Тражимо повлачење уџбеника из географије за VI разред

Странка модерне Србије захтева од министра просвете, господина Младена Шарчевића, да наложи хитно повлачење из употребе уџбеника из географије за 6. разред основне школе у ком стоји дискриминаторна реченица која гласи: „У развијеним земљама стопа наталитета је ниска, јер је положај жена у друштву у 20. веку знатно побољшан.“ Издавач уџбеника је Нови Логос, а уџбеник је штампан у 35.500 примерака.

Ово није први пример да се у образовном систему Републике Србије, као средство учења, нашао уџбеник који подстиче стереотипна мишљења и понашања и дискриминаторне ставове према различитим друштвеним групама. Родно заснована дискриминација, ширење мизогиније, односно мржње према особама женског пола, које неретко доводи до различитих врста насиља према девојчицама и женама недопустиво је за образовни систем земље која се декларативно залаже да поштовање људских права и неговање европских вредности.

Овако несмотрена реченица, као и остатак текста у пасусу, вишеструко су опасни за формирање ставова код деце узраста између 12 и 13 година. Цео пасус је написан тако да не пружа само статистичке чињенице, већ се вредносно одређује према стопи наталитета развијених западних земаља, тако што етикетира жене као главни узрок смањене стопе наталитета и наводи да је многима важнија каријера него фомирање породице.

Подсећамо министра да живимо у земљи у којој је феномен фемицида веома изражен и да је само у 2019. години јавност упозната са 29 убистава жена.

Оно што је потребно деци усадити кроз образовни систем је неговање толеранције и поштовање различитости и права на избор, што захтева озбиљну и стручну контролу садржаја свих уџбеника који су званично одобрени за коришћење у настави.