fbpx

Политичка трговина европским вредностима угрожава европске интеграције и наноси штету Србији

САОПШТЕЊЕ

Посланички клуб Странке модерне Србије са задовољством ће присуствовати састанку са Дејвидом Мекалистером, специјалним известиоцем Европског парламента за Србију.

Процес европских интеграција видимо као заједнички рад на постизању племенитих циљева као што су: слобода, демократија, владавина права која ствара инвестициону климу у којој су субвенције непотребне, поштовање људских права, безбедност, сузбијање криминала и корупције, оснаживање независних институција које грађанима треба да врате заробљену државу, социјална правда и сигурност, једнаке прилике за све, боље образовање, развијање друштва знања, улагање у образовање, технолошки напредак, фер тржишна конкуренција, заштита животне средине и бољи животни стандард. Србија може успоставити ове вредности и допринети њиховом неговању широм Европе.

Политички став према процесу европских интеграција за Странку модерне Србије представља основну линију сврставања због свега што тај процес у себи садржи и симболизује.

Странка модерне Србије пренеће јасан став да ни један политички циљ или лидер нису вредни политичке трговине са фундаменталним европским вредностима. Политички компромиси са слободом медија, владавином права и изборним условима могу трајно поткопати напоре на модернизацији и демократизацији Србије и Западног Балкана.

Европска унија је природно исходиште за грађане Србије. Они деценијама по бољи живот одлазе у земље западних либералних демократија, а Европска унија је највећи трговински партнер, инвеститор и донатор Србији.

Уместо попустљивости и компромиса са стабилократама у погледу европских вредности зарад краткорочних политичких циљева, ЕУ треба да буде доследнија, уз пооштрене и постојане критеријуме у процесу реформи у Србији.

Једино истрајавање на европским вредностима може повратити интегритет процесу европских интеграција, смањити евроскептицизам у Србији, отклонити скепсу према проширењу у појединим државама чланицама Европске уније, а регионалним стабилократама онемогућити да се заклањају иза европске администрације.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

+ 56 = 57

САОПШТЕЊЕ
Прихватање посредовања ЕУ је показатељ исправности политике СМС

Странка модерне Србије сматра да је одлука председнице Народне скупштине Маје Гојковић да прихвати посредовање Европске уније у предизборном дијалогу власти и опозиције у Србији недвосмислени показатељ исправности политике СМС, која се заснива на тесној сарадњи са европским партнерима на демократизацији Србије. Странка модерне Србије политику не доживљава као распиривање …

САОПШТЕЊЕ
Проевропске странке подржаће напор ЕП да се криза у Србији реши

Странка модерне Србије снажно поздравља спремност Европске уније да посредује у демократизацији Србије исказану у обраћању председника Kомитета за спољне послове Европског парламента господина Дејвида Мекалистера председници Народне скупштине госпођи Маји Гојковић. На потребу активног укључивања европских институција у стварање демократског изборног амбијента у Србији указали су и народни посланици …

САОПШТЕЊЕ
2
Представници ЕУ не носе са собом чаробне штапиће – до нас је

Данас су представници Странке модерне Србије, посланици Татјана Мацура и Владимир Ђурић, разговарали са бившим посланицима Европског парламента, Едуардом Куканом и Кнутом Флакенштајном. Осврћући се на састанак који је одржан у Народној скупштини, Татјана Мацура изјавила је следеће: “Никаква се нова странка неће појавити за изборе на пролеће 2020. и …