Дијалога власти и опозиције нема, а време пролази

Избори на готово свим нивоима су практично већ заказани, време сурово пролази и ево нас на крају јануара, али још увек нема ни назнака наставка дијалога уз посредовање Европског парламента.

Неколико важних тема мора се најхитније отворити и кренути у правцу измена. Такође је потребно оставити довољно времена за праћење имплементације усвојених измена.

Узимајући у обзир искуство из прве рунде дијалога који је завршен пре више од годину дана, као и околности изазване пандемијом корона вируса и актуелну политичку ситуацију у Србији сведену на монолитни Парламент, Странка модерне Србије сматра да су измене прописа неопходне у административном, финансијском и медијском делу.

Поједноставити процедуре везане за кандидовање листа или појединца, како би се створио простор да све организације или појединци имају прилике да учествују у изборној трци.

Ограничити финансирање кампања, стављајући све учеснике изборне трке у што равноправнији положај. Не дозволити да количина новца који организације или појединци поседују има толико велики утицај на стање демократије у нашем друштву.

Медији који користе националну фреквенцију, која јесте јавно добро, обавезати да отворе простор за достојанствену дебату и представљање политика и програма, што би индиректно омогућило и ванпарламентарним организацијама да добију већу видљивост. Усвојене измене у области забране функционерске кампање доследно примењивати како у периоду предизборне кампање, тако и у периоду између два изборна процеса.

Странка модерне Србије, као и до сад, остаје привржена дијалогу као једином прихватљивом решењу које може решити политичку кризу у Србији. Одлагање овако једноставног решења води у дубљу кризу, веће поделе у већ подељеном друштву и нажалост ка агресивнијим методама борбе за демократију.

Апелујемо на председника Скупштине Србије, Ивицу Дачића да организује прелиминарни састанак и са лидерима ванпарламентарних странака, било да се ради о онима који су учествовали на претходним републичким и локалним изворима, било да се ради о онима који су од учешће на изборима одустали, како би се лакше утврдио модел и број учесника друге рунде дијалога који се најављује.