Komšije, etničko čišćenje se ne slavi

Ni 25 godina nakon što je završen rat na prostoru bivše SFR Jugoslavije, još uvek nema dobre političke volje da se zločini nazovu pravim imenom, a da se zločinci ne veličaju i ne predstavljaju kao heroji budućim generacijama.

Iz poštovanja prema svim žrtvama rata, posebno civilnim, u dane sećanja na pojedinačne zločine počinjene na prostoru bivše SFR Jugoslavije potrebno je jasno i nedvosmisleno stati ispred žrtava, pokloniti im se i reći da se jedan zločin ne može opravdati drugim, reći da će se buduće generacije uvek sećati i zauvek žaliti za tim što su oni nevino stradali zbog loših politika zasnovanih na lažnim mitovima i užasnoj propagandi koja je stvarala mržnju prema svemu što je drugačije.

Posledice rata osećaju se i danas, huškanje je i dalje prisutno, i dalje se slave sramne vojne i paravojne akcije sa svih strana, a sećanja su i dalje bolna i rovita.

Danas se sa ogromnom tugom u našim srcima sećamo etničkog čišćenja sprovedenog u policijskoj i vojnoj akciji nazvanoj “Oluja” 03. i 04. avgusta 1995. godine na prostoru Hrvatske sa kojeg je tada proterano preko 200.000 ljudi srpske nacionalnosti, a imovina im je spaljena. Za velikim brojem nestalih se još uvek traga.

Naše današnje komšije slave što su tada pobedile nenaoružane, gladne i žedne žene, stare i decu. Takve se pobede jednostavno ne slave. Kao što se ni svaki drugi zločin počinjen iz najnižih ljudskih pobuda ne slavi. To je ruganje svim nevinim žrtvama rata.

Stranka moderne Srbije iskreno veruje u to da će neki budući političari na našem zajedničkom životnom prostoru smoći snage da se suoče sa istinom, da osude sramotu koju su u ime njihovih građana sprovodile tadašnje političke elite, da će prestati sa politikom negiranja zločina i veličanja zločinaca u nacionalne heroje.