Мацура позвала колеге да заједно траже повлачење Предлога закона о несталим бебама

Татјана Мацура, председница ПГ Странке модерне Србије, упутила је писмо свим колегама у Народној скупштини како би заједно затражили повлачење Предлога закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији који очигледно нема за циљ спровођење истраге у случајевима несталих беба.

Адекватна истрага би довела до истине коју прижељкују родитељи који мисле да су им деца нестала, односно да су украдена из породилишта и који услед пропуста у спроведеној процедури сумњају у веродостојност извештаја да су им деца преминула.

Поред тога, Мацура је позвала колеге да заједнички захтевају да бар један скупштински одбор организује јавно слушање на поменуту тему и да, уколико не дође до повлачења Предлога закона, да сви заједно предају амандмане на спорне предлоге закона, а међу њима најспорнији члан 21. став 3.

Спорни Предлог закона ушао је у скупштинску процедуру без јавне расправе у марту 2018. године по други пут (први пут у новембру 2016. године), а према изјави помоћника министра правде, Чедомира Бацковића датој на РТС-у 03. новембра чак и законописац сумња и доводи у питање спроводивост истог.

Република Србија има обавезу доношења оваквог једног закона, али тако да не буде про форме и тако да не заташка направљене пропусте, већ да омогући родитељима који сумњају у извештаје који су им дати да спроведу адекватну истрагу и дођу до истине о својој деци.

*Текст писма вам прослеђујемо у целости (pdf)
-Писмо народним посланицима (97 downloads)