Декриминализовати самоодбрану од разбојника

Министар Александар Вулин пре неколико дана се писаном изјавом обратио министарки правде Маји Поповић захтевајући од ње да поведе расправу о могућој промени Кривичног закона и дефиниције нужне одбране, оцењујући да у случају одбране сопственог дома није праведно да се иде у затвор. 

Подсећамо да су народни посланици Странке модерне Србије пре три године у скупштинску процедуру упутили предлог за измену Кривичног законика којим смо захтевали да се декриминализује самоодбрана од разбојника. Наш предлог је скупштинска већина, коју чини и странка министра Вулина, тада одбила. 

Само три године касније смо дошли до потврде тезе да су се предлози опозиције одбијали само због тога што их је упућивала опозиција, а не због тога што су то били лоши предлози.

Позивамо актуелне народне посланике, који имају могућност да појединачно поднесу нове законске предлоге, али и предлоге измене и допуне закона, искористе већ написан предлог за допуну Кривичног законика и с тим у вези им стављамо на располагање наш предлог. Препишите слободно: https://drive.google.com/file/d/1HhYVHbfu9k7T5NIWAMNI4nJc8NV7CfiS/view?usp=drivesdk

*Такође, подсећамо и на једно од излагања Александра Стевановића на ову тему – свако ко одбрани свој дом од разбојника херој је који је одбранио све грађане Србије: