Дубоко верујемо да је могуће упристојити политичку сцену Србије

Kurir.rs/ Б. Б. Фото: Небојша Мандић

Због нижег цензуса ће понуда бити програмски и идеолошки јаснија, организације које направе коалиционе договоре неће морати да пристају на труле компромисе и да једни другима представљају терет.

Татјана Мацура, посланица и копредседница Странке модерне Србије (СМС), каже да одлично напредују преговори о заједничком наступу на предстојећим изборима са ЛСВ, ГДФ, Србија 21 и појединим члановима ДС.

Нема дилему да ће СМС са партнерима прећи цензус, док страх од лошег резултата види као главни разлог што Савез за Србију (СЗС) бојкотује изборе.

– Србија заслужује и може боље, а промене су могуће и оловком. Мука ми је од агресије на којој данас готово све странке инсистирају јер је то лакше, иако свесно знају да последицу подгревања грађанских сукоба неће они сносити. Дубоко верујемо да је могуће упристојити политичку сцену Србије.

О заједничком наступу на изборима преговарате с неким члановима ДС, ЛСВ, ГДФ, Србије 21. Како теку ти разговори?

-Одлично. Надамо се да ћемо ускоро понудити грађанима листу која недвосмислено жели да убрза процес евроинтеграција и реформи. Више од 10 организација укључено је у разговоре о понуди за републичке изборе и стално нам се јављају нови, па не бисмо волели да било кога искључимо и зато и не журимо.

Да ли је вама олакшавајућа околност што је цензус спуштен са пет на три одсто?

-Због нижег цензуса ће понуда бити програмски и идеолошки јаснија, организације које направе коалиционе договоре неће морати да пристају на труле компромисе и да једни другима представљају терет.

Сигурни сте да ћете и после избора бити у парламенту?

-Да. Немам дилему.

Како онда коментаришете одлуку дела опозиције, предвођеног СЗС, који је за бојкот избора?

-Мислим да греше и да су се уплашили лошег резултата, пошто већ дуже време обећавају победу која ипак спада у нереална очекивања. Савезништво које су понудили грађанима програмски и идеолошки је конфузно и углавном служи да маскира представнике бивше власти који не изазивају симпатије међу грађанима.

Татјана Мацура, копредседница Странке модерне Србије у интервјуу за “Курир”