Татјана Мацура, Марта Васић и Павле Грбовић на трибини Регионала о бојкоту избора

Фото: Регионал

На трибини „Бојкот избора као средство или циљ“, која је одржана синоћ у конференцијској сали хотела „Енвоy“ у Београду у организацији Регионала и Фондације Фридрих Науман, истакнуто је да је дијалог прва степеница у борби за поштене и слободне изборе, да је потребно рационализовати захтеве и поставити их у реалне временске оквире, али је и изражена сумња да ће опозиционе странке и покрети који се одлуче за бојкот имати капацитете да га одрже активним.

На трибини су говорили:

  • Татјана Мацура, копредседница Странке модерне Србије (СМС),
  • Павле Грбовић, члан Председништва Покрета слободних грађана (ПСГ) и
  • Марта Васић, ауторка на порталу Талас.рс

Модератор трибине био је Ђорђо Жујовић, члан Председништва Либерално-демократске партије (ЛДП) и један од учесника дијалога на Факултету политичких наука (ФПН).

Грбовић: Дијалог на ФПН прва степеница у борби за поштене и слободне изборе

– Јасно је да адекватних изборних услова у овом тренутку нема, а нисам велики оптимиста да ће се то променити, али наш задатак је да се за то боримо до последњег тренутка – рекао је Павле Грбовић.

Грбовић је подсетио да је ПСГ у два изборна циклуса у константном бојкоту – у Медвеђи пре месец дана, а пре тога и у Лучанима. Према његовим речима, ПСГ се и у Споразуму с народом обавезао да ће се борити за поштене и слободне изборе.

– Дијалог на Факултету политичких наука је прва степеница у том правцу и, без обзира што није дао Бог зна какве резултате, свакако представља једну врсту искорака, јер је власт први пут пристала да прича са опозицијом, иако су рекли да то никада неће урадити. Признали су да неке ствари не функционишу и декларативно су показали спремност да неке ствари промене – објаснио је Грбовић.

Он је навео да сада чекају дијалог са представицима међународне заједнице, јер би било неразумно да одлуку о изласку на изборе доносе пре него што окончају оно што су сами иницирали.

Члан Председништва Покрета слободних грађана је додао да ПСГ још увек није донео одлуку о бојкоту, односно изласку на изборе.

– Сачекаћемо да видимо какав ће бити исход или макар ток дијалога. Чини ми се да се суштина свих захтева опозиције може свести у једну реченицу која је веома једноставна: Уколико опозиција своју одлуку о изласку на изборе не може да саопшти и да образлаже на РТС-у, онда, у том случају, СНС на изборима треба да учествује сам – нагласио је Грбовић.

Он је поставио питање шта је алтернатива разговорима.

– Алтернатива је револуција за коју, прво, нема енергије и, друго, на знам ко ће је извести. Чини ми се да је то и питање популизма – како можете да седите са неким људима и преговарате. Најкрвавији ратови су се увек завршавали за неким столом, завршавали су се разговорима. Мислим да ће и ова прича о изборним условима да се заврши неким преговорима – рекао је члан Председништва ПСГ.

Мацура: Рационализовати захтеве и поставити их у реалне временске оквире

Kопредседница Странке модерне Србије Татјана Мацура изјавила је да је против бојкота јер сматра да не би требало одустајати од борбе за фер изборне и медијске услове.

– Та борба треба да се настави и после избора, јер је немогуће до следећих избора ствари довести у ред, а требало би да се неке ствари доведу у ред и за будуће генерације – рекла је Мацура.

Мацура је казала да се нада да ће они који су одлучили да бојкотују изборе ту одлуку ревидирати и додала да се нада да ће се неке ствари променити и побољшати.

