Дан са посланицом Татјаном Мацуром

Разговор са посланицом Татјаном Мацуром потрајао је дуже него што је то случај са рубриком Дан са послаником. Говорила је о својој новоформираној организацији, бојкоту парламента, опозицији, јавности, скупштинским активностима…

Пише: Селена Kосорић
Пренето из дневног листа “Данас”

Нашле смо се у холу парламента одакле смо се упутиле у кабинет њеног посланичког клуба. Унутра, на зиду, излепљене су фотографије са прошлогодишњег протеста Маме су закон, а пажњу привлачи и један дечији цртеж.

„То је дело моје ћерке“, каже Мацура показујући на цртеж са натписом „Маме су закон“. Улазимо, а на столу отворен лист Данас, пресавијен код текста новинарке Љиљане Буквић „Зашто трудницама касне исплате за мај“.

Пре него што формално почнемо разговор и „лајв“ укључење за Инстаграм, обавља кратак телефонски позив.

„После састанка са Вама налазим се са лидерима других политичких организација да разменимо мишљења, то је одржавање пријатељских односа“, каже док се успоставља телефонска веза.

Оно због чега је Мацура на себе скренула пажњу јавности овог лета јесте одлука да иступи из бојкота Скупштине, што је, очекивано, био повод да буде означена као лажна опозиција. Овакве етикете, каже она, долазе од конкуренције на опозиционој сцени.

„То су управо људи који пласирају наратив у вези са бојкотом и на сваки могући начин минирају дијалог и сви који пристају да реше проблем дијалогом добијају етикету лажне опозиције“, а ово је, истиче, потпуно погрешан тренутак за сукобе унутар опозиције.

Мацура у политику улази 2016. године, када је конституисан актуелни сазив Скупштине. У међувремену је променила један посланички клуб – из клуба Доста је било прешла је у новоформирани клуб Странка модерне Србије.

„Након што је ЂБ у једном тренутку пролазила кроз кризу, практично скрећући у други политички правац, ми смо се одвојили и формирали посланички клуб који данас броји шест чланова, и све моје колеге, заједно са мном, смо припадали некада том посланичком клубу“, објашњава Мацура.

Организацију Странка модерне Србије формирала је 2018. године и оно што посебно истиче у вези са њом јесте да се недвосмислено залаже за европске интеграције, а не само „европске вредности“, што, додаје, политичари често раде јер „изнети овакав став данас није популарно“.

„Не само власт у појединим моментима, већ и један део опозиције, снажно кокетира са тим питањен да ли уопште Србија треба да се нађе као чланица ЕУ или не. За нас је то питање број један“, истиче Мацура.

Ова посланица до уласка у политику бавила се предузетништвом у области телекомуникација, а послови који су били везани за њено име обустављени су јер је „у потпуности желела да се посвети посланичком раду“. Стопирала је и малопродају пиротехнике, бизнис који је, како каже, веома профитабилан, али и подложан медијској манипулацији.

Њен просечан радни дан сада се одвија у зависности од обавеза у Скупштини.

„Ако имамо неко најављено заседање, онда интензивирамо припреме за оне теме које су на дневном реду, па се упустимо у контактирање оних НВО које се баве тим питањем. Након тога припремамо амандмане, предамо их и спремамо се за расправу“, објашњава Мацура.

Већина закона, како каже, у последње време долази на дневни ред како би се ускладили са неким прописима на нивоу ЕУ, тако да нема неких посебних измена. Било је, међутим, и закона који су изазивали контроверзе.

„Такав је рецимо Закон о финансијској подршци породица са децом. Баш зато што долазим из приватног сектора где сам се често сусретала са женама које треба да користе породиљско, ова тема ми је вероватно била ближа него другим колегама. Осетила сам да је тренутак да се на тај закон стави акценат“, каже она.

У овом тренутку, као народној посланици, приоритетне су јој две теме – једна у вези са законским правом мајки на пуне надокнаде током породиљског одсуства ради неге детета, „тако да ниједна мајка у Србији не добија надокнаде које су испод достојанственог“, и друга, омогућити оболелима од мултипле склерозе приступ терапији након успостављања дијагнозе, као и онима којима је дијагноза већ успостављена.

Овим дана припрема се за седницу о високом образовању, а чека је и обележавање годишњице великог протеста иницијативе Маме су закон.

„Тренутно анализирам мишљење Владе у вези са покретањем предлога за оцену уставности Закона о финансијској подршци породица са децом“, каже, показујући на књижицу на свом столу, „и овако, на први поглед, рекла бих да оправдавају зашто су неке одредбе донете на тај начин“.

Осим тога, у току је и припрема за састанак са представницима удружења МС платформа – удружење које окупља младе оболеле од мултипле склерозе и одређени број лекара.

„Оно што претпостављамо да ће бити изговор Министарства здравља, односно Републичког фонда за здравствено осигурање, јесте да нема довољно средстава за ове лекове. Због тога ћемо се ових дана наћи са њима, с обзиром да нам следи расправа о буџету, да видимо да ли постоји простор и на који начин наша посланичка група може амандманима да помаже њима како би се пронашла одређена средства, уколико их Влада у међувремену не определи“, прича ова посланица.

А када скупштинских заседања нема, прате се дневнополитичке теме. У последње време, на пример, бавили су се питањем наставка дијалога између власти и опозиције. Због одлуке да СМС изађе из бојкота, каже, није зажалила. Бојкот није испунио њена очекивања.

„Ми смо грађанима, између осталог, обећали да ћемо формирати нешто што се зове паралелни парламент у којем ћемо им практично представљати законе који долазе на дневни ред Скупштине и симулирати расправу посланика онако како бисмо ми желели и волели и каква је по демократским принципима замишљена да изгледа. Нажалост, нисмо то спровели у дело, оно у шта се бојкот парламента претворио био је низ конференција за медије“, каже Мацура.

Говорећи о положају жена у овој институцији, истиче да јој је жао што оне нису „храбрије, самосталније“, мада се то, каже, може приписати и чињеници да у овом скупштинском сазиву седи велики број нових посланица.

„Мени је невероватно да ми, окупљене у Женској парламентарној мрежи, не можемо да договоримо заједничке амандмане на одређене предлоге закона које притом не угрожавају централне политике наших оргнаизација“, каже Мацура.

Kако додаје, Женска парламентарна мрежа у српском парламенту, уз све пропусте, најбоља је у региону.

„У сваком закону у којем видимо да се угрожавају права жена ми можемо да делујемо као Женска парламентарна мрежа. Могле бисмо да будемо лидери у парламентарном неформалном организовању жена и жао ми је што то нисмо искористиле“, поручује Мацура.