fbpx

Politička trgovina evropskim vrednostima ugrožava evropske integracije i nanosi štetu Srbiji

SAOPŠTENJE

Poslanički klub Stranke moderne Srbije sa zadovoljstvom će prisustvovati sastanku sa Dejvidom Mekalisterom, specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju.

Proces evropskih integracija vidimo kao zajednički rad na postizanju plemenitih ciljeva kao što su: sloboda, demokratija, vladavina prava koja stvara investicionu klimu u kojoj su subvencije nepotrebne, poštovanje ljudskih prava, bezbednost, suzbijanje kriminala i korupcije, osnaživanje nezavisnih institucija koje građanima treba da vrate zarobljenu državu, socijalna pravda i sigurnost, jednake prilike za sve, bolje obrazovanje, razvijanje društva znanja, ulaganje u obrazovanje, tehnološki napredak, fer tržišna konkurencija, zaštita životne sredine i bolji životni standard. Srbija može uspostaviti ove vrednosti i doprineti njihovom negovanju širom Evrope.

Politički stav prema procesu evropskih integracija za Stranku moderne Srbije predstavlja osnovnu liniju svrstavanja zbog svega što taj proces u sebi sadrži i simbolizuje.

Stranka moderne Srbije preneće jasan stav da ni jedan politički cilj ili lider nisu vredni političke trgovine sa fundamentalnim evropskim vrednostima. Politički kompromisi sa slobodom medija, vladavinom prava i izbornim uslovima mogu trajno potkopati napore na modernizaciji i demokratizaciji Srbije i Zapadnog Balkana.

Evropska unija je prirodno ishodište za građane Srbije. Oni decenijama po bolji život odlaze u zemlje zapadnih liberalnih demokratija, a Evropska unija je najveći trgovinski partner, investitor i donator Srbiji.

Umesto popustljivosti i kompromisa sa stabilokratama u pogledu evropskih vrednosti zarad kratkoročnih političkih ciljeva, EU treba da bude doslednija, uz pooštrene i postojane kriterijume u procesu reformi u Srbiji.

Jedino istrajavanje na evropskim vrednostima može povratiti integritet procesu evropskih integracija, smanjiti evroskepticizam u Srbiji, otkloniti skepsu prema proširenju u pojedinim državama članicama Evropske unije, a regionalnim stabilokratama onemogućiti da se zaklanjaju iza evropske administracije.

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 + 2 =

SAOPŠTENJE
Prihvatanje posredovanja EU je pokazatelj ispravnosti politike SMS

Stranka moderne Srbije smatra da je odluka predsednice Narodne skupštine Maje Gojković da prihvati posredovanje Evropske unije u predizbornom dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji nedvosmisleni pokazatelj ispravnosti politike SMS, koja se zasniva na tesnoj saradnji sa evropskim partnerima na demokratizaciji Srbije. Stranka moderne Srbije politiku ne doživljava kao raspirivanje …

SAOPŠTENJE
Proevropske stranke podržaće napor EP da se kriza u Srbiji reši

Stranka moderne Srbije snažno pozdravlja spremnost Evropske unije da posreduje u demokratizaciji Srbije iskazanu u obraćanju predsednika Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta gospodina Dejvida Mekalistera predsednici Narodne skupštine gospođi Maji Gojković. Na potrebu aktivnog uključivanja evropskih institucija u stvaranje demokratskog izbornog ambijenta u Srbiji ukazali su i narodni poslanici …

SAOPŠTENJE
2
Predstavnici EU ne nose sa sobom čarobne štapiće – do nas je

Danas su predstavnici Stranke moderne Srbije, poslanici Tatjana Macura i Vladimir Đurić, razgovarali sa bivšim poslanicima Evropskog parlamenta, Eduardom Kukanom i Knutom Flakenštajnom. Osvrćući se na sastanak koji je održan u Narodnoj skupštini, Tatjana Macura izjavila je sledeće: “Nikakva se nova stranka neće pojaviti za izbore na proleće 2020. i …