризи и много ће људи из реалног сектора, сектора који одржава буџет, остати без посла. О овоме морамо мислити већ данас и правити план како да кризу избегнемо или је макар ублажимо.

Најнеповољнија опција – “замрзнут конфликт”

На изборима ће бити неколико листа које се отворено залажу за заустављање европских интеграција Србије. Какав је став УДС по том питању?

Став Уједињене демократске Србије је јасан и недвосмислен. Европске интеграције немају алтернативу за Србију и представљају пут којим Србија мора да иде, јер за опоравак и промену нашег система нема бољег лека од потпуне имплементације свих 35 приступних поглавља. Само је у нашем интересу да од овог пута и од тих процеса не одустанемо.

УДС је тражио забрану деловања Левијатана, а РИК је сада прогласио њихову, 21. листу. Зашто забрана и како кометаришете учешће Левијатана на изборима?

У Србији је победио антифашизам и антифашисти. То је нешто што треба бранити и одбранити по сваку цену. Клерофашистичким покретима који се перфидно крију иза бриге о животињама није место у Парламенту Републике Србије, али ни у јавном животу.

Какав је план УДС-а када је реч о решавању “косовског питања” и релаксацији односа у региону?

Уједињена демократска Србија сматра да решење косовског питања мора бити пронађено на релацији Београда и Приштине искључиво и само кроз дијалог. Сукоба нам је преко главе. Подршку треба тражити и очекивати од Европске уније. Најнеповољнија позиција је тзв. “замрзнути конфликт” јер само продужава политичку агонију у региону. Решење мора бити подржано од стране грађана Републике Србије, али и од међународне заједнице у ширем смислу. У процес тражења доброг решења за све учеснике дијалога мора бити укључена и Народна скупштина. Постизање решења кроз дијалог отклања све баријере и убрзава напредак на свим нивоима и дугорочно доноси просперитет, посебно економски, онима који живе и на територији Косова и на територији Србије. Такође, заједнички улазак у Европску унију би значајно релаксирао односе.

Изјавили сте да сте за враћање аргументоване политичке расправе у парлементу. Досад је није било? Шта би се Вашим поновним уласком у Скупштину променило?

Увек сам веровала у “lead by example”. Својим радом у Скупштини и у јавним наступима сам показала како мислим да треба да изгледа рад једног народног посланика. Не слажем се да није постигнуто ништа. Подсетићу Вас да је пред сам крај овог сазива усвојен тзв. Закон о несталим бебама који је управо због таквог мог притиска добио своју коначну форму кроз коју су родитељи који траже своју несталу децу инволвирани у примену истог. Подсетићу вас и на подизање свести о примени лошег Закона о финансијској подршци породици са децом након чега сам успела да окупим жене у иницијативи “Маме су закон” које су одлучиле да свој живот узму у своје руке.

Подсетићу и на измене закона о избору народних посланика који је предложила моја колегиница Гордана Чомић, а због чега ћемо у наредном сазиву имати чак 10% више жена у скупштинама широм Србије. Након уласка у Парламент, Уједињена демократска Србија ће, оснажена већим бројем посланика, наставити у том правцу јер смо показали да такав притисак, аргументована расправа и дијалог у ствари и једино дају добре резултате.

Како бисте оценили свој досадашњи учинак као народна посланица?

Досадашњи учинак оценили су грађани са којима се срећем свакодневно и који јако добро знају да цене моју борбу кроз иницијативу “Маме су закон” или борбу за измене које су претходиле усвајању Закона о несталим бебама, који су пратили како сам разоткрила схему прикупљања лажних донација у једној кампањи, који знају да снажно заговарам децентрализацију моћи и финансија… Њима бих препустила и коначни суд и оцену 21. јуна. Ако су задовољни заокружиће број 7 испред Уједињене демократске Србије.

Јака упоришта у Војводини

У којим местима очекујете да ћете бити најјачи на локалу?

Мислим да ће јака упоришта УДС имати у Војводини, посебно имајући у виду снагу наших коалиционих партнера из Војвођанског фронта. Такође, добар резултат очекујемо и у појединим општинама у Београду. У Земуну сам рецимо окупила сјајне људе, свакодневно смо на терену – од Батајнице до Земунског кеја.

Разговарамо са грађанима о децентрализацији, о томе колико би било добро да Земун постане град, а већа насеља у њему општине, колики проблем грађани имају са недостатком кишне и фекалне канализације и сличним комуналним проблемима, говоре нам о томе да би желели спортски објекат прилагођен свим спортовима доступан свој нашој деци, разговарамо о томе како се актуелна локална власт односи према заштити здравља грађана, како нема довољно адекватних здравствених услуга… И срећна сам веома што нас знају, што прате наш рад и што нас подржавају.

УДС је окупио различите покрете и појединце, многе који су већ дуго година у политици на разним странама. Шта је то што вас је ујединило?

Ујединила нас је визија – уређена Србија по угледу на државе на Западу Европе у које наши грађани најчешће одлазе у потрази за бољим животним стандардом, праведним системом и слободом. Ми имамо воље, снаге, енергије, знања, искуства и можемо да од Србије направимо уређену државу по мери и потребама свих грађана.

Интервју преузет са портала B92.net.

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на Неучествовање на изборима је бежање од одговорности, учешће у власти није опција