Ђурић (СМС): Високе цене горива због НИС-а, а не због акциза

Преузето са сајта danas.rs

Посланик Странке модерне Србије (СМС) Владимир Ђурић оценио је данас да високе цене горива у Србији нису последица високих акциза, већ монополског положаја Нафтне индустрије Србије (НИС).

„Малопродајне цене нафтних деривата у Србији не прате у довољној мери снижење цене сирове нафте на светском тржишту, па имамо најскупље гориво у региону. Заблуда је да је то због акциза, јер у државним захватањима у малопродајним ценама нафтних деривата Србија не предњачи много“, написао је Ђурић на Фејсбуку.

Према његовим речима, разлог зашто у Србији малопродајне цене нафтних деривата не прате пад цена сирове нафте на светском тржишту је у другим елементима малопродајне цене на које утицај имају нафтне компаније, а пре свега она која има прерађивачки монопол у форми једине оперативне рафинерије у Србији и која истовремено има и највећу малопродајну мрежу пумпних станица.

Реч је, како је навео, о Нафтној индустрији Србије(НИС), која је у већинском власништву руског Гаспромњефта.

„То је компанија која има доминантан положај на тржишту и у могућности је да наведе остале нафтне компаније да прате њену ценовну политику. Све оне иначе зависе од њеног прерађивачког монопола, а није их ни тешко натерати да подигну цене и додатно зараде“, казао је Ђурић.

/ In ПРЕНОСИМО / By moderna / Коментари су искључени на Ђурић (СМС): Високе цене горива због НИС-а, а не због акциза