Уместо улагања у здрав ваздух, Србија улаже у наоружање и конфликте

„Свака пета превремена смрт је последица загађења ваздуха“

Странка модерне Србије (СМС) оценила је данас да је велико загађење ваздуха у Србији последица чињенице да, уместо у здрав ваздух, Влада Србије улаже новац у наоружање и “подгревање регионалних конфликта”.

“Приликом расправе о ребалансу буџета за 2019. тражили смо да се уваже сугестије Фискалног савета да се за животну средину у буџету издвоји годишње око 500 милиона евра. Уместо тога, влада је ребалансом буџета прописала улагања у војну и полицијску опрему у сличном износу од 474 милиона евра. Очигледно влада има друге националне приоритете. Не могу се подгревати регионални конфликти и имати чист ваздух”, навео је СМС у саопштењу за јавност.

Подсетили су да су још у септембру прошле године упозорили Владу Србије и надлежно министарство на алармантно стање у погледу квалитета ваздуха и оценили да је садашња ситуација последица деценија небриге свих нивоа власти.

Навели су податке Уједињених нација, према којима, услед загађења ваздуха, животни век у Србији траје краће 1,3 године, а свака пета превремена смрт је последица загађења ваздуха.

“Упозорили смо и на податке ОЕБС, ЕУ и Светске здравствене организације да је у Србији током 2016. године загађени ваздух изазвао више од 11.000 превремених смрти и да трошкови превремених смрти и третирања болести узрокованих загађењем ваздуха здравствени систем Србије коштају око четири милијарде евра”, пише у саопштењу.

Подсетили су и да су Европска унија и Европска комисија упозорили власти у Србији на висок ниво загађења ваздуха и од њих захтевали побољшано праћење квалитета ваздуха, чешће и разумљивије информисање грађана, израду националне стратегије и локалних планова побољшања квалитета ваздуха.

“Од државних функционера тражимо да престану са промовисањем заблуда да је загађење последица повећаног стандарда, којег нема, да Европа претерује са загађењем ваздуха у Србији, јер је то изговор што нас не желе, да нам Европа шаље инвеститоре који нам прљају ваздух. Уместо порицања и слуђивања грађана, од одговорне власти очекујемо најмање да предузме конкретне мере”, наводи се у саопштењу.

СМС је захтевао престанак ненаменског трошења еколошких такси које морају остати у зеленим фондовима, убрзану израду и реализацију акционих планова локалних самоуправа који ће утврдити и санирати највеће загађиваче, усвајање и спровођење Националног плана за смањење емисија који је одобрила Европска енергетска заједница И што бржу реализацију Поглавља 27 и свих акционих планова и пројеката, како би убрзано кренули ка достизању европских еколошких стандарда и максимално искористили у ту сврху расположиву европску помоћ.

Фото: Twitter