Народни посланици упутили захтев за сазивање одбора који се баве питањем безбедности

Народни посланици још увек актуелног XI сазива Народне скупштине: Татјана Мацура, Марко Ђуришић, Ненад Чанак, Гордана Чомић, Немања Радојевић, Владимир Ђурић, Александар Стевановић, Љупка Михајловска, Олена Папуга и Нада Лазић упутили су данас захтеве Одбору за контролу служби безбедности и Одбору за одбрану и унутрашње послове да сазову седнице на којима ће се разматрати извештај о томе шта је претходило и како је дошло до нереда и бруталног одговора представника Министарства унутрашњих послова на улицама Београда и Новог Сада током протеста 7. и 8. јула 2020. године.

Позивамо председнике наведених одбора, мр Игора Бечића и Марију Обрадовић, да у што је могуће краћем року упуте захтев надлежном Министарству које ће припремити извештај за чланове наведених одбора. Начин на који се полиција опходила у нередима који су избили на улицама Београда и Новог Сада недопустив је у цивилизованим и демократским друштвима. Tаква бруталност на овим просторима је незапамћена, и народни посланици имају правo да добију информацију о томе шта је доносиоце одлука навело да издају наредбе о таквој употреби силе према грађанима. Уколико се установи да су дата овлашћења прекорачена, позивамо надлежне да се такви појединци санкционишу.

Још једном апелујемо на све грађане да се придржавају препорука и да се одговорно односе према свом здрављу и здрављу својих најближих. Пандемија не јењава у мери у којој би то свима одговорало и уз дубоко разумевање потребе да се искаже бунт, питање здравствене безбедности се не сме занемарити.

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на Народни посланици упутили захтев за сазивање одбора који се баве питањем безбедности