Делимичне мере дају делимичне резултате у борби против пандемије

Мере које је пре два дана донела Влада РС на (делимичну) препоруку Кризног штаба, а које су јуче ступиле на снагу неће дати жељене резултате и на дужи рок представљају мрцварење људи и привреде.

Мере за сузбијање пандемије имају смисла само по принципу “све или ништа”. Делимичне мере дају делимичне резултате. Највеће последице делимично спроведених мера трпе здравствени радници у црвеној зони, а одмах након њих привреда, са акцентом на породичне фирме.

Није никаква тајна да медицинари већ дуже време одлазе на своја радна места у црвеним зинама плачући, очајни због обима посла, броја пацијената и задатака које једва спроводе. Живот им се последњих годину дана свео на једва пар сати сна и скафандер од најлона.  Не треба да нас чуди то што су незадовољни и што вероватно чекају први тренутак да оду одавде. И отићи ће. Ко може да им замери?

До ових мера сада се дошло само због себичног односа повлашћених појединаца који су радили све супротно или у инат мерама које су на снази и тако довели целу државу у неко ново ванредно стање.

Бес је неминован. Малим породичним фирмама које примењују све мере опреза не можете објаснити да је досадашња висока толеранција на кршење мера у реду, да је у реду масовни шопинг у супермаркетима, да раде све јавне службе и шалтери, а да ће попијена кафа, одлазак код фризера или куповина пегле некога на неки посебно лош начин угрозити. Оваква дискриминација углавном малих породичних фирми је једноставно недопустива.

Постоје два начина да се са овом пандемијом живи квалитетније:

  1. Затворити све на 2-3 недеље уз масовну имунизацију. Привилеговани смо и довољно вакцина имамо.
  2. Не затварати ништа уз обавезу апсолутног придржавања мера и високих казни за оне који мере не поштују. Такође, уз масовну имунизацију.

Као што се може приметити, обе опције подразумевају активније заговарање државе за процес вакцинације – више едукативних емисија на националним фреквенцијама са релевантним научницима, више промотивних спотова и активног заговарања људи из струке, али и из политике и јавног живота.

Наука је рекла своје. Све друго је мрцварење. 

Татјана Мацура

Копредседница Странке модерне Србије

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на Делимичне мере дају делимичне резултате у борби против пандемије