УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА апелује на Владу и предлаже мере за помоћ привреди и запосленима

Коалиција Уједињена демократска Србија (УДС) упућује апел Влади Србије да хитно посвети пажњу креирању што ефикаснијег пакета мера који би у олакшао положај привреде, посебно малим и средњим предузећима која су тренутно најугроженија. Значајан део привреде је већ изложен губицима или ће тек претрпети последице кризе изазване коронавирусом, па је нужно обезбедити мере које ће олакшати позицију и предузећа и запослених у овим и тешким временима која су пред свима нама.

Иако је у овом моменту апсолутни приоритет заштита људских живота, очување здравственог система и спречавање катастрофалних последица по живот грађана, морамо да водимо рачуна и о томе да велики део привреде, као и многи запослени, већ трпе или ће трпети велику штету и губитке. УДС је посебно свесна да ће у наредним недељама нарочито бити угрожени мали и средњи бизниси, предузетници, многобројни мали и средњи послодавци који ће тешко, без целовитог пакета мера и помоћи државе, моћи да опстану или бар умање велику штету која им прети.

Уједињена демократска Србија предлаже истовремено и могуће правце за креирање пакета потеза који би улили сигурност најугроженијим деловима привреде, заштитили запослене, смањили ризике од губитка послова, а све водећи рачуна о тешкој позицији и саме државе и нужности да мере које ће бити усвојене буду брзе, ефикасне и одрживе, како не би довеле у питање систем јавних финансија и стабилност буџета Србије.

УДС предлаже разматрање следећих мера, које би обезбедиле: смањење намета на рад и олакшавање позиције и запослених и послодаваца, пакет конкретних пореских олакшица, као и олакшавање положаја привреде, посебно малих и средњих предузећа и предузетништва, кроз олакшани приступ нужним кредитима.

Мере које се тичу намета на рад и олакшавања позиције и запослених и послодаваца:

 • Да послодавцима буде омогућено да плаћају само 50% намета за запослене који раде од куће (пуно радно време и непуно радно време)
 • Да послодавцима буде омогућено да не плаћају никакве намете за запослене који су на плаћеном одсуству („принудном одмору“) и на минималну нето зараду

 • Пореске олакшице:

 • Мораторијум на наплату паушалног пореза (на мин. 3 месеца) код предузетника/обвезника паушалног опорезивања који су остали без прихода у тешким околностима епидемије коронавируса и поремећаја које је она изазвала. Омогућавање да, након нормализације пословања, овако настали дуг по основу пореза отплате на 24 рате, како их, након изласка из акутне кризе, не би дочекао тежак терет једнократног плаћања великих обавеза
 • Привремено ослобађање од намета на рад за запослене на плаћеном одсуству (уз регрес из буџета тако створених губитака које би претрпели градови и општине)
 • Суфинансирање намета на рад за запослене који раде од куће
 • Одлагање пореза на добит
 • Одлагање пореза на имовину
 • Олакшавање положаја привреде, посебно малих и средњих предузећа и предузетништва у области кредита:

 • Обезбеђивање државних гаранција за задуживање малих и средњих предузећа код банака
 • Обезбеђивање државних субвенција за задуживање малих и средњих предузећа код банака
 • Могућност задуживања малих и средњих предузећа код Фонда за развој
 • Олакшавање пословања и позиције пословних банака (и тиме олакшавање кредитирања привреде) кроз смањење резервација и обавезних резерви

Мере које се односе на демотивисање послодаваца да се одлучују за отказ запосленима, отварање веће могућности за враћање запослених на рад кад престане акутна криза и олакшавање положаја незапослених:

 • Накнаду за незапослене плаћати и запосленима на неплаћеном одсуству

УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на УЈЕДИЊЕНА ДЕМОКРАТСКА СРБИЈА апелује на Владу и предлаже мере за помоћ привреди и запосленима