Родитељи су спремни да чују истину о својој несталој деци

Посланичка група Странке модерне Србије захтеваће повлачење Предлога закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији на седници која је заказана за понедељак.

Закон који се по други пут налази у скупштинској процедури у овом сазиву не решава питање несталих беба у породилиштима у Србији. Убрзаном процедуром овај се предлог закона ставља на дневни ред Скупштине само због тога што ће се почетком марта у Савету Европе (СЕ) одржати седница Kомитета министара СЕ на којој ће се расправљати о напретку Србије по питању обавеза које држава има након донете пресуде у корист Зорице Јовановић у Суду за људска права у Стразбуру на основу које је држава Србија у обавези да јој исплати надокнаду штете у износу до 10.000 евра, а због чега се очекује да ће Србија добити озбиљне “пенале”.

Имајући у виду да се ова пресуда не може поистоветити са свим случајевима несталих беба из породилишта у Србији, удружења родитеља и релевантне невладине организације упутиле су апел да се овај предлог повуче из процедуре, да се напише нови предлог закона и да се о истом отвори широка расправа.

“Родитељима несталих беба из породилишта у Србији потребан је закон који ће омогућити да се спроведе квалитетна истрага која ће их довести до истине о њиховој несталој деци, а не закон којим им се запушавају уста. Родитељи су спремни да чују истину: ако су им деца жива – где су, односно ако су им деца преминула – где су сахрањена. Неке мајке које траже своју децу су се породиле у другој половини XX века и та су деца данас можда одрасли људи од 40-ак године на пример. Држава им на основу једне пресуде поручује – после 40 година изволите до 10.000 евра за то што нисмо спремни да се обрачунамо са мафијом. А шта ти родитељи уопште траже? Траже да се овај закон повуче, да се напише нови предлог закона у чије писање ће бити укључени и они и релевантне НВО, да закон буде гарант спровођења истраге која води до истине, нећ паре, хоће своју децу”, изјавила је Татјана Мацура, народна посланица Странке модерне Србије.

Протестни скуп родитеља несталих беба који ће се одржати у понедељак у 12 часова испред Скупштине подржаће и посланичка група СМС-а, а Татјана Мацура ће у 10:30 часова одржати конференцију за медије у холу Скупштине. Позивамо све грађане да подрже родитеље који траже своју несталу децу и захтевају повлачење овог закона.