UDS pozdravlja paket pomoći EU, evropski put da ostane opredeljenje Srbije

Beograd, 27. mart 2020. godine

UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJA pozdravlja veliki korak koji je načinila Evropska unija, organizujući i isporučujući prvi u nizu paketa medicinske i materijalne pomoći Srbiji za borbu protiv koronavirusa i njegovih zdravstvenih i ekonomskih posledica.

UDS, koju čine Srbija 21, Vojvođanski front predvođen LSV, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum, smatra da je za Srbiju od ogromnog životnog i političkog značaja i novi pristup EU, koji podrazumeva odluke Evropskog parlamenta i drugih institucija, po kojima će i zemlje kandidati biti korisnici velikog programa ekonomske pomoći za prevladavanje posledica pandemije.

Posle početne sporosti i problema koji je Evropa imala, kao deo sveta koji je najdramatičnije pogođen koronavirusom, EU je pokazala da razume značaj brze i konkretne pomoći i Srbiji kao zemlji kandidatu za članstvo, i očuvanju sveevropske solidarnosti kao jednoj od ključnih evropskih vrednosti.

Koalicija UDS poziva sve učesnike političkog života, a posebno predstavnike vlasti, da nijednim aktom ili izjavama ne relativizuju značaj ove pomoći i da, bez ikakvih dilema, čuvaju i sprovode opredeljenje Srbije da ostane na putu evropskih integracija i u trenutnim teškim okolnostima i u vremenu koje će uslediti posle prestanka opasnosti izazvane virusom.

Evropa je uvek bila kontinent velikih problema i nesavršenosti, ali je Evropa, a to danas znači EU, i zajednica koja uspeva da nađe najbolja i dugoročno najodrživija rešenja za svaki veliki izazov. Srbija će, i kada ovu veliku opasnost svi zajedno prevaziđemo, ostati zemlja koja će biti najneposrednije upućena na svoje susede, evropske zemlje i EU, kao politički izraz Evrope.

Svima koji su nam u ovim okolnostima pružili pomoć dugujemo ogromnu zahvalnost. To, međutim, ne može da promeni očiglednu životnu i političku činjenicu da budućnost Srbije neminovno mora i treba da bude vezana za Evropu i da su u Evropi, njenim institucijama, ekonomiji, vrednostima i pravilima svi dugoročni interesi više od 6 miliona građana Srbije, kao i velikog broja naših građana koji u zemljama EU žive.

UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJA