Student u centru učenja

Poslaničkim klubovima uveliko stižu zahtevi tzv. večitih studenata za novi produžetak roka za završetak studija.

Narodna poslanica i članica Šireg predsedništva Stranke moderne Srbije od 2016. godine zagovornica je koncepta „student u centru učenja“.

„Lepo nam je govorio profesor sociologije – najlakše se obnavlja obnovljena godina“. Fenomen „večiti studenti i večito produžavanje rokova“ (nisam sigurna da igde na svetu postoji u ovakvom obliku) simbolizuje sklonost jedne zemlje ka večitom odlaganju svega što se može, a ne mora desiti uz čvrsto uverenje da će se šanse nizati iz godine u godinu, a stvari uvek ostajati iste, jer doći će naredna godina.

Kada je rok za završetak studija prvi put produžen mogli smo da pretpostavimo da uzroci zbog kojih neko nije završio studije neće nestati sami od sebe. Brojni su: trudnoća, roditeljstvo, smrt bliske osobe, povreda, zdravstveno stanje, primoranost na rad zbog siromaštva, posao iz snova, odlazak u inostranstvo, dosadni studijski programi itd.
Od 2016. godine predlažem rešenje podržano konceptom „student u centru učenja“, izjavila je Ljupka Mihajlovska nakon što je u medijima najavljena još jedna sednica Narodne skupštine ovim povodom.

Ceo amandman možete pročitati ovde: http://skr.rs/1uC

Snimak iz skupštinske rasprave možete pogledati ovde: