Са Црном Гором нам треба хитан дијалог уместо пумпања национализма

Странка модерне Србије очекује од власти у Подгорици да пруже уверавања да је способна заштитити имовинска и сва друга права свим националним и верским заједницама у Црној Гори, а нарочито да је у Закон о слободи вјероисповијести и правном положају вјерских заједница у Црној Гори имплементирала све препоруке Венецијанске комисије и оне примедбе Црногорско – приморске митрополије Српске православне цркве које су у складу са најбољим европским стандардима, чиме ће показати способност изградње правне државе, како и доликује држави кандидату за чланство у Европској унији.

Од садашње и бивше власти у Србији и радикално десничарске опозиције очекујемо да престану са пумпањем национализма и ескалацијом проблема на ниво свеопште националне угрожености. Актуелна српска власт у обавези је да отвори хитан и транспарентан дијалог са властима у Подгорици и да о томе детаљно обавести српску јавност.

Апелујемо на Српску православну цркву и њене великодостојнике да се одупру улози фактора дестабилизације региона у циљу спречавања легитимног права Црне Горе да истраје на свом путу евро – атланских интеграција.

Историјски је доказано да су и држава Србија и српски народ највише страдали сваки пут када су Срби и српске институције у суседним државама коришћени као средство дестабилизације тих држава и изговор тамошњим властима за неприхватљива поступања, уместо да буду мост регионалног повезивања и добросуседских односа и унапређења крхке владавине права и неразвијене демократије у свим земљама региона.