ТАТЈАНА МАЦУРА (УДС): Резултати избора су неизвесни, извесно је само да нећемо бити део будуће владе

Први пут у новијој историји чини ми се да се не можемо ослонити на истраживања и мислим да ће резултати гласања бити неизвесни до затварања биралишта. Лично очекујем за Уједињену демократску Србију знатно бољи резултат од преласка цензуса, каже у интервјуу за “Блиц” Татјана Мацура.

Она наводи да је важно да се грађанске, продемократске, проевропске снаге коначно ревитализују.

– Увлачење профашистичких организација у парламент био би озбиљан проблем за Србију и грађани су тога свесни.

Која је предност УДС у односу на друге грађанске и про ЕУ опције?

– Ми нисмо никада учествовали у извршној власти на републичком нивоу, али нисмо наивни, имамо искуства и знања да истакнемо важност неких питања и да понудимо добра решења. Добра вест је да нисмо сујетни, да смо показали да је могуће уједињење идеолошки и програмски блиских организација, да смо покренули тај талас, да имамо политику, да се не водимо личним интересима и да смо доследни у идеји да Србија заслужује да постане уређена држава по угледу на оне у које наши људи одлазе тражећи бољи стандард и правичнији систем. Ми волимо и поштујемо људе и пажљиво их слушамо.

Врло сте активни у кампањи, путујете по Србији, разговарате с грађанима… Шта вам кажу, на шта се жале?

– Волим људе. Важим за некога ко често разговара са грађанима и када кампања није у току. Добро је што сада могу да упоредим проблеме који су их тиштили пре ванредног стања са оним што их сада тишти. Данас су много више забринути за здравље, своје и својих најближих. Пандемија и њене последице их веома плаше. Жале се и на низак стандард. Свесни су да оно што чују на телевизији није живот који живе, да слика стварности и тон живота нису усклађени. Говоре ми о неправди. Виде да нису исте прилике и обавезе за све, да се закони доследно не примењују. Примећујем и да су све више забринути за животну средину, некако као да нас је ова пандемија додатно освестила. Брине их и квалитет ваздуха, што су реке узурпиране. Укратко – желе да сачувају здравље, да живе боље, да систем буде праведнији и да заштите природу… и то исто очекују од оних који ће их представљати.

Какав сазив Скупштине очекујете?

– Скупштина је увек била слика друштва у коме живимо. Какав је парламент, такви смо ми. Скупштина је наше огледало, свидело се нама или не шта у том огледалу видимо. Очекујем лепшу слику овог пута – јачање грађанске опције и значајно освежење на тој страни. Та потреба је присутна у нашем друштву већ веома дуго. УДС је направио први корак ка том циљу. Највећи изазов за нас у наредном сазиву биће како да ову групу проширимо и нађемо кандидата који ће бити довољно јак да се наметне као алтернатива на председничким изборима. Убеђена сам да ћемо успети.

Да ли можете да замислите УДС као део владе са СНС?

– Не. Нити је састав будуће владе неизвестан, нити ми себе видимо у њој. Ми смо актуелном режиму опозиција, али и можда једина права алтернатива. Знамо све његове малобројне врлине и велике мане и себе не видимо као део тога.

Да сте у прилици, шта бисте прво урадили на власти?

– Променила бих изборне законе. Људи желе да знају за кога тачно гласају, очекују да кандидати не буду сакривени иза назива изборних листа или имена лидера. Изгубили су поверење и једини начин да то поверење поврате јесте индивидуална одговорност и анализа рада оних који их представљају. Друго је пореска политика, посебно смањење пореза и доприноса на зараде. Наша привреда је толико оптерећена да је пред пуцањем, а посебно је оптерећена она најбројнија група – микро, мала и средња предузећа и предузетници, они који у великој мери пуне државни буџет. И трећа је реформа здравственог система, где треба ставити акценат на превентивну заштиту и интеграцију приватне и државне праксе у јединствен систем.

Није Твитер Србија

На Твитеру вас често оптужују за сарадњу са СНС, па сте чак снимили и клип о томе како сте прикупили потписе у Лебану…

– Твитер није Србија. Нејасно је због чега се један део опозиције упиње да се и даље на том простору доминантно бави другима у опозицији, а не влашћу или собом. Недостатак креативности и идеја доводи до тога да им је увек неко други крив за њихове неуспехе и промашаје. Видео из Лебана смо снимили јер су толико претерали са пласирањем лажи и вређањем људи тамо да је било неминовно да им покажемо колико су смешни.

Интервју преузет са online портала листа Blic.

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на ТАТЈАНА МАЦУРА (УДС): Резултати избора су неизвесни, извесно је само да нећемо бити део будуће владе