Subvencionisanje taksi kartela – najgore rešenje

Reakcija narodne poslanice i kopredsednice Stranke moderne Srbije, Tatjane Macure na dogovor koji je predsednik države postigao sa taksistima i koji im je obećao subvencije i druge pogodnosti kako bi višednevna blokada građana Beograda prestala.

“Beograd ima 6.500 taksista koji su se nezadovoljni zbog pojave konkurencije organizovali, zatim više dana blokirali glavni grad i sve ljude koji žive i rade u njemu i na kraju u direktnim pregovorima sa predsednikom države „ispregovarali“ subvencije, tj. dalju podršku jednom pružaocu usluga koji u stvari ne zna kako da se nosi sa konkurencijom.

Da li je poruka ove vlasti – blokirajte grad i dobićete sve što poželite? Da li ovaj model da slede i drugi?

Uslove na tržištu mogu diktirati jedino oni koji iz svog novčanika usluge plaćaju. Zakoni, propisi, budžetska izdvajanja se prilagođavaju građanima i to prema prioritetima, a ne po slobodnoj volji pojedinaca.

Izmene zakona su neophodne i to takve da se zaštite interesi taksista, CarGO-a, ali uvek ispred svih – građana.

Podilaženje taksi kartelu koji i inače uživa veliku zaštitu države, odnosno otvorena zaštita od bilo kakve konkurencije i najava subvencija je od svih mogućih rešenja bilo najgore.

Od novca kojim svi građani pune budžet Republike Srbije vlast će kratkoročno kupiti mir na ulicama Beograda i rešiti problem višednevne blokade građana. Dugoročno – rešenje je neodrživo, posebno što rešavanje problema na ovaj način sigurno motiviše i druge ljude da slede ovaj model. Konkurencija treba da podstiče razvoj kvalitetnijih i jeftinijih usluga, a ovo što je “ispregovarano” nije ništa drugo nego podrška monopolu.”