Татјана Мацура за КУРИР

Болница у Батајници је најсвежији пример. Гледати како политичари около јуре баналне грађевинске пропусте док око њих у редовима чекају тешки ковид пацијенти, ништа је друго него политиканство, каже копредседница Странке модерне Србије.

Татјана Мацура, копредседница Странке модерне Србије (СМС), каже за Курир да део опозиције окупљен око Странке слободе и правде (ССП) Драгана Ђиласа често испада смешан критикујући баш сваки потез власт. То што они раде, како каже, чисто је политиканство. Она, такође, открива и да СМС већ преговара са организацијама и појединцима у вези са изласком на наредне изборе.

Како коментаришете одлуку дела опозиције да ипак не бојкотује наредне изборе?

  • Баналан начин да признају да су погрешили када су се одлучили да бојкотују претходне изборе. Та одлука и не би била толико спорна да су се бавили само собом. Међутим, они су све своје капацитете усмерили на онај део опозиције који се одлучио да изађе на изборе, узимајући неко самопрокламовано ексклузивно право да опозицију деле на ону која је лажна и ону која је права, а све под изговором да на изборе не излазе због лоших изборних услова. Као што видимо, изборни услови више нису тема и готово да се више и не помињу, а од јуна до данас се о том питању ништа променило није. Упркос томе што су на овај начин признали грешку, нажалост, изостаје осећај одговорности због тога што Скупштина данас изгледа овако накарадно како изгледа. Захваљујући лошој процени вероватно су непланирано пружили подршку актуелној администрацији да без препрека води државу.

Да ли ви већ имате план како ћете изаћи на наредне изборе? Да ли преговарате с неким странкама или удружењима/покретима о заједничком изласку?

  • Странка модерне Србије, као и све иницијативе повезане с њом, остаће доследна раније утврђеним принципима, а то је да је сарадња могућа само са политичким организацијама које су недвосмислено проевропски оријентисане, окренуте оним вредностима и системима у које већина наших пре свега младих грађана одлази. Укратко – да, разговарамо са организацијама и појединцима који деле мишљење да у Србији није довољно рећи “желимо да променимо вођу и то ће бити довољно да нам буде боље”, јер знамо да неће.

Утисак је да не подржавате део опозиције окупљен око Ђиласовог ССП, који критикује све што уради власт, па тако ударају чак и на неке добре ствари, попут изградње ковид болнице у Батајници…

  • Нисам више сигурна колико је то организација окупљено око Ђиласовог ССП. Савез за Србију се распао, а УОПС, који је, наводно, требало да наследи тај савез, колико ми је познато, никада није ни заживео. Јасно је да некадашње организације које су чиниле СЗС данас наступају појединачно, односно свака за себе. Народна странка увелико наступа самостално, ССП наступа самостално, Двери такође, као и огранак ДС. Странка модерне Србије, као јасно грађански оријентисана странка, нема много тога сличног са набројаним организацијама, које су део неких бивших власти, јер су оне у суштини националистичке (НС и Двери), уз поједине нејасно дефинисане оријентације (ССП и огранак ДС). Њихова заједничка црта је да критикују апсолутно све што долази од актуелне администрације, при чему веома често испадају смешни, јер је једноставно немогуће да неко, ма колико да се упиње, баш све ради лоше. Ковид болница у Батајници је најсвежији пример. Болница је подигнута за четири месеца и великим делом стављена у функцију. Гледати како политичари около јуре баналне грађевинске пропусте док око њих у редовима чекају тешки ковид пацијенти, ништа је друго него политиканство, које и грађани на исти или сличан начин виде.

Текст преузет из интервјуа КУРИРУ