Хитно обезбедити глувим особама доступне информације у вези са Корона вирусом

Странка модерне Србије упућује апел државним званичницима и Регулаторном телу за електронске медије да уложе све напоре како би омогућили да се глувим особама обезбеде доступне информације о свим околностима у вези са актуелним корона вирусом (ЦОВИД-19).

Око 30.000 глувих особа у Србији не зна да је Светска здравствена организација прогласила пандемију, нити ове особе, које комуницирају путем српског знаковног језика, могу добити прецизне и поуздане информације и упутства о томе на који начин треба да реагују како би се заштитили од вируса или како би се јавили надлежној здравственој установи уколико се јаве симптоми које изазива корона вирус.

Подсећамо надлежне институције и јавност да је то и законска обавеза која је дефинисана у члановима 22. и 52. Закона о електронским медијима, а у вези са заштитом права на информисање особа са инвалидитетом.

Примери других земаља:

https://www.youtube.com/watch?v=Q8bUdMEsiPQ
http://www.xinhuanet.com/english/2020-02/28/c_138826683.htm
https://www.health.govt.nz/our-work/diseases-and-conditions/covid-19-novel-coronavirus/covid-19-information-other-languages/covid-19-novel-coronavirus-new-zealand-sign-language?fbclid=IwAR2tN_wM4fecdvGF5-zyj6RGB-cq-r3WYk81T2JeQSdXQCkR06zbWZ1exNc

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на Хитно обезбедити глувим особама доступне информације у вези са Корона вирусом