Владимир Ђурић о предизборном дијалогу на ФПН

Данас је разговарано о угрожавању бирачког права, на пример вођењем паралелних евиденција и другим притисцима на бираче. У таквој атмосфери страха може се испоставити да бојкот буде својеврсна ћорава кутија. Онај који не буде гласао, а то ће бити евидентирано, изјаснио се за кога је и сутра ће имати проблема на послу.

Данашња фаза овог формата дијалога је последња, па није лоше дати неки закључак о ефектима.

Дијалог је успео да привуче интерес медија и подигне пажњу јавности за изборне услове.

Допринео је стварању свести у друштву да изборни амбијент у Србији није демократски.

Показао је да без озбиљнијег укључивања европских институција нема довољног притиска на власт да омогуће демократске изборе, а на део опозиције да конструктивно помогне у демократизацији друштва.

Штета је што није произвео заједнички обавезујући документ са агендом, пре свега парламентарном законодавној агендом.

Очекујемо да се тако нешто ипак деси кроз још два формата у којима се ради на изборним условима, а то су радна група Владе са Оебс-ом и активности које ће уследити уз најављено посредовање европског парламента.

Добро је што смо видели да ова власт не сме да одбије бриселско посредовање. Надамо се да ће оно донети и кључне и благовремене помаке.

Безусловни бојкот проглашен већ данас је бојкот пре дијалога, а Европска унија неће подржати такво поступање и јасно ће назначити да је то по европским стандардима недемократско и неконструктивно.

Ми ћемо и због тога подржати и активно помоћи сваки дијалог. Јер, демократски избори на којима сви учествују пре свега су у интересу грађана.

Предстојећи дијалог са европским посредницима у Скупштини Србије доказ је да утакмица још траје и ми се нећемо предавати и до краја па макар противник водио 3:0. Радије ћемо часно изгубити него се повући пре него што исцрпимо сва средства,

Странка модерне Србије наставиће да улаже све своје напоре како би се изборно услови поправили и позива све заинтересоване да нам се придруже учлањењем у нашу странку.