Umesto obećane podrške porodiljama dobili smo krpljenje budžeta za 2019. godinu

Na današnjoj sednici Odbora za rad Narodne skupštine, poslanica Stranke moderne Srbije, Tatjana Macura u raspravi sa pomoćnikom ministra za rad, Sašom Trandafilovićem saznala je da planiranih 8 milijardi dinara u Predlogu rebalansa budžeta nije namenjeno za izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koje su ministri najavljivali za jesen, već za „krpljenje“ loše isplaniranog budžeta za 2019. godinu.

U obrazloženju koje je pomoćnik ministra za rad dao navode se neplanirani izdaci koji se tiču porodilja koje su se porodile pre 01.07.2018. godine, odnosno pre stupanja na snagu novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Narodna poslanica optužila je nadležno Ministarstvo za rad da nije dobro ni isplaniralo budžet za tekuću kalendarsku godinu s obzirom na to da su se ovi izdaci mogli nesmetano planirati krajem 2018. godine kada je budžet i usvajan, a u odnosu na činjenicu da se poslednja žena na koju se primenjuje stari zakon porodila zaključno sa 1. julom 2018. godine.

Na istoj sednici je na insistiranje Macure od predstavnika Ministarstva dobijena potvrda da najavljenih izmena neće biti do kraja ove godine, zbog čega zaključujemo da je minister Đorđević još jednom doveo u zabludu javnost obećavajući ono što nema nameru da ispuni.

Snimak sednice i deo rasprave koji se tiče ove teme možete pogledati na sledećem linku: Porodilje u Srbiji poslednja rupa na svirali