УДС ЗАХТЕВА СМЕНУ ВУЛИНА ЗБОГ ПОНИЖАВАЊА ГРАЂАНА И ДРЖАВЕ

Београд, 30. март 2020. године

Уједињена демократска Србија захтева од председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић да у најкраћем року поднесе Народној Скупштини предлог за разрешење министра одбране Александра Вулина.

УДС, политички савез Србије 21, Војвођанског фронта на челу са ЛСВ, Странке модерне Србије и Грађанског демократског форума, подсећа на скандалозно понашање Вулина у току целог свог мандата, а последња у низу афера је расписивање јавне набавке за услугу испитивања рејтинга министра одбране лично.

Александар Вулин је један од симбола бахатости ове власти. Трошење јавних средстава на „умивање“ лика и дела министра у јеку пандемије вируса КОВИД – 19 и ванредног стања је врхунска злоупотреба јавног новца у личне и партијске сврхе..

Министарство које води Вулин, из године у годину добијало је све већа буџетска средства, па се тај износ повећавао са 5.7 милијарди динара (2017.) на 41.8 милијарди (ребаланс буџета 2019.).

Министар Вулин се овим средствима служи у сврхе подизања сопственог рејтинга, у маниру некадашњег портпарола Мирјане Марковић.

Срамотно је и понижавајуће према грађанима да Војска опрема центре за оболеле од вируса КОВИД – 19 јастуцима и пресвлаком из резерви бивше ЈНА, иако је протеклих година имала на располагању преко 300 милиона еура додатног новца из буџета.

Вулин не сме остати министар, јер својим понашањем понижава грађане, државу и њене институције.

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА

УДС поздравља пакет помоћи ЕУ, европски пут да остане опредељење Србије

Београд, 27. март 2020. године

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОKРАТСKА СРБИЈА поздравља велики корак који је начинила Европска унија, организујући и испоручујући први у низу пакета медицинске и материјалне помоћи Србији за борбу против коронавируса и његових здравствених и економских последица.

УДС, коју чине Србија 21, Војвођански фронт предвођен ЛСВ, Странка модерне Србије и Грађански демократски форум, сматра да је за Србију од огромног животног и политичког значаја и нови приступ ЕУ, који подразумева одлуке Европског парламента и других институција, по којима ће и земље кандидати бити корисници великог програма економске помоћи за превладавање последица пандемије.

После почетне спорости и проблема који је Европа имала, као део света који је најдраматичније погођен коронавирусом, ЕУ је показала да разуме значај брзе и конкретне помоћи и Србији као земљи кандидату за чланство, и очувању свеевропске солидарности као једној од кључних европских вредности.

Kоалиција УДС позива све учеснике политичког живота, а посебно представнике власти, да ниједним актом или изјавама не релативизују значај ове помоћи и да, без икаквих дилема, чувају и спроводе опредељење Србије да остане на путу европских интеграција и у тренутним тешким околностима и у времену које ће уследити после престанка опасности изазване вирусом.

Европа је увек била континент великих проблема и несавршености, али је Европа, а то данас значи ЕУ, и заједница која успева да нађе најбоља и дугорочно најодрживија решења за сваки велики изазов. Србија ће, и када ову велику опасност сви заједно превазиђемо, остати земља која ће бити најнепосредније упућена на своје суседе, европске земље и ЕУ, као политички израз Европе.

Свима који су нам у овим околностима пружили помоћ дугујемо огромну захвалност. То, међутим, не може да промени очигледну животну и политичку чињеницу да будућност Србије неминовно мора и треба да буде везана за Европу и да су у Европи, њеним институцијама, економији, вредностима и правилима сви дугорочни интереси више од 6 милиона грађана Србије, као и великог броја наших грађана који у земљама ЕУ живе.

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОKРАТСKА СРБИЈА

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на УДС поздравља пакет помоћи ЕУ, европски пут да остане опредељење Србије

УДС ТРАЖИ ОД ВЛАДЕ ПАКЕТ МЕРА ПОМОЋИ ЗА МСП

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА упутила је данас Влади Републике Србије иницијативу којом се захтева да што пре буде донет ефикасан пакет мера који би олакшао положај привреде, нарочито малих и средњих предузећа, у кризи изазваној пандемијом вируса ЦОВИД – 19.