– Виде се неки помаци, и то су чињенице. Власт је у једном тренутку рекла: „Да вас пет милиона изађе на улицу ми нећемо урадити апсолутно ништа“, па су ипак урадили нешто. Дакле, ја се у том контесту надам да ће они ипак спровести оно што обећавају, односно најмање што су обећали. И даље ћемо вршити утицај да се тај списак захтева, за које су рекли да ће већ сад да прихвате, прошири. Методе које можемо да користимо јесу оне које користимо и сада и можемо да их проширимо на притиске који ће се десити посредством људи који долазе из Европског парламента, односно Европске комисије. Могу да се надам и чини ми се да је то добар пут да се побољшају изборни услови у Србији. Они за овај кратак период не могу да се претворе у нешто што је идеално јер ми носимо багаж који је бар 19 година стар. Очекивати да ће се све довести у идеалну форму за само шест или осам месеци или годину дана јесте нешто што је илузорно и нешто што ће можда додатно да оптерети грађане, у смислу да им дâ велика надања, а онда да их отера једно велико разочарење – рекла је она.

Kопредседница Странке модерне Србије је истакла да прво треба рационализовати захтеве и поставити их у реалне временске оквире.

– Треба разумети да постоје захтеви којима може да се одоговори у кратком временском периоду, да постоје они на које се одговара у средњорочном периоду, али и неки који иду дугорочно, на којима мора дуже и озбиљније да се ради. Обећавати људима списак од 42 захтева, 102 или само 3, обећавати им нешто чега је и творац тога свестан да је немогуће решити у кратком временском периоду води у додатну апатију. То је популизам, и он није само својствен људима који чине владајућу већину у Србији, него је тренутно јако добра полуга на којој се људи емотивно доводе у ситуацију да доводе у питање и наше учешће у политичком животу. Све што је предмет мржње о нама која се пласира на друштвеним мрежама нема никакво утемељење, али јесте базирано на тим емоцијама и том популизму – нагласила је Мацура.

Васић: Разговори на ФПН унапред осуђени на пропаст

Kоментаришући дијалог између власти и опозиције, Марта Васић је објаснила зашто сматра да су разговори на Факултету политичких наука унапред осуђени на пропаст.

– Са стране власти сигурно је постојала намера да се начине неки уступци, али су они махом планирани да буду козметички и несуштински. Самим тим, то није нешто на шта би већи део опозиције могао да пристане. С друге стране, мислим да је највећи део опозиционих партија ту дошао с јасном намером да свакако бојкотује изборе. Јако је велики праг који власт мора да пређе да би променила тај став. И када имате две стране које долазе са суштинским премисама које се поништавају међусобно, у том контексту, ти разговори су већ унапред осуђени на пропаст – рекла је Васић.
Она сматра да не постоји добар или зао политичар.

– Мислим да постоји политичар који више или мање поштује демократска правила. Сви политичари одговарају на подстицај као рационалне особе или да опстану на власти или да на власт дођу, што мислим да је сасвим рационална уколико вршите власт у оквиру демократских принципа. Оно што се сада догађа са преговорима јесте да СНС има подстицај да се промени донекле, зато што путем неколико месеци протеста јесте успели да направите неки мали удар ка власти. Дакле, постоји одређен постицај, али он никако није довољан. Тај подстицај је мали да би они заиста, суштински променили начин на који делују. Мислим да је то перцепција коју често има опозиција у Србији – да је њена моћ заправо већа него што јесте. Ако ћемо да будемо искрени, није толика да СНС заправо има подстицај да се промени суштински и супстантивно. Ако рационално гледате која је моћ опозиције, мислим да нас онда исход преговора на ФПН сигурно неће изненадити. Не постоји добар или зао политичар и мислим да је посматрање политике кроз те моралне термине јако лоше и да је то управо корак популизма где ви касније одлазите у то да гледате ко је „права“ опозиција, а ко, заправо, није – истиче Васић.

Мацура: Бојкот и даље јесте једна од опција

Татјана Мацура је рекла да бојкот може да постане опција даном проглашења избора, да то није спорно, и објаснила шта за њу значи борба за фер изборне услове.

– Да би се дошло до фер изборних услова, морамо да мењамо одређене прописе и законе. То не може да се деси тако што ћемо да кажемо да нећемо да учествујемо у дијалогу, анализи свега што треба да се мења и Скупштини која треба да потврди све оно што је у међувремену било договорено. То значи активна борба за фер изборне услове. Све друго је утопија – рекла је Мацура.

