fbpx

Veliki brat te posmatra!

SKUPŠTINA RS

Poslanik Stranke moderne Srbije i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Nemanja Radojević uputio je danas na početku skupštinskog zasedanja pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova i ministru Nebojši Stefanoviću, u kojim se traži da objasne kojim se to aktima reguliše prikupljanje i obrada podataka građana snimljenim kamerama za prepoznavanje lica, koje su mere preduzeli da se spreči zloupotreba ovih podataka, kao i zahtev za adresama postavljenih kamera i onih koje tek planiraju da postave.

U uslovima nedovoljno razvijene svesti o pravima koji građani poseduju i prakse “curenja” ličnih informacija smatramo da su ovakve kamere težak udarac na privatnost građana. Plaši nas i činjenica da je američka administracija kompaniju “Huavei”, uz čiju se saradnju ove kamere postavljaju, optužila za špijunažu i korišćenje ličnih podataka njihovih korisnika.

Grad prekriven kamerama koje identifikuju registarske tablice i lica građana bili su scenografija distopijskih romana i to je trebalo da ostanu, a ne da postanu naša svakodnevnica. Ni država, ni privatne kompanije, ne bi smele da imaju uvid u kretanje građana koji na slobodi, bez loših namera, obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti.

Nakon izlaganja poslanika Radojevića, reč je uzeo poslanik vladajuće koalicije Marjan Rističević, uputivši pitanje zašto se ne postavi još ovakvih kamera. Posle podne, javnosti se obratio i ministar Stefanović sa saopštenjem u kojem navodi da više kamera znači manje kriminala, ali bez komentara o legalnosti samog projekta.

Za smanjenje kriminala je potrebno uspostaviti efikasan sudski sistem, a ne kršiti ustavom zagarantovana prava slobodnih građana. Stranka moderne Srbije će zbog slučaja postavljanja kamera koje prepoznaju identitet snimljenih osoba uputiti pismo Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Snimak postavljenog pitanja možete pogledati na sledećem linku:

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 + 5 =

SKUPŠTINA RS
Rebalans budžeta je neodgovoran prema građanima

Dve su osnovne zamerke rebalansu budžeta: Kvarenje rezultata – iz suficita u deficit: Umesto +48,5 milijardi dinara fiskalnog suficita ostvarenog na kraju jula, rebalansom se planira -23,6 milijardi dinara fiskalnog deficita na kraju godine – sunovrat od 72 milijarde dinara u poslednjih 5 meseci godine, kao posledica planirane veće potrošnje …

POSLANIČKI KLUB
Skoro milijardu evra javnog novca za direktne pregovore Vlade i strateškog partnera na izgradnji Moravskog koridora

Stranka moderne Srbije ne može podržati poseban zakon o izgradnji Moravskog koridora o kojem Narodna Skupština raspravlja na vanrednoj sednici. Ovim zakonom se uvodi poseban pravni režim za potrebe realizacije ovog projekta. Procenjena vrednost radova za izgradnju Moravskog koridora je sa oko 500 porasla na 800 miliona evra i nije …

SKUPŠTINA RS
Vlast gradi Srbiju po scenariju Top liste nadrealista

Narodni poslanik i zamenik predsednika poslaničke grupe Stranke moderne Srbije u Narodnoj skupštini Vladimir Đurić pozvao je danas vlast da prestane sa predstavama i da pod hitno u parlamentu otvori debatu o izbornim zakonima i uslovima, depolitizaciji regulatora elektronskih medija i stanju u medijima. Ako im u tome treba stručna …