Политичка трговина европским вредностима угрожава европске интеграције и наноси штету Србији

Посланички клуб Странке модерне Србије са задовољством ће присуствовати састанку са Дејвидом Мекалистером, специјалним известиоцем Европског парламента за Србију.

Процес европских интеграција видимо као заједнички рад на постизању племенитих циљева као што су: слобода, демократија, владавина права која ствара инвестициону климу у којој су субвенције непотребне, поштовање људских права, безбедност, сузбијање криминала и корупције, оснаживање независних институција које грађанима треба да врате заробљену државу, социјална правда и сигурност, једнаке прилике за све, боље образовање, развијање друштва знања, улагање у образовање, технолошки напредак, фер тржишна конкуренција, заштита животне средине и бољи животни стандард. Србија може успоставити ове вредности и допринети њиховом неговању широм Европе.

Политички став према процесу европских интеграција за Странку модерне Србије представља основну линију сврставања због свега што тај процес у себи садржи и симболизује.

Странка модерне Србије пренеће јасан став да ни један политички циљ или лидер нису вредни политичке трговине са фундаменталним европским вредностима. Политички компромиси са слободом медија, владавином права и изборним условима могу трајно поткопати напоре на модернизацији и демократизацији Србије и Западног Балкана.

Европска унија је природно исходиште за грађане Србије. Они деценијама по бољи живот одлазе у земље западних либералних демократија, а Европска унија је највећи трговински партнер, инвеститор и донатор Србији.

Уместо попустљивости и компромиса са стабилократама у погледу европских вредности зарад краткорочних политичких циљева, ЕУ треба да буде доследнија, уз пооштрене и постојане критеријуме у процесу реформи у Србији.

Једино истрајавање на европским вредностима може повратити интегритет процесу европских интеграција, смањити евроскептицизам у Србији, отклонити скепсу према проширењу у појединим државама чланицама Европске уније, а регионалним стабилократама онемогућити да се заклањају иза европске администрације.

/ In САОПШТЕЊА / By moderna / Коментари су искључени на Политичка трговина европским вредностима угрожава европске интеграције и наноси штету Србији