Одговор председнику Народне скупштине у вези позива на међустраначки дијалог

Поштовани господине Дачићу,

Странка модерне Србије учествоваће у предстојећем наставку међустраначког дијалога са два своја представника, Татјаном Мацуром и Владимиром Ђурићем.

Странка модерна Србије издвојила је три области у којима мислимо да су измене најхитније: администрација, финансије и медији. Неки наши предлози захтевају измене закона и прописа, а неки добру политичку вољу да се криза у Србији превазиђе. У суштини, наши предлози представљају континуитет са предлозима о којима смо разговарали у првој рунди међустраначког дијалога уз посредовање Европског парламента.

И тада смо говорили о огромним административним препрекама које представљају готово непремостив изазов за нове политичке организације – број потписа који је потребно прикупити за кандидовање, али и процес овере изјава бирача који је препуштен нотарској служби скромних капацитета. Систем који данас функционише затворен је за улазак нових и добрих идеја кроз нове и модерније политичке организације и то се, ако истински желимо плурализам, мора мењати и поједноставити.

Наставићемо да инсистирамо на питању финансирања политичких активности, које је изменама релевантних прописа претходних година учинило да се политика, демократија, демократски и изборни процеси у Србији претворе у коруптиван медијски бизнис резервисан само за богате. Изражавамо оправдану бојазан да је новац тај који на крају одређује победника, а не програм и кандидати који тај програм носе. Подсећамо да смо предлагали ограничавање буџета за кампање, тако да се учесници на почетку нове трке поставе у исту раван у којој средства која су на располагању неће имати предност испред политика, програма и кандидата. Грађани треба да бирају добре јавне политике, а не скупе рекламе.

На крају, оно што данас најмање зависи од измена закона и прописа, а у великој мери од политичке воље, јесте стање у медијима и отвореност медија за другачије идеје, размишљања, а на крају и за другачије погледе на начин како се државом управља. Криза у медијима није само због тога што “нема довољно опозиције” у истим, како се често погрешно и злонамерно тумачи борба за медијске слободе. Та је криза много дубља. Имајући у виду да је политички утицај на медије снажан, сматрамо да је потребно отворити простор за дебате на јавном сервису и у другим медијима са националном покривеношћу у примереном термину и у формату који какофонијом не дискредитује учеснике и не ствара већу конфузију међу грађанима. Такође, потребно је применити све оне закључке из прве рунде дијалога који говоре о злоупотребама путем функционерске кампање и других јавних ресурса и са том праксом се мора најхитније престати.

Свесни смо да ови наши предлози неће лако наићи на разумевање политичких субјеката који су данас на позицији моћи. Упркос томе, ми ћемо у нашим захтевима истрајати и искористрићемо предизборни дијалог као прилику да ове предлоге представимо, како учесницима дијалога, тако и бирачима, јер сматрамо да су они у интересу српске демократије, а њен развој је свакако у интересу грађана.

Срдачан поздрав,

Татјана Мацура, копредседница Странке модерне Србије
Владимир Ђурић, генерални секретар Странке модерне Србије

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на Одговор председнику Народне скупштине у вези позива на међустраначки дијалог