ПОЛИТИЧКИ РИНГ: Татјана Мацура (УДС) вс Милош Јовановић, покрет „Метла 2020“!

1.Рунда
Јесте ли сигурни у прелазак цензуса, какав резултат очекујете на парламентарним изборима?


Татјана Мацура, Уједињена демократска Србија (УДС)

Сигурна сам у прелазак цензуса. Увек је незахвално лицитирати резултате, а посебно данас, након ванредног стања и враћања живота у „нову нормалност“. Људи су измучени, забринути за своју будућност и нисам сигурна колико их уопште интересује политика. Ипак, верујем да многи препознају да УДС има озбиљан, дугорочан план, а не празна обећања. Тај план је, пре свега, улазак у парламент, изградња озбиљне мреже, излазак на председничке изборе 2022. с кандидатом који може да победи. Да би озбиљни људи које кандидујемо успели у тој намери, неопходна нам је и снага у парламенту. Мислим да су људи свесни тога и да виде да ми нудимо праву алтернативу овој бахатој власти. Рекла бих да је великом броју грађана мука од политиканата, наметнутих лидера и простаклука којем смо изложени са свих страна и ми глас тих људи очекујемо.

Милош Јовановић, покрет „Метла 2020“

Покрет „Метла 2020“ биће изненађење ових избора. Све нам више људи прилази, све нам се више људи јавља и све више њих препознаје у ономе што говоримо једну озбиљну и разумну политичку алтернативу. Ми смо у ову борбу и ушли са идејом да наставимо да утичемо на јавни и политички живот више него што је то до сада био случај и да будемо парламентарна странка. Убеђен сам да ће тако и бити, јер и по квалитету људи и по политици за коју се покрет залаже тако треба да буде.

2.Рунда
Којим се конкретно квалитетима издвајате од осталих учесника на изборима?


Татјана Мацура, Уједињена демократска Србија (УДС)

Сигурни смо у то да смо једна од ретких групација која недвосмислено нема никакво размимоилажење у томе где видимо Србију у којој треба да живе деца наше деце. Нема дилеме да смо сви истог става у вези с најважнијим државним питањима, а то се, пре свега, односи на пут Србије у пуноправно чланство у ЕУ.

Милош Јовановић, покрет „Метла 2020“

Имамо свеже људе с добрим и чистим биографијама и јасну визију како Србија треба да изгледа. Знамо да је потребна не само промена власти већ генерално промена политичког система. Почећемо од изборног законодавства и најзад омогућити грађанима Србије да своје представнике бирају првенствено по имену и презимену, а не по страначкој припадности. Замислите само каква ће то бити промена када људи заиста буду знали кога шаљу у Народну скупштину или кога бирају за градоначелника и када буду могли да их позову на одговорност. Замислите и каква ће промена бити што ће ти представници дуговати своје место не само странци и идеологији коју заступају већ и свом имену и угледу. Тако ћемо разбити снагу страначких војски и машинерија и учинити да страначка књижица не буде више најважнији документ у земљи. Инсистирамо и на мање централизма. Није сва Србија Београд, нити је Београд сва Србија. Коначно, наш патриотизам је неупитан. Србија треба да буде снажна и утемељена у свом идентитету.

3.Рунда
Имате ли конкретна решења за све ствари о којима говорите у кампањи да их треба мењати?


Татјана Мацура, Уједињена демократска Србија (УДС)

Ко вам каже да у рукаву носи решења за све проблеме који нас тиште, знајте да вас лаже. Управо по томе се ми и разликујемо – не нудимо нереална обећања, решења за преко ноћи. Ми имамо визију како је потребно решити одређене проблеме на основу онога што нам грађани кажу да их највише тишти. Умемо не само да слушамо већ и да чујемо, а спремни смо да чујемо и друге шта о нашим предлозима имају да кажу. Томе служи парламент и дијалог. На гласачима је да одлуче да ли им се визија Србије у којој ће доминирати дијалог, квалитетна расправа и пристојност њихових представника допада или не. На нама је да њихово поверење не изиграмо, што су други много пута урадили. Веома је важно узети у обзир и како смо се понашали и представљали наше политике претходне четири године у парламенту. Са поносом могу да кажем да смо одолели простачким притисцима, решења која су добра смо прихватили, а за она лоша, понудили смо боља.

Милош Јовановић, покрет „Метла 2020“

Поред овога што сам већ навео, посебно ћемо се ухватити укоштац с корупцијом. Осетно ћемо пооштрити казнену политику у овој области тако што ћемо онемогућити да се за дела корупције изричу казне испод законског минимума, као што се данас дешава, и донети истински Закон о пореклу имовине, који ће се односити искључиво на носиоце јавних функција од 1990. године наовамо. Уз формирање развојне банке, спровешћемо озбиљну стратегију реиндустријализације земље уз посебан нагласак на наменску индустрију и сектор информационих технологија.

4.Рунда
Део опозиције бојкотује изборе јер тврди да су изборни услови нефер. Зашто вама бојкот није био опција?


Татјана Мацура, Уједињена демократска Србија (УДС)

Знамо да једини демократски пут смене власти јесу избори. Алтернатива томе су сукоби, продубљивање већ постојећих подела у друштву. Ми за то нисмо. Ми смо за борбу кроз институције система за боље услове живота свих грађана. Али за активну борбу, не за одустајање и кукање због изборних услова. Изборне околности нису биле фер ни 2000, па се нико није ни усудио да предложи бојкот као решење проблема.

Милош Јовановић, покрет „Метла 2020“

Зато што у оваквом контексту, колико год услови били лоши, борба ипак јесте сврсисходнија

5.Рунда
Ко је ваш највећи политички непријатељ?


Татјана Мацура, Уједињена демократска Србија (УДС)

Мислите политички опонент? Немамо непријатеље, то је нецивилизацијски. С људима у политици можемо да се слажемо или не слажемо, а тренутно се највише не слажемо са онима који чине политичку већину и са онима који, осим агресије, немају шта друго да понуде.

Милош Јовановић, покрет „Метла 2020“

Не могу у Србији да имам политичке непријатеље, већ само противнике и неистомишљенике. А плочу на којој је А страна Вучићев режим, а Б страна Ђиласова „опозиција“, свакако морамо да променимо. Лично ми је доста више такве музике.

Интервју преузет са онлине портала листа Курир.

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на ПОЛИТИЧКИ РИНГ: Татјана Мацура (УДС) вс Милош Јовановић, покрет „Метла 2020“!