Септембарски Прајд – нико није слободан док сви нисмо слободни

Стиже нам традиционални септембарски Прајд. Многи се питају шта хоће ЛГБТТ кад имају сва права, а они хоће да парадирају и нервирају све остале. Па кренимо редом.

Прво, слобода кретања и изражавања ставова важи за све у овој земљи, а основни задатак државе Србије је да заштити безбедност људи који желе да искажу своје ставове и пошаљу било коју врсту поруке. Држава нам треба управо да штити наше основно власништво, а то је да поседујемо сами себе. Да ли се већини мањина не допада је потпуно небитно. Сви смо ми некада мањина, а друштво у коме би већина креирала морал и правила игре на основу сваког појединачног случаја би без грешке било највећа могућа тиранија. Дослован превод толеранције је ТРПЉЕЊЕ.

Друго, која су то права угрожена? Ја припадам школи која верује да су мање-више сва права имовинска, почевши од оног основног права на живот које се изводи из поседовања самог себе. Ако си ЛГБТТ, имаћеш проблема ако ти партнер умре са наслеђивањем барем 50% његовог/њеног дела заједнички стечене имовине. Закон је слеп за овакву врсту заједнице. Ако партнер ЛГБТТ особе умире и на апаратима је, партнер не може донети одлуку о скидању или нескидању са апарата. У неким болницама ће га одбити као некога ко није родбина. Партнер не може да наследи пензију. Нема пореских олашица ако издржава партнера. Ми узимамо много права за дата, а није тако. Сва се везују за брак који је стандардизовани сет права и обавеза (државни) и за шта нема доброг еквивалента за ЛГБТТ. Ко хоће да посматра брак и као свету тајну све је у реду, али цивилни брак је имовински уговор.

Треће бити ЛГБТТ и изаћи из ормана у много делова Србије значи отворен позив да добијеш батине. Зато су ЛГБТТ „досадни“. Не воле да тако живе. Животне приче су им одличне за снимање филма страве и ужаса.

И тако, дођосмо до оне чувене реченице да су они тако одабрали. Нису. Нико не би бирао да се роди на Балкану као ЛГБТТ и живи живот какав данас имају. Он је бољи него што је био, али је далеко од нормалног. А пројектовати професионалне ЛГБТТ активисте или малоумнике који каче слике светаца на полне органе је као када би пројектовали малоумника који бије своју жену и децу на све хетеросексуалне људе ове земље.

Александар Стевановић
потпредседник и народни посланик Странке модерне Србије