Коалиција странка УДС, коју чине Србија 21, Војвођански фронт предвођен ЛСВ, Странка модерна Србија и Грађански демократски форум, позива председницу Владе Републике Србије Ану Брнабић да у најкраћем року сазове седницу свог кабинета на којој би се разматрале мере помоћи привреди и запосленима.

Очекујемо да се Влада у овој кризи понаша озбиљно и да учини све да спречи озбиљан колапс нашег привредног система који ће засигурно уследити после пандемије ако се сада не предузму неопходне мере.

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА предлаже низ мера помаћи које укључују смањење и укидање одређених намета, пореске олакшице, одлагање пореза на добит, одлагање пореза на имовину , обезбеђивање државних гаранција за задуживање код банака, могућност задуживања код Фонда за развој.

Неспорно је да је првенствени интерес свих нас здравље грађана, али помоћ привреди и очување
радних места никако не смеју да буду запостављени.

Грађани и привредници очекују хитну акцију надлежних!

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА апелује на Владу и предлаже мере за помоћ привреди и запосленима

Правила понашања током пандемије морају важити и за све верске заједнице

Уједињена демократска Србија позива државу и црквене великодостојнике свих вероисповести да реагују на непоштовање препорука о понашању у време пандемије.

Данашњи пример, када је истом кашичицом свештеник причешћивао вернике, са чим је јавност могла да се упозна путем друштвених мрежа и у директном преносу Радио телевизије Војводина, показао је да ни црква ни верници не схватају озбиљност ситуације.

У овом тренутку, када нам је неопходна солидарност, поштовање прописаних правила, за што мање ширење вируса, мора се показати одговорност и висока свест о ризичним понашањима коју држава и јавност захтевају.

Очекујемо да се све црквене заједнице солидаришу у овом тренутку и стриктно поштују правила окупљања, хигијене и дезинфекције. Само на тај начин, напори остатка друштва, да се спречи ширење смртоносног вируса ЦОВИД-19, могу уродити плодом.

Од државе и верских поглавара очекујемо енергичну акцију и придржавања правила, која морају важити за све становнике Србије без изузетка или неће важити ни за кога.

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на Правила понашања током пандемије морају важити и за све верске заједнице

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА апелује на Владу и предлаже мере за помоћ привреди и запосленима

Коалиција Уједињена демократска Србија (УДС) упућује апел Влади Србије да хитно посвети пажњу креирању што ефикаснијег пакета мера који би у олакшао положај привреде, посебно малим и средњим предузећима која су тренутно најугроженија. Значајан део привреде је већ изложен губицима или ће тек претрпети последице кризе изазване коронавирусом, па је нужно обезбедити мере које ће олакшати позицију и предузећа и запослених у овим и тешким временима која су пред свима нама.

Иако је у овом моменту апсолутни приоритет заштита људских живота, очување здравственог система и спречавање катастрофалних последица по живот грађана, морамо да водимо рачуна и о томе да велики део привреде, као и многи запослени, већ трпе или ће трпети велику штету и губитке. УДС је посебно свесна да ће у наредним недељама нарочито бити угрожени мали и средњи бизниси, предузетници, многобројни мали и средњи послодавци који ће тешко, без целовитог пакета мера и помоћи државе, моћи да опстану или бар умање велику штету која им прети.

Уједињена демократска Србија предлаже истовремено и могуће правце за креирање пакета потеза који би улили сигурност најугроженијим деловима привреде, заштитили запослене, смањили ризике од губитка послова, а све водећи рачуна о тешкој позицији и саме државе и нужности да мере које ће бити усвојене буду брзе, ефикасне и одрживе, како не би довеле у питање систем јавних финансија и стабилност буџета Србије.

УДС предлаже разматрање следећих мера, које би обезбедиле: смањење намета на рад и олакшавање позиције и запослених и послодаваца, пакет конкретних пореских олакшица, као и олакшавање положаја привреде, посебно малих и средњих предузећа и предузетништва, кроз олакшани приступ нужним кредитима.

Мере које се тичу намета на рад и олакшавања позиције и запослених и послодаваца:

 • Да послодавцима буде омогућено да плаћају само 50% намета за запослене који раде од куће (пуно радно време и непуно радно време)
 • Да послодавцима буде омогућено да не плаћају никакве намете за запослене који су на плаћеном одсуству („принудном одмору“) и на минималну нето зараду

 • Пореске олакшице:

 • Мораторијум на наплату паушалног пореза (на мин. 3 месеца) код предузетника/обвезника паушалног опорезивања који су остали без прихода у тешким околностима епидемије коронавируса и поремећаја које је она изазвала. Омогућавање да, након нормализације пословања, овако настали дуг по основу пореза отплате на 24 рате, како их, након изласка из акутне кризе, не би дочекао тежак терет једнократног плаћања великих обавеза
 • Привремено ослобађање од намета на рад за запослене на плаћеном одсуству (уз регрес из буџета тако створених губитака које би претрпели градови и општине)
 • Суфинансирање намета на рад за запослене који раде од куће
 • Одлагање пореза на добит
 • Одлагање пореза на имовину
 • Олакшавање положаја привреде, посебно малих и средњих предузећа и предузетништва у области кредита:

 • Обезбеђивање државних гаранција за задуживање малих и средњих предузећа код банака
 • Обезбеђивање државних субвенција за задуживање малих и средњих предузећа код банака
 • Могућност задуживања малих и средњих предузећа код Фонда за развој
 • Олакшавање пословања и позиције пословних банака (и тиме олакшавање кредитирања привреде) кроз смањење резервација и обавезних резерви

Мере које се односе на демотивисање послодаваца да се одлучују за отказ запосленима, отварање веће могућности за враћање запослених на рад кад престане акутна криза и олакшавање положаја незапослених:

 • Накнаду за незапослене плаћати и запосленима на неплаћеном одсуству

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА апелује на Владу и предлаже мере за помоћ привреди и запосленима

Уједињена демократска Србија позива на солидарност и одговорност у данима који долазе

Уједињена демократска Србија моли целокупну јавност да нарочито у предстојећим данима, који ће бити изузетни тешки, покажемо истовремено и одговорност према себи, својим суграђанима и целој земљи, али и да оправдани страх и забринутост никако не прерасту у нетрпељивост или било који облик агресивности према бројним држављанима Србије који су, силом прилика, ипак били приморани да дођу у Србију из иностранства у претходним данима.

Иако је несумњиво да међу њима има оних који су се понели неодговорно, било какав облик беса јавности не сме да буде уперен према десетинама хиљада наших сународника који су у једнако тешкој ситуацији као и сви ми који у Србији трајно живимо. Многи од њих нису имали никаквог реалног избора у овим неописиво тешким данима, угрожени су, и здравствено и економски, и у земљама у којима живе и раде или студирају, имају породице које су у Србији и којима је, у многим ситуацијама, потребна помоћ.

У исто време, апелујемо на све они који су из иностранства дошли у Србију да се понашају потпуно одговорно, да у свему следе прописе и одлуке државних органа и да не доведу нашу и своју земљу у још тежу ситуацију од оне у којој се већ налази.

Предстојећи дани су пресудни у борби коју сви заједно водимо и још једном молимо све да у њој будемо и одговорни и солидарни, и разумни и јединствени.

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на Уједињена демократска Србија позива на солидарност и одговорност у данима који долазе

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА ПОЗИВА НА СОЛИДАРНОСТ

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА позива све своје чланове и симпатизере да, у овим тешким временима, покажу солидарност и контактирају своје општинске и месне штабове за ванредне ситуације како би се укључили у акције пружања помоћи онима којима је та помоћ сада најпотребнија.

Истоверемено, апелујемо и на све штабове за ванредне ситуације да своје контакте ажурирају и учине доступним онима који би желели да се добровољно прикључе организованим акцијама у борби против корона вируса.

Уједињена демократска Србија сматра да је је солидарност сваког појединца од виталног значаја за заштиту здравља грађана и успех читаве земље и друштва у ефикасној борби против велике опасности којој смо као заједница изложени.

 Београд, 19. март 2020. године        
          УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА