Macura pozvala kolege da zajedno traže povlačenje Predloga zakona o nestalim bebama

Tatjana Macura, predsednica PG Stranke moderne Srbije, uputila je pismo svim kolegama u Narodnoj skupštini kako bi zajedno zatražili povlačenje Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji koji očigledno nema za cilj sprovođenje istrage u slučajevima nestalih beba.

Adekvatna istraga bi dovela do istine koju priželjkuju roditelji koji misle da su im deca nestala, odnosno da su ukradena iz porodilišta i koji usled propusta u sprovedenoj proceduri sumnjaju u verodostojnost izveštaja da su im deca preminula.

Pored toga, Macura je pozvala kolege da zajednički zahtevaju da bar jedan skupštinski odbor organizuje javno slušanje na pomenutu temu i da, ukoliko ne dođe do povlačenja Predloga zakona, da svi zajedno predaju amandmane na sporne predloge zakona, a među njima najsporniji član 21. stav 3.

Sporni Predlog zakona ušao je u skupštinsku proceduru bez javne rasprave u martu 2018. godine po drugi put (prvi put u novembru 2016. godine), a prema izjavi pomoćnika ministra pravde, Čedomira Backovića datoj na RTS-u 03. novembra čak i zakonopisac sumnja i dovodi u pitanje sprovodivost istog.

Republika Srbija ima obavezu donošenja ovakvog jednog zakona, ali tako da ne bude pro forme i tako da ne zataška napravljene propuste, već da omogući roditeljima koji sumnjaju u izveštaje koji su im dati da sprovedu adekvatnu istragu i dođu do istine o svojoj deci.

*Tekst pisma vam prosleđujemo u celosti (pdf)
-Pismo narodnim poslanicima (158 downloads)