Dozvolite mi da Vam srušim Sneška

Sami državu ne umemo da napravimo. Nismo u stanju da organizujemo ni naplatu poreza, funkcionalan i svima dostupan zdravstveni ili obrazovni sistem. Za skoro tri decenije parlamentarne demokratije ni jedna vlast nije razvila izborni sistem otporan na nedemokratičnost i koruptivnost. Krivci su svi koji su to mogli, a nisu hteli i krivica je neoprostiva.

U srpskoj javnosti dominira bavljenje perifernim temama: koje za, a ko protiv vlasti; ko je za, a ko protiv bojkota, te ko je pravoveran, a ko lažan; razglabaju se teorije zavere, svi tačno znaju ko se kome za koliko i za šta prodao, jedni druge tabloidizuju. Ideologija, politika i programa nema. Stranaka nema. Računi su većini u blokadi. Nema kontrolora, nema aktivista. Nema ni demokratije u njima.

Jedini ko danas ima politički program za Srbiju je Evropska unija. Taj program se zove Nacionalni akcioni plan za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije i 35 pregovaračkih poglavlja, začinjenih dodatnim političkim kriterijumima. Detaljnije i bolje od ovoga nema. Kada bi se sva ta dokumentacija odštampala, to bi bili enciklopedijski tomovi zapisa o reformama potrebnih da bi država Srbija ličila na modernu državu za 21. vek.

Da nam nije bilo ovog programa, za mnoge institucije ne bi uopšte znali da mogu postojati i nečemu poslužiti: Državna revizorska institucija, Uprava za agrarna plaćanja, Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti, Poverenik za ravnopravnost polova, Komisija za zaštitu konkurencije, Agencija za borbu protiv korupcije, Državno veće tužilaca, Visoki savet sudstva i drugi. Bez evropskih integracija, bili bi prepušteni sopstvenim vlastima da nas nauče da u Srbiji neko mora revidirati trošenje javnog novca, da neko mora građane i njihova prava štititi od pomahnitale vlasti i obuzdavati je, da građani imaju pravo na informacije čije je obelodanjivanje u javnom interesu, da lični podaci građana ne smeju biti zloupotrebljeni, da se ravnopravna konkurencija u privredi mora razvijati i braniti i da sudije i tužioce bira i struka, a ne samo politika. Mislite da bi nas naše vlasti svemu ovome naučile, da nije bilo evropskih integracija? Mislite da bi bilo koja srpska vlast napravila istinski demokratski izborni sistem?
Sa druge strane, u tim evropskim integracijama uspešni smo taman toliko koliko su nam danas pobrojane institucije istinski oslobođene političkih pritisaka i osnažene da se suprotstave težnji vlasti za svevlašćem. Srednje žalosno.

Mnogi će reći da evropske integracije ne treba da nas interesuju, jer eto nas tamo ionako neće. Ovakvi kakvi smo, i sebi smo nepoželjni, pa ne znam zašto bi bili poželjniji nekom Holanđaninu ili Belgijancu koji je skeptičan u pogledu proširenja. Plus, jako volimo da verujemo da je ceo svet protiv nas. U to nas uspešno uveravaju i vlast i opozicija, pa eto od nedavno imamo i pretnju novim Jasenovcem koji će se ovoga puta desiti, ni manje ni više, nego na Cetinju!

Realnost je surova: nakon tri decenije neuspeha u izgradnji demokratije, dovedeni smo u situaciju da će međunarodna zajednica za pregoravački sto nevladinog sektora naterati i vlast i opoziciju. Od tog stola ustaće se i krenuti na birališta onda kada međunarodna zajednica zaključi da postoji dovoljan privid demokratičnosti kojim će opravdati priznavanje izbora i davanje legitimiteta. Oni daju legitimitet, a ne bilo ko od nas. Na tim takvim izborima pobediće aktuelna vlast. Rejtinzi su tačni. Njena pobeda biće začinjena stavom: dali smo opoziciji sve što je tražila i opet smo ih potukli. Opozicija će na te izbore svakako izaći, jer će prethodno i ona biti primorana da proglasi nekakvu pobedu: dobili smo uslove koje smo tražili i izlazimo na izbore. Međunarodnoj zajednici ostaće da i sama proglasi pobedu: u Srbiji ima demokratije, izabrana vlast je legitