Бојан Ђурић: За УДС образовање је приоритет

За Уједињену демократску Србију (УДС) је кључно питање данас како је могуће да близу 800.000 ученика, 1.500.000 њихових родитеља, десетине хиљада студената, немају никакву поуздану информацију о томе како ће тачно завршити ову школску годину, како ће наставити следећу, као ни како ће им изгледати животи после патње и великог напора кроз који су прошли током епидемије короне и ванредног стања? То што министар просвете, најчешће веома грубо, издиктира на телевизији датуме и термине краја године, закључивања оцена и испита, није довољно.

Образовање је највећи систем у земљи, који обухвата скоро 2,5 милиона људи – ученика, студената, њихових родитеља, наставника и професора. Добра вест је да ми у УДС образовање, и то схваћено у ширем смислу, не само као систем школских зграда, клупа и закључених оцена, него као место где деца проводе половину свог живота спремајући се за велики живот и као сегмент живота који испуњава огроман део времена, бриге и напора свих родитеља, схватамо као кључно питање Србије овог тренутка.

За УДС је било важно да са што мање жртава изађемо из епидемије али нам је веома важно и како ће деца, ученици, студенти, наставници и професори и родитељи функционисати у јуну и јулу, као и од јесени када нас чекају нова школска година и велики ризик од новог ширења заразе. После вишедеценијске запуштености образовања и школа, намеравамо да међу приоритет политике ставимо осећај за значај образовања, развој деце, судбине породица и добробит земље.

Током епидемије се показало колико је знање важно. У Србији би било на хиљаде мртвих да о нашем здрављу и животима нису бринули изразито образовани лекари и други стручњаци. УДС жели да реформише систем, заједно са стручњацима и свима који у њему учествују, тако да у бољим условима дочекамо неку следећу кризу, здравствену или било коју другу.

Београд, 19. мај 2020. године

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА