Субвенционисање такси картела – најгоре решење

Реакција народне посланице и копредседнице Странке модерне Србије, Татјане Мацуре на договор који је председник државе постигао са таксистима и који им је обећао субвенције и друге погодности како би вишедневна блокада грађана Београда престала.

“Београд има 6.500 таксиста који су се незадовољни због појаве конкуренције организовали, затим више дана блокирали главни град и све људе који живе и раде у њему и на крају у директним преговорима са председником државе “испреговарали” субвенције, тј. даљу подршку једном пружаоцу услуга који у ствари не зна како да се носи са конкуренцијом.

Да ли је порука ове власти – блокирајте град и добићете све што пожелите? Да ли овај модел да следе и други?

Услове на тржишту могу диктирати једино они који из свог новчаника услуге плаћају. Закони, прописи, буџетска издвајања се прилагођавају грађанима и то према приоритетима, а не по слободној вољи појединаца.

Измене закона су неопходне и то такве да се заштите интереси таксиста, CarGO-а, али увек испред свих – грађана.

Подилажење такси картелу који и иначе ужива велику заштиту државе, односно отворена заштита од било какве конкуренције и најава субвенција је од свих могућих решења било најгоре.

Од новца којим сви грађани пуне буџет Републике Србије власт ће краткорочно купити мир на улицама Београда и решити проблем вишедневне блокаде грађана. Дугорочно – решење је неодрживо, посебно што решавање проблема на овај начин сигурно мотивише и друге људе да следе овај модел. Конкуренција треба да подстиче развој квалитетнијих и јефтинијих услуга, а ово што је “испреговарано” није ништа друго него подршка монополу.”