Roditelji su spremni da čuju istinu o svojoj nestaloj deci

Poslanička grupa Stranke moderne Srbije zahtevaće povlačenje Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji na sednici koja je zakazana za ponedeljak.

Zakon koji se po drugi put nalazi u skupštinskoj proceduri u ovom sazivu ne rešava pitanje nestalih beba u porodilištima u Srbiji. Ubrzanom procedurom ovaj se predlog zakona stavlja na dnevni red Skupštine samo zbog toga što će se početkom marta u Savetu Evrope (SE) održati sednica Komiteta ministara SE na kojoj će se raspravljati o napretku Srbije po pitanju obaveza koje država ima nakon donete presude u korist Zorice Jovanović u Sudu za ljudska prava u Strazburu na osnovu koje je država Srbija u obavezi da joj isplati nadoknadu štete u iznosu do 10.000 evra, a zbog čega se očekuje da će Srbija dobiti ozbiljne “penale”.

Imajući u vidu da se ova presuda ne može poistovetiti sa svim slučajevima nestalih beba iz porodilišta u Srbiji, udruženja roditelja i relevantne nevladine organizacije uputile su apel da se ovaj predlog povuče iz procedure, da se napiše novi predlog zakona i da se o istom otvori široka rasprava.

“Roditeljima nestalih beba iz porodilišta u Srbiji potreban je zakon koji će omogućiti da se sprovede kvalitetna istraga koja će ih dovesti do istine o njihovoj nestaloj deci, a ne zakon kojim im se zapušavaju usta. Roditelji su spremni da čuju istinu: ako su im deca živa – gde su, odnosno ako su im deca preminula – gde su sahranjena. Neke majke koje traže svoju decu su se porodile u drugoj polovini XX veka i ta su deca danas možda odrasli ljudi od 40-ak godine na primer. Država im na osnovu jedne presude poručuje – posle 40 godina izvolite do 10.000 evra za to što nismo spremni da se obračunamo sa mafijom. A šta ti roditelji uopšte traže? Traže da se ovaj zakon povuče, da se napiše novi predlog zakona u čije pisanje će biti uključeni i oni i relevantne NVO, da zakon bude garant sprovođenja istrage koja vodi do istine, neć pare, hoće svoju decu”, izjavila je Tatjana Macura, narodna poslanica Stranke moderne Srbije.

Protestni skup roditelja nestalih beba koji će se održati u ponedeljak u 12 časova ispred Skupštine podržaće i poslanička grupa SMS-a, a Tatjana Macura će u 10:30 časova održati konferenciju za medije u holu Skupštine. Pozivamo sve građane da podrže roditelje koji traže svoju nestalu decu i zahtevaju povlačenje ovog zakona.