Politička trgovina evropskim vrednostima ugrožava evropske integracije i nanosi štetu Srbiji

Poslanički klub Stranke moderne Srbije sa zadovoljstvom će prisustvovati sastanku sa Dejvidom Mekalisterom, specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju.

Proces evropskih integracija vidimo kao zajednički rad na postizanju plemenitih ciljeva kao što su: sloboda, demokratija, vladavina prava koja stvara investicionu klimu u kojoj su subvencije nepotrebne, poštovanje ljudskih prava, bezbednost, suzbijanje kriminala i korupcije, osnaživanje nezavisnih institucija koje građanima treba da vrate zarobljenu državu, socijalna pravda i sigurnost, jednake prilike za sve, bolje obrazovanje, razvijanje društva znanja, ulaganje u obrazovanje, tehnološki napredak, fer tržišna konkurencija, zaštita životne sredine i bolji životni standard. Srbija može uspostaviti ove vrednosti i doprineti njihovom negovanju širom Evrope.

Politički stav prema procesu evropskih integracija za Stranku moderne Srbije predstavlja osnovnu liniju svrstavanja zbog svega što taj proces u sebi sadrži i simbolizuje.

Stranka moderne Srbije preneće jasan stav da ni jedan politički cilj ili lider nisu vredni političke trgovine sa fundamentalnim evropskim vrednostima. Politički kompromisi sa slobodom medija, vladavinom prava i izbornim uslovima mogu trajno potkopati napore na modernizaciji i demokratizaciji Srbije i Zapadnog Balkana.

Evropska unija je prirodno ishodište za građane Srbije. Oni decenijama po bolji život odlaze u zemlje zapadnih liberalnih demokratija, a Evropska unija je najveći trgovinski partner, investitor i donator Srbiji.

Umesto popustljivosti i kompromisa sa stabilokratama u pogledu evropskih vrednosti zarad kratkoročnih političkih ciljeva, EU treba da bude doslednija, uz pooštrene i postojane kriterijume u procesu reformi u Srbiji.

Jedino istrajavanje na evropskim vrednostima može povratiti integritet procesu evropskih integracija, smanjiti evroskepticizam u Srbiji, otkloniti skepsu prema proširenju u pojedinim državama članicama Evropske unije, a regionalnim stabilokratama onemogućiti da se zaklanjaju iza evropske administracije.

/ In SAOPŠTENJA / By moderna / Komentari su isključeni na Politička trgovina evropskim vrednostima ugrožava evropske integracije i nanosi štetu Srbiji