Неучествовање на изборима је бежање од одговорности, учешће у власти није опција

Не постоје црвене линије за учешће у владајућој већини јер партиципација у власти није опција, каже у интервјуу за B92.net кандидаткиња УДС Татјана Мацура.

Она додаје да би задовољавајућ резултат за листу био прелазак цензуса.

Копредседница Странке модерне Србије и кандидаткиња листе Уједињена демократска Србија, Татјана Мацура је, између осталог, изнела и недвосмислен став о учешћу Покрета Левијатан, као и листа које се отворено залажу за заустављање европских интеграција Србије.

Приче о бојкоту, каже, било је исувише.

Да ли је у овој кампањи свађа унутар опозиције бацила сенку на све остало? Сматрате ли сте провели већи део времена свог гостовања у медијима бранећи одлуку да не бојкотујете изборе?

Држава нам је на ивици велике економске, привредне кризе, а ми још увек причамо о бојкоту и то је просто невероватно. Било је пуно, можда и превише наметнуте приче на ту тему и зато се надам да је ово и последњи пут да се на то питање осврћемо. Чврстог смо става да су избори место где се бори за промене. Све друге искључиве или наметнуте опције су неодговорне или политички неписмене. Посебно ме забрињава инсистирање на подељености у друштву и то тако што ће они који не одустају од борбе на свим пољима бити названи издајницима од стране оних који су сами себе назвали правовернима.

Данас на изборе излази чак 21 листа, међу којима и оне које су у инсистирању на тој подели биле најгласније. Са ове дистанце све што се дешавало уназад скоро две године делује смешно и представља чисто губљење времена. Замислите где би опозиција била данас да су нас послушали, да смо се програмски ујединили и спремали се за изборе ове две године? Политички живот се претворио у пуко препуцавање сујетних лидера, а јавност све више губи интересовање. Свести било чије деловање данас само на улазак у Парламент је неодговорно. То није и никада није био наш једини циљ. То је средство без кога нема даљег деловања и утицања на промене у друштву на свим нивоима, а ни сарадње са међународним институцијама.

Ми не можемо да се задовољимо тиме да само променимо човека. Морамо да променимо систем у којем ће се бирати одговорни и смењиви људи, а то захтева много више труда, искуства, стрпљења, одговорности и енергије од оне која је потребна да изговорите – не учествујем на изборима. Неучествовање на изборима је бежање од одговорности.

Колико су представници власти били критични према вама? Замерке су да сте лажна опозиција, те да се међусобно штедите? Како видите ту читаву причу?

Однос власти и опозиције је асиметричан. Није природно да позиција посебно критикује опозицију у дневнополитичком смислу. Један од главних задатака опозиције је критика позиције и предлагање алтернативних решења. Тим трагом, не мислим да је има било каквог смисла говорити да је неко некога штедео. Оно што јесте евидентно у нашим наступима и представља и интегрални део нашег програма је нова политичка култура. Она подразумева и аргументовану критику и наратив достојан Скупштине Републике Србије и посла којим се бавимо. Оно што је некад био политички модус операнди, агресија у изражавању и банализовање бављење политиком, није нам својствено.

Постоје ли неке “црвене линије” које бисте поставили за учешће у владајућој већини након избора?

Не постоје црвене линије јер партиципација у власти није опција.

Који резултат би за Вас и вашу листу био изборни успех?

Имајући у виду друштвено-економске околности и реалност у којој живимо неопходно је јачање грађанских, продемократских и проевропских снага у Парламенту. Прелазак цензуса би у том смислу био разлог да будемо задовољни, али то не би било довољно за план који испред себе имамо, а то је уједињење око заједничког кандидата за председничке изборе И победа на првим следећим парламентарним изборима и промена система. За овај план нам је потребан бољи резултат.

“Изостало је питање – шта да радимо на јесен?”

Tatjana Macura

На шта је, или на које питање, према Вашем мишљењу, пропуштено да буде стављен фокус свих учесника у кампањи?

У овој кампањи је дефинитивно изостало питање – шта ћемо да радимо ако нас на јесен дочека нови талас епидемије? Да ли неко размишља о катастрофалним последицама по привреду ако до тога дође? Кампање политичких актера у овој предизборној маркетиншкој секвенци јесу веома хетерогене, али су и оптерећене општим местима и нереалним обећањима. Фокус на обичан, свакодневни живот грађана чини се да је изостао.

Уједињена демократска Србија се као коалиција фокусирала пре свега на ревитализацију привредног сектора и снажење здравственог система имајући у виду да смо тек изашли из првог епидемијског таласа. Анализирали смо и критиковали сет економских мера Владе за ублажавање последица пандемије где смо сматрали да је потребно, а сачинили смо и наш план за опоравак и ублажавање последица. Посебно издвајам неопходност тријаже и увођења јасних критеријума за оцену штете коју је претрпео реални сектор.

Једнократна помоћ, иако корисна, не решава на системски начин проблем. Такође, постоје сектори који су претрпели минималну штету, неки нису уопште погођени, а неки попут сектора туризма и угоститељства су изузетно погођени. Ако ово изостане и у другом таласу наша привреда ће бити у озбиљној, озбиљној кризи и много ће људи из реалног сектора, сектора који одржава буџет, остати без посла. О овоме морамо мислити већ данас и правити план како да кризу избегнемо или је макар ублажимо.

Најнеповољнија опција – “замрзнут конфликт”

На изборима ће бити неколико листа које се отворено залажу за заустављање европских интеграција Србије. Какав је став УДС по том питању?

Став Уједињене демократске Србије је јасан и недвосмислен. Европске интеграције немају алтернативу за Србију и представљају пут којим Србија мора да иде, јер за опоравак и промену нашег система нема бољег лека од потпуне имплементације свих 35 приступних поглавља. Само је у нашем интересу да од овог пута и од тих процеса не одустанемо.

УДС је тражио забрану деловања Левијатана, а РИК је сада прогласио њихову, 21. листу. Зашто забрана и како кометаришете учешће Левијатана на изборима?

У Србији је победио антифашизам и антифашисти. То је нешто што треба бранити и одбранити по сваку цену. Клерофашистичким покретима који се перфидно крију иза бриге о животињама није место у Парламенту Републике Србије, али ни у јавном животу.

Какав је план УДС-а када је реч о решавању “косовског питања” и релаксацији односа у региону?

Уједињена демократска Србија сматра да решење косовског питања мора бити пронађено на релацији Београда и Приштине искључиво и само кроз дијалог. Сукоба нам је преко главе. Подршку треба тражити и очекивати од Европске уније. Најнеповољнија позиција је тзв. “замрзнути конфликт” јер само продужава политичку агонију у региону. Решење мора бити подржано од стране грађана Републике Србије, али и од међународне заједнице у ширем смислу. У процес тражења доброг решења за све учеснике дијалога мора бити укључена и Народна скупштина. Постизање решења кроз дијалог отклања све баријере и убрзава напредак на свим нивоима и дугорочно доноси просперитет, посебно економски, онима који живе и на територији Косова и на територији Србије. Такође, заједнички улазак у Европску унију би значајно релаксирао односе.

Изјавили сте да сте за враћање аргументоване политичке расправе у парлементу. Досад је није било? Шта би се Вашим поновним уласком у Скупштину променило?

Увек сам веровала у “lead by example”. Својим радом у Скупштини и у јавним наступима сам показала како мислим да треба да изгледа рад једног народног посланика. Не слажем се да није постигнуто ништа. Подсетићу Вас да је пред сам крај овог сазива усвојен тзв. Закон о несталим бебама који је управо због таквог мог притиска добио своју коначну форму кроз коју су родитељи који траже своју несталу децу инволвирани у примену истог. Подсетићу вас и на подизање свести о примени лошег Закона о финансијској подршци породици са децом након чега сам успела да окупим жене у иницијативи “Маме су закон” које су одлучиле да свој живот узму у своје руке.

Подсетићу и на измене закона о избору народних посланика који је предложила моја колегиница Гордана Чомић, а због чега ћемо у наредном сазиву имати чак 10% више жена у скупштинама широм Србије. Након уласка у Парламент, Уједињена демократска Србија ће, оснажена већим бројем посланика, наставити у том правцу јер смо показали да такав притисак, аргументована расправа и дијалог у ствари и једино дају добре резултате.

Како бисте оценили свој досадашњи учинак као народна посланица?

Досадашњи учинак оценили су грађани са којима се срећем свакодневно и који јако добро знају да цене моју борбу кроз иницијативу “Маме су закон” или борбу за измене које су претходиле усвајању Закона о несталим бебама, који су пратили како сам разоткрила схему прикупљања лажних донација у једној кампањи, који знају да снажно заговарам децентрализацију моћи и финансија… Њима бих препустила и коначни суд и оцену 21. јуна. Ако су задовољни заокружиће број 7 испред Уједињене демократске Србије.

Јака упоришта у Војводини

У којим местима очекујете да ћете бити најјачи на локалу?

Мислим да ће јака упоришта УДС имати у Војводини, посебно имајући у виду снагу наших коалиционих партнера из Војвођанског фронта. Такође, добар резултат очекујемо и у појединим општинама у Београду. У Земуну сам рецимо окупила сјајне људе, свакодневно смо на терену – од Батајнице до Земунског кеја.

Разговарамо са грађанима о децентрализацији, о томе колико би било добро да Земун постане град, а већа насеља у њему општине, колики проблем грађани имају са недостатком кишне и фекалне канализације и сличним комуналним проблемима, говоре нам о томе да би желели спортски објекат прилагођен свим спортовима доступан свој нашој деци, разговарамо о томе како се актуелна локална власт односи према заштити здравља грађана, како нема довољно адекватних здравствених услуга… И срећна сам веома што нас знају, што прате наш рад и што нас подржавају.

УДС је окупио различите покрете и појединце, многе који су већ дуго година у политици на разним странама. Шта је то што вас је ујединило?

Ујединила нас је визија – уређена Србија по угледу на државе на Западу Европе у које наши грађани најчешће одлазе у потрази за бољим животним стандардом, праведним системом и слободом. Ми имамо воље, снаге, енергије, знања, искуства и можемо да од Србије направимо уређену државу по мери и потребама свих грађана.

Интервју преузет са портала B92.net.

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на Неучествовање на изборима је бежање од одговорности, учешће у власти није опција