Уместо обећане подршке породиљама добили смо крпљење буџета за 2019. годину

На данашњој седници Одбора за рад Народне скупштине, посланица Странке модерне Србије, Татјана Мацура у расправи са помоћником министра за рад, Сашом Трандафиловићем сазнала је да планираних 8 милијарди динара у Предлогу ребаланса буџета није намењено за измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом које су министри најављивали за јесен, већ за “крпљење” лоше испланираног буџета за 2019. годину.

У образложењу које је помоћник министра за рад дао наводе се непланирани издаци који се тичу породиља које су се породиле пре 01.07.2018. године, односно пре ступања на снагу новог Закона о финансијској подршци породици са децом.

Народна посланица оптужила је надлежно Министарство за рад да није добро ни испланирало буџет за текућу календарску годину с обзиром на то да су се ови издаци могли несметано планирати крајем 2018. године када је буџет и усвајан, а у односу на чињеницу да се последња жена на коју се примењује стари закон породила закључно са 1. јулом 2018. године.

На истој седници је на инсистирање Мацуре од представника Министарства добијена потврда да најављених измена неће бити до краја ове године, због чега закључујемо да је министер Ђорђевић још једном довео у заблуду јавност обећавајући оно што нема намеру да испуни.

Снимак седнице и део расправе који се тиче ове теме можете погледати на следећем линку: Породиље у Србији последња рупа на свирали