ИНТЕРВЈУ ЗА БЛИЦ Татјана Мацура (СМС): Бојкот избора значи да смо ОДУСТАЛИ ОД БОРБЕ

Фото Александар Димитријевић.

Ми смо против бојкота шест-седам месеци пре избора, када га је и изгласала већина у опозицији, јер је бојкот крајња мера – каже у интервјуу за “Блиц” Татјана Мацура, копредседница Странке модерне Србије.

Она истиче да део опозиције који је већ изгласао бојкот врши притисак на остатак опозиционара да донесу исту одлуку.

– Ми смо против тога да одустанемо од свих других видова борбе. Покушавамо да се изборимо за фер услове у овим околностима и да што је могуће већи број листа изађе на наредне изборе. Ми нисмо у потпуности против бојкота, али сам против тога да се одлука о бојкоту донесе оволико рано.

Какве могу бити последице бојкота?

– Нема енергије која је била 24. септембра 2000. када су били избори, па смо ми борбом за те изборне резултате довели до тога да се сруши режим Слободана Милошевића. Нема те енергије и плашим се да би ова врста бојкота у овом тренутку с оволиком незаинтересованошћу људи довела у још већу апатију од тренутне. Плашим се да би резултат бојкота био погубан за неки наредни изборни циклус, јер опозициони гласачи су много строжи од оних који по дифолту гласају за власт. За разлику од њих, опозициони гласачи ће ревидирати своју одлуку у неком наредном периоду и нисам сигурна да ће се лакше борити за то него што би, рецимо, донели одлуку да напусте земљу.

А хоће ли цену платити поједине политичке организације?

– У овом тренутку одлука о бојкоту значи сврставање на страну СзС. Лидер који се највише види је Драган Ђилас. Неке организације ће пасти у сенку лидерске позиције коју тренутно носе Ђилас и његова организација и то може да значи да у наредне четири године, уколико до ванредних избора не дође, може да се догоди да оне нестану. То се десило са неколико организација у периоду од када је проглашен бојкот Народне скупштине. Неке организације нису то добро прихватиле, па је дошло до губљења посланичких клубова или до десетковања унутар тих организација и одласка дела руководства. То ће се неминовно догодити и након избора, питање је само ко ће опстати и ко ће успети да се извуче из сенке коју ће да створи лидер СзС Ђилас.

Зашто сте напустили Скупштину, па се вратили? Шта сте закључили у том периоду док нисте били у посланичким клупама?

– Када смо доносили одлуку заједно са свим другим колегама, један од наших захтева је био да организујемо паралелни парламент. Нажалост, то се претворило у низ конференција за новинаре на којима смо се бавили дневнополитичким дешавањима. Имамо пример Закона о здравственом осигурању и здравственој заштити по којем је у реду да се лекарима упути поклон од 400 евра. Та вест је прво пласирана у медијима, новинари су открили оно што је био посао посланика. Долазила су ми питања да ли је то сад обавезно… Нисмо се бавили нашим послом за који нас грађани плаћају. Разлог за бојкот је био однос председнице Скупштине према опозицији. Моја посланичка група ту врсту проблема нема, јер немамо ту врсту репова иза себе као представници бивше власти. Било је свега, и кажњавања и избацивања, обостраног непоштовања, али је одговорност већа на страни оног ко има моћ, а то је у овом случају председница парламента. Међутим, нисмо урадили оно што смо обећали. Моја посланичка група није видела никакву сврху осим да глуми фикус Савезу за Србију.

Власт је понудила неке услове, међународна заједница нуди да посредује… Да ли мислите да ипак могу сви да изађу на изборе?

– Део јавности не верује да је одлука о бојкоту коначна. Ја не могу да проценим. Мислим да је неозбиљно прогласити бојкот шест, седам месеци раније. Посредништво је очигледно било неопходно, јер за истим столом нисмо могли да разговарамо. Огромно је неповерење између политичких чинилаца, не само између власти и опозиције, него и унутар опозиције, али и унутар владајуће већине. У таквој атмосфери неповерења, било је добро да неко посредује.

Кажу да сте због става о бојкоту Вучићев играч, да нисте права опозиција.

– Ми смо права опозиција. Сви који су пратили наш рад, то виде. Критички се односимо према законима које скупштина доноси, оно што ваља похвалићемо у интересу грађана, што не ваља критиковаћемо и изнети предлог како да буде боље. Осим тога, ми иза себе имамо активности које потврђују да имамо јаку опозициону борбу која није популистичка. С друге стране, људи који нас прозивају имају или су имали сарадњу с владајућом већином. Ботови на твитеру по налогу пласирају приче како би дискредитовали противнике који неће да се покоре.

Зашто се други покоравају?

– Из очаја. Свесни су да немају коалициони потенцијал, а неки имају и озбиљне финансијске проблеме, па се налазе у врсти дужничког ропства и нису у прилици да подигну глас иако се од њих можда очекује. По правилу нове организације које немају багаж који имају представници бивше власти нису спремне да се покоре – ПСГ, СМС, Грађански фронт…

Да ли размишљате о коалицијама уочи избора?

– Ми смо рационална организација. Немамо препознатљивост и свесни смо да ако будемо изашли, можемо само у коалицији. Сигурно знамо да нећемо коалиције са онима који нису бар сличних програмских начела.

И ко је по вашој мери?

– Ми већ сарађујемо са Грађанским демократским форумом који је изашао из ПСГ, са Толеранцијом Србије која окупља мањинске странке. Не сарађујемо, а могли бисмо, са ПСГ и са ДС уколико скупи храбрости и снаге да изађе из СзС који је сувише националистички за наше појмове.

Који су то услови довољни да кажете да је могуће изаћи на изборе?

– Власт прави уступке иако су били изричити да неће одустати чак и да пет милиона изађе на улицу. Међутим, десило се. Сели смо за исти сто, па је одржано шест састанака на ФПН, па смо пристали на посредништво ЕП и извесно је да ће се промене догодити. Тај процес и рад на изборним околностима није коначан, он неће стати на пролеће 2020. године. То је нешто што траје и на чему се ради. Опозиција мора да добије простор у медијима са националном фреквенцијом и не сме да се понаша елитистички, треба да се обрати грађанима. Наши гласачи нису на Марсу, него су овде и морамо да им пошаљемо поруке.

Преузето за сајта blic.rs.
Новинарка Ивана Мастиловић Јаснић.

/ In ПРЕНОСИМО / By moderna / Коментари су искључени на ИНТЕРВЈУ ЗА БЛИЦ Татјана Мацура (СМС): Бојкот избора значи да смо ОДУСТАЛИ ОД БОРБЕ