УДС поздравља пакет помоћи ЕУ, европски пут да остане опредељење Србије

Београд, 27. март 2020. године

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОKРАТСKА СРБИЈА поздравља велики корак који је начинила Европска унија, организујући и испоручујући први у низу пакета медицинске и материјалне помоћи Србији за борбу против коронавируса и његових здравствених и економских последица.

УДС, коју чине Србија 21, Војвођански фронт предвођен ЛСВ, Странка модерне Србије и Грађански демократски форум, сматра да је за Србију од огромног животног и политичког значаја и нови приступ ЕУ, који подразумева одлуке Европског парламента и других институција, по којима ће и земље кандидати бити корисници великог програма економске помоћи за превладавање последица пандемије.

После почетне спорости и проблема који је Европа имала, као део света који је најдраматичније погођен коронавирусом, ЕУ је показала да разуме значај брзе и конкретне помоћи и Србији као земљи кандидату за чланство, и очувању свеевропске солидарности као једној од кључних европских вредности.

Kоалиција УДС позива све учеснике политичког живота, а посебно представнике власти, да ниједним актом или изјавама не релативизују значај ове помоћи и да, без икаквих дилема, чувају и спроводе опредељење Србије да остане на путу европских интеграција и у тренутним тешким околностима и у времену које ће уследити после престанка опасности изазване вирусом.

Европа је увек била континент великих проблема и несавршености, али је Европа, а то данас значи ЕУ, и заједница која успева да нађе најбоља и дугорочно најодрживија решења за сваки велики изазов. Србија ће, и када ову велику опасност сви заједно превазиђемо, остати земља која ће бити најнепосредније упућена на своје суседе, европске земље и ЕУ, као политички израз Европе.

Свима који су нам у овим околностима пружили помоћ дугујемо огромну захвалност. То, међутим, не може да промени очигледну животну и политичку чињеницу да будућност Србије неминовно мора и треба да буде везана за Европу и да су у Европи, њеним институцијама, економији, вредностима и правилима сви дугорочни интереси више од 6 милиона грађана Србије, као и великог броја наших грађана који у земљама ЕУ живе.

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОKРАТСKА СРБИЈА

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на УДС поздравља пакет помоћи ЕУ, европски пут да остане опредељење Србије