Велики брат те посматра!

Посланик Странке модерне Србије и члан Одбора за одбрану и унутрашње послове, Немања Радојевић упутио је данас на почетку скупштинског заседања питање Министарству унутрашњих послова и министру Небојши Стефановићу, у којим се тражи да објасне којим се то актима регулише прикупљање и обрада података грађана снимљеним камерама за препознавање лица, које су мере предузели да се спречи злоупотреба ових података, као и захтев за адресама постављених камера и оних које тек планирају да поставе.

У условима недовољно развијене свести о правима који грађани поседују и праксе “цурења” личних информација сматрамо да су овакве камере тежак ударац на приватност грађана. Плаши нас и чињеница да је америчка администрација компанију “Хуавеи”, уз чију се сарадњу ове камере постављају, оптужила за шпијунажу и коришћење личних података њихових корисника.

Град прекривен камерама које идентификују регистарске таблице и лица грађана били су сценографија дистопијских романа и то је требало да остану, а не да постану наша свакодневница. Ни држава, ни приватне компаније, не би смеле да имају увид у кретање грађана који на слободи, без лоших намера, обављају своје свакодневне активности.

Након излагања посланика Радојевића, реч је узео посланик владајуће коалиције Марјан Ристичевић, упутивши питање зашто се не постави још оваквих камера. После подне, јавности се обратио и министар Стефановић са саопштењем у којем наводи да више камера значи мање криминала, али без коментара о легалности самог пројекта.

За смањење криминала је потребно успоставити ефикасан судски систем, а не кршити уставом загарантована права слободних грађана. Странка модерне Србије ће због случаја постављања камера које препознају идентитет снимљених особа упутити писмо Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Снимак постављеног питања можете погледати у наставку: