Од избора очекујем сигуран прелазак цензуса и наставак започетих активности током овог мандата

Фото: ФоНет/Огњен Стевановић

  • Како бисте нашим читаоцима представили Странку модерне Србије?

Странка модерне Србије је млада проевропски оријентисана политичка организација која у Скупштини Србије има врло активан посланички клуб. Окупљамо остварене људе који се залажу за нову политичку културу, пре свега културу дијалога између политичких неистомишљеника јер верујем да нам је свима мука од простаклука који нам се намеће са свих страна. У фокусу нашег рада су проблеми који тиште мала и средња предузећа, односно породично пословање – мислимо да је неопходно смањити порезе и разне друге намете који оптерећују домаће привреднике који би да коначно “продишу”, а не само да преживе. Залажемо се за слободно тржиште. Интензивно радимо и на понуди решења за проблеме који се тичу остваривања права различитих социјалних категорија – породиља, особа са инвалидитетом, пензионера, па и младих. Моја политичка организација има такав статут да допушта организовање које је нетипично за наше политичке околности, те сам тако покренула и сјајну иницијативу “Маме су закон” која је подигла на ноге на хиљаде жена да се боре за своја права током трудничког и породиљског одсуства. У фокус стављамо и питање заштите животне средине као једно од најважнијих – од тога како да решимо проблем загађења ваздуха до тога како да се носимо са отпадом и рециклажом. Када бих морала једним изразом да нас дефинишем то би био – либерализам са људским ликом.

  • Шта очекујте од изласка на изборе у априлу?

Успех. Сигуран прелазак цензуса и наставак започетих активности током овог мандата. Чвршћу сарадњу након уласка у парламенте са партнерима са којима излазимо на изборе на локалном, покрајинском и републичком нивоу. Правимо добар темељ за председничке изборе 2022. године, односно парламентарне 2024. године.

  • Да ли је спуштање цензуса са пет на три посто био добар потез власти по вашем мишљењу?

То је једна од мера које су биле неминовне. Питање је само да ли је добро изабран тренутак када се ова измена уводи јер се у свету не практикују измене изборних закона у изборној години. Међутим, у децембру је Скупштина усвојила и измене неких других закона који су били предмет закључака дијалога уз посредство представника Европског парламента, тако да у околностима у којима се Србија налази питање тајминга једноставно није питање.

  • Планирате ли неке предизборне или постизборне коалиције?

Предизборне коалиције су очекиване, идеолошко и програмско окупљање је добро јер то коначно шаље поруку да опозиција има капацитет да се уједини и заједнички делује без неких приземних интереса. Ми радимо на формирању листе која ће окупити проевропски оријентисане организације и појединце како бисмо вршили снажан притисак на извршну власт да не одустане и поколеба се на путу ка Европској унији јер сматрамо да Србији тамо јесте место, да Европска унија свакако јесте наше природно окружење. Наш регион, али и Унија, изложени су разним искушењима која могу довести до дестабилизације и наша је обавеза као одговорних политичара да радимо на заштити националних интереса, спречавању сукоба или продубљивању разлика које могу довести до инцидената.

Да не буде забуне, ми нисмо еврофанатици, већ само разумемо да за уређење нашег хаотичног система нема бољег лека од потпуне имплементације свих 35 приступних поглавља. У питању је на хиљаде страница најбољих решења која су већ имплементирана у земљама на Западу, у државама у које наши грађани одлазе у потрази не само за финансијском сатисфакцијом, већ и у потрази за правним и уређеним системом. Такође, не можемо занемарити ни отварање фондова који су нам веома значајни. Даћу вам само један пример – да бисмо решили проблем загађености наших река, земљишта и најалармантније ваздуха, нама је новац из фондова намењених за имплементацију Поглавља 27 који се бави заштитом животне потребан као “хлеб насушни”. У питању су милијарде које ми данас немамо, а са којима бисмо били у прилици да рецимо ваздух очистимо, да не удишемо чађ, отровне гасове и свесно трујемо и себе и децу. И таквих примера у свакој од 35 области има колико год хоћете…

О постизборним коалицијама је рано говорити и питање је да ли су за овако младу организацију данас реалне.

  • Шта мислите о бојкоту избора од стране Савеза за Србију?

Неизлазак на изборе је изговор за потенцијално лош резултат. Лакше им је да заговарају неизлазак на изборе када су свесни да не могу испоручити победу коју обећавају уназад скоро две године. Свеукупна подршка коју као групација имају је једноцифрена, упркос чак и снажној подршци медија на које имају утицај.

  • Како коментаришете одлуку организације „1 од 5 милиона“ да одустане од бојкота и изађу на биралишта?

Креативан начин да се они који званично не излазе на изборе ипак појаве на биралиштима у форми коју наш законодавни систем препознаје иако није типичан – у форми групе грађана. Ово је било очекивано од тренутка када је омладина СЗС регистровала удружење на националном нивоу, али и на локалним нивоима и у том смислу ме њихова одлука не изненађује.

  • Члан сте скупштинског одбора за КиМ, како видите укидање такси од стране Приштине и сматрате ли да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен?

Поред тога што је неопходно да Приштина укине таксе што пре, неопходно је и да на неки начин надокнади штету која је причињена Србији од када су таксе, које да вас подсетим нису имале ни подршку међународне заједнице, успостављене.

Упркос тврдоглавости коју обе стране показују, дијалог између Београда и Приштине нема алтернативу и он мора бити што је могуће пре и квалитетније настављен, са искреном намером да се дође до најбољег могућег решења који за циљ има помирење Срба и Албанаца. Грађани који живе на територији Србије и Косова немају више тај луксуз, ако су га икад и имали, да негирају проблеме које имају, а који су у бити економски и највише доприносе лошем животном стандарду и да их гурају под тепих само због тога што политичари обе стране живе у уверењу да ће дуго моћи да манипулишу овом темом и одржавају се на власти, а у искреној нади да ће неки други политичари на себе преузети одговорност када је реч о решавању овог важног питања.

Реалност је сурова и потпуно другачија – бебе рођене у периоду рата на Косову данас имају 20 година. То су потпуно нове генерације, сад већ одраслих људи, који желе да живе боље и не занима их да слушају, прате и бивају свесно заточеници ретроградних политика које утичу на квалитет њихових живота. Излаз траже у државама на Западу које немају баласт који ми никако да скинемо са наших плећа и то је вероватно и најгора последица одлагања решавања проблема – пусто и Косово, али и пуста Србија.

  • Какву политичку сцену у Србији очекујете након избора 26. априла?

Дефинитивно очекујем промене у будућем саставу парламента. Биће живописно и то пре свега због тога што ће државотворна десница која не излази на изборе своје место препустити новоформираним десничарским организацијама упитног порекла, а који ће у Скупштини служити као неко страшило поред којег ће владајаћа већина изгледати боље него што јесте.

Са друге стране, очекујем јасније окупљање проевропског блока и храбрије наступе грађанског дела опозиције који се полако консолидује и храбро раскида са прошлошћу. Уколико ова групација, којој и сама припадам, одржи на окупу све модерне, продемократске и проевропске организације и појединце створиће се шанса да власт уздрма на председничким изборима и дефинитивно смени на наредним парламентарним.

Татјана Мацура, народни посланик и копредседница Странке моредне Србије у интервјуу листу Афера

/ In ПРЕНОСИМО / By moderna / Коментари су искључени на Од избора очекујем сигуран прелазак цензуса и наставак започетих активности током овог мандата