Не пристајемо на покоравање

Жао нам је што се део опозиције искључиво бави нама и сваку прилику користи да нас напада. Напади опозиције на опозицију нису добри и надам се да ће са тим престати. Само удружење „1 од 5 милиона“ данас и оно удружење од пре годину дана нису иста удружења. Формални оснивачи су их одавно напустили, тако да то више нису ни исти људи. Њихов недавни коперникански заокрет долази из чисте младалачке збуњености и револта према неправди којој су били изложени. Они су месецима уназад, свесно или несвесно, били предмет манипулације бивше власти која се крила иза њих као организатор протеста и која је не само њих, већ и све учеснике протеста покушала да измајмунише – каже за Данас Татјана Мацура, копредседница Странке модерне Србије, одговарајући на наше питање како види то што је удружење „1 од 5 милиона“ од ултиматума баш СМС-у и Новој странци да прогласе бојкот, дошло до тога да је само одлучило да изађе на изборе.

Ко по Вама сада стоји иза тог удружења, с обзиром да се Савез за Србију ограђује од њихове одлуке?

– Верујем да су били јако повезани и организационо и финансијски са Савезом, о томе су говорили и оснивачи удружења након што су из истог иступили. Протести су угашени, подршка Савезу драстично је опала и верујем да је до разлаза међу њима дошло јер им овако организована омладина више није потребна.

Како разумете њихову тврдњу тих младих људи да желе да изађу на изборе да би бојкот вратили у парламент?

– Не разумем је. Ни јавност је не разуме.

Оног тренутка када сте одлучили да изађете на изборе у јавности се више пута чуло питање да ли сте и даље против овог владавине Александра Вучића, или вам се усладило да будете парламентарна странка на државном буџету?

– Странка модерне Србије не добија ни један једини динар из буџета, финансирамо се сами из личних донација, и у том смислу нема шта да нам се ослади. Ми једноставно не верујемо у идеју бојкота избора и мислимо да промена власти мора доћи на изборима, оловком.

Зашто вам је бојкот неприхватљив, када је јасно да би он успео само уколико је читава опозиција на једној страни?

– Није јасно, то је наратив који је наметнут од стране оних који су од борбе за фер изборне услове одустали одавно и данас врше притисак на конкуренте и на читаву јавност да уђу у бинарни систем доношења одлука. Подсетићу вас и да немамо примере успешних неизлазака на изборе ни у нашој, а ни у светској политичкој пракси. Такав наметнути циљ, неизлазак на изборе, довешће до тога да се трајно угасе поједине политичке странке и плашим се да је и то једна од идеја која се крије иза одлуке да поједине странке на изађу на изборе на пролеће.

Смета ли вам што вашу странку сврставају у исти кош са радикалима и Мишом Вацићем?

– Ни највећи политички аналфабета нас не сврстава у исти кош са њима. Само неко ко је злонамеран то може да уради.

Према неким проценама истраживача Ваша странка и поред смањења цензуса нема никакве шансе за улазак у парламент самостално. Да ли сте одлучили са киме ћете у коалицију?

– Подршка Странци модерне Србије значајно расте, посебно у последњих неколико месеци. На тренутној подршци између 1-2 одсто могу да нам позавиде и много искусније политичке организације. Тужна је истина да је опозициона сцена данас десеткована и да ниједна организације данас, била она нова или била на политичкој сцени 30 година, самостално не прелази цензус. Модернисти раде на формирању проевропске коалиције са политичким организацијама са којима не постоји несагласје по овом питању и то ће бити наша понуда грађанима Србије на пролеће – јасна политика.

Многи вас већ виде у коалицији са Новом странком, а ваши опоненти тврде да ће вам напредњаци обезбедити извесну количину гласова за прелазак цензуса.

– Лепо сарађујемо и разумемо се са свим организацијама које Србију виде у Европској унији и које знају да нема бољег програма за измену система који разара ово друштво од потпуне имплементације 35 приступних поглавља. Било би добро да се све те политичке опције нађу на истој листи и буду гарант пута Србије на Запад. Само злонамерни могу рећи да ће нам било ко помоћи да пређемо цензус када знамо да преко 50 одсто грађана жели да види Србију као пуноправну чланицу ЕУ

Колики број чланова има ваша странка?

– Ми смо веома млада странка, имамо на стотине чланова широм Србије и што је најважније свакодневно нам се јављају нови људи којима се начин на који представљамо политике – без агресије, културно и аргументовано допада. Очигледно су људи жељни пристојних политичара који нису оптерећени прошлошћу, лошим односима са другим политичарим, који не критикују зарад прикупљања јефтиних политичких поена, који нуде боља решења од постојећих и који имају јасну визију будућности.

Тајана Мацура, копредседница Странке модерне Србије у интервјуу листу “Данас”