Sloboda za uzbunjivača i država da spreči formiranje parapolicijskih organizacija

Foto: Pixabay

Stranka moderne Srbije najoštrije osuđuje selektivni pristup pravdi, kao i pritiske koje država vrši na građane, uzbunjivače i opozicionare koji koriste svoje građansko pravo da upozore na zloupotrebe koje se vrše na nivou države.

Neprijanto smo iznenađeni tabloidizacijom lika i dela glumca Branislava Trifunovića protiv kojeg je opskurni vođa jednog od sindikata u MUP-u podneo prijavu pod pretpostavkom da je glumac tokom predstave, koju podnosilac prijave očigledno nije ni gledao, skrnavio državnu zastavu. Pored njega, hajci se pridružilo i radikalno desničarsko udruženje “Levijatan” koje, prema zvaničnim podacima, vaninstitucionalno brine o životinjama, a nezvanično deluje kao parapolicijska organizacija koja neretko uzima pravdu u svoje ruke. Zbog toga što ovo nije prvi put osnovano sumnjamo da oni uživaju prećutnu podršku nadležnih ministarstava, a pre svih – Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Ministarstva za rad.

Nedeljnik NIN otkriva da se u pritvoru nalazi i jedan uzbunjivač, IT stručnjak koji je zaposlen u Krušiku, a koji je navodno javnosti otkrio dokumentaciju o trgovini oružjem koja nedvosmisleno vodi do oca ministra unutrašnjih poslova, Branka Stefanovića. Navodno je uzbunjivač pritvoren pre nešto više od 20 dana, odnosno još 20. septembra na period od 30 dana.

Ukoliko je ovo tačno, zahtevamo da se ovaj uzbunjivač pusti iz pritvora i da mu se omogući odbrana sa slobode zbog navodnih dela koja mu se stavljaju na teret. Potpuno je suludo da tužilaštvo nijednog trenutka nije pokazalo zainteresovanost da ispita veze ili povlašćeni status koje ministar Stefanović i njegov otac imaju sa ovim preduzećem, a da uzbunjivač bude u pritvoru sve ovo vreme.

Pozivamo institucije sistema Republike Srbije da pravdi ne prilazi selektivno, podsećamo da svi pojedinci i pojedinke imaju ista prava i obaveze i apelujemo da se prestane sa pritiskom na one koji koriste slobode koje su im Ustavom garantovane.