Она је додала да се нада да дијалог и борба за изборне услове неће стати даном завршетка избора 2020. године

– На томе мора да се ради пред сваке наредне изборе. То није коначан процес и то не значи да дијалог треба да стане када се распишу избори, он мора да траје. Наша борба, били ми на власти или у опозицији, мора да буде у континуитету. Од тога не треба одустати. У супротном, то значи револуцију. Нисам сигурна да је у овом тренутку у Србији таква атмосфера и да постоји енергија међу грађанима да се спроведе. То је нерационално очекивање – нагласила је Мацура.

Васић: Опозиција данас већински потпуно безидејна

– Ако већ идете у бојкот, онда морате имати активну кампању. Свако ко није острашћен може јасно да види да од почетка протеста „1 од 5 милиона“ опозиција нема креативност, нити способност, да те протесте, који су заиста започети са најлегитимнијим узроком до сада, одржи – рекла је Марта Васић.

Она је изразила сумњу да ће та иста опозиција имати капацитете да бојкот одржи активним.

– Нисам видела ниједног опозиционог политичара да каже шта активан бојкот значи. Нико се из опозиције суштиниски, који се залаже за ту опцију, не труди да објани грађанима како ће то заправо да изгледа. Поготово у ситуацији када узмете у обзир неизлазак на изборе – имате драстично мање ресурса, него што бисте имали у изборној кампањи, колико год да се она одвија у лошим условима, са ограниченим присуством у медијима. И даље имате много више ресурса да се ваша порука чује, да макар неки грађани чују, него што имате у ситуацији када бојкотује изборе – рекла је она.

Васић наглашава да је јако је битно и шта долази дан након бојкота.

– Kроз историју се показало да бојкот не производи резултате које би опозиција желела. Kључни проблем опозиције, и зашто бојкот ништа не мења, је да је опозиција данас већински потпуно безидејна и да се суштински базира на анти-Вучић сентименту, који, нажалост, није довољан да мотивише довољан број бирача да тај бојкот буде успешан, као што искрено мислим да излазак на изборе неће бити нешто претерано успешан. Чак и да постоје потпуно фер избори, мислим да је то реалност од које велики део опозиције бежи – немате капацитете, не само што Вучић има контролу над условима под којима се ви такмичите, него што ви немате шта да понудите уместо – закључила је Васић.

Грбовић: Битно да се ослаби главна полуга Вучићеве власти, а то су медији

Павле Грбовић се осврнуо на закључке које је Влада Републике Србије усвојила на седници одржаној непосредно пред трибину.

Прво је потребно да се ти романтични закључци Владе имплементирају у доброј мери. Апсолутно ништа не значи Владина препорука да се изаберу нови чланови РЕМ-а по убрзаној процедури. Недостају три члана, који могу бити изабрани по некој процедури која ће бити потпуно искривљена. Може да нам се деси 2016. година, када је уместо Милана Антонијевића, који је требало да буде изабран и који је предожен од стране цивилног друштва и невладиног сектора, изабран господин Пековић. Нико ни не зна ко су ти безимени и безлични људи који тамо седе и слушају Оливеру Зекић – нагласио је Грбовић.

Он је рекао да избора нећемо знати да ли се функционерска кампања злоупотребљава или не, јер тај механизам непостоји. Истакао је да је битно да се ослаби главна полуга Вучићеве власти, а то су, како каже, медији, пре свега, Јавни сервис.

Грбовић каже да је бојкот легитимно средство и „можда најнормалнија и најприроднија рекација на потпуно ненормално окружење у коме живимо“, али да је питање да ли је најефикасније средство.

– Онда се поставља још једно питање, не само ефикасности бојкота као средства, већ и тајминга. Јасно је да се бојкотом жели акумулирати нека снага и неко незадовољство које постоји у грађанству. Да се касније пређе у неку нову фазу протеста, уличних акција, нових метода политичке борбе и да се иде ка 2022. када су председички избори и када постоји вероватно највећа шанса да један заједнички кандидат, који испуњава, пре свега, неке моралне карактеристике. Дакле, председник као функција не мора бити толико политички опредељена. Да се у том дуелу један на један Вучић победи. Да се направи референдумска атмосфера: Ми или он – рекао је Грбовић.

Члан Председништва Покрета слободних грађана додаје да се поставља и питање чисто тактичке природе.

– Ако ви девет месеци раније прогласите бојкот, остављате девет месеци човеку који је политички предатор и који може да измисли четири опције и да се, условно речено, „снађе“. Шта радимо уколико Александар Вучић на пролеће 2020. године каже: Океј, девет, десет, дванаест месеци сте ишли и тражили моју смену, ево ја вам сада дајем мандат на проверу – и распише председничке изборе? Да ли идемо на те изборе или не идемо или наредне четири године не постојимо нигде, ни у једној институцији, да ли четири године можемо да издржимо на улици, да ли ће се он сутра када се пробуди са 450% власти на сваком нивоу да се ухвати за главу и каже: Јесте, ја све имам, и све милијарде у својим рукама, али немам легитимитет, шта да радим сад са тим? Kада урадите то девет месеци раније остављате превише простора да планира политичке кораке. Ако би му се јединствени бојкт десио непосредно пред распивање избора, он тад просто нема где и онда га сатерујуте у ћошак. Мислим да нисмо пуно рачуна водили о тактици. Kао да смо се негде утркивали ко ће од нас бити правовернији у својој борби, ко ће своју емоцију на бољи начин исказати и ко ће на тај начин прикупити више бирачког тела на друштвеној мрежи Твитер – закључио је Грбовић.

Жујовић: Одабрани захтеви који не могу да буду лако разумљиви људима

Члан Председништва ЛДП-а Ђорђо Жујовић осврнуо се на састанке на Факултету политичких наука.

– На састанцима на Факултету политичких наука, представници Српске напредне странке су у сваком тренутку одлучно реаговали на помињање Радио-телевизије Србије, поручујући нам да они немају никакав утицај на програмску шему РТС-а и да су апсолутно за да опозиција, како то Владимир Ђукановић каже, буде „24 часа у свим вестима и на свим каналима“. Очигледно смо дошли до следеће фазе, а то је да би требало да се сада, пред састанак уз поредовање Европске уније, Влада Србије и владајућа коалиција представе у јавности као неко ко је спреман на одређене уступке. Ти уступци се, пре свега, односе на медијску слику. То прати потпуна конфунзија код људи шта значи медијска слика и ко су власници медија. Не можете људима да објасните да приватне телевизије имају одређену уређивачку политику, а да РЕМ мора да реагује када се на тим телевизијама појави нешто што је непримерено. Онда постављате питање шта уопште може да се емитује на телевизијама са националном фреквенцијом. Тада имате ситуацију да је највећи део опозиције на врх ставио питање РЕМ-а, иако деведесет посто грађана наше земље не може уопште да установи шта је то заправо РЕМ. Људи уопште не реагују на тим координатама. Kао да су одабрани захтеви који не могу да буду лако разумљиви – истиче Жујовић.

Жујовић каже да је други захтев питање ресурса који могу да се користе, односно појам јавног ресурса и шта је појам јавног функционера.

– До краја тих састанака (на ФПН-у) нисмо могли да се договоримо шта то значи јавни функционер, ко је тај човек. И сада смо дошли до ситуације да је Влада данас (уторак) дала препоруку да јавни функционер не може да учествује у кампањи за време радног времена, што је само по себи баналност јер су ти људи постављени од истих тих владајућих странака. Не знам на који се начин се мери како неки човек наступа на изборима. За мене је суштинско питање стварање атмосфере у којој је све то могуће. Већина, када говори о функционерској кампањи, не мисли на локалне моћнике, иако је то велики проблем. На тим састанцима се најчешће говорило о улози председника државе у самој кампањи. У Закону о председнику и у Уставу Србије наводи се да председник Републике не може у исто време обављати другу јавну функцију. Сад је питање да ли је јавна функција то што је у исто време председник странке и да ли његово име може да се појављује на листама на локалу и ко су онда ти људи на локалу који се баве политиком. То посредство Европске уније ваљда треба да допринесе томе да „рашчивијамо“ прво те термине па онда да кренемо на следећи корак – рекао је он.

Текст преузет са Фејсбук странице: Регионал Србија

/ In ПРЕНОСИМО / By moderna / Коментари су искључени на Татјана Мацура, Марта Васић и Павле Грбовић на трибини Регионала о бојкоту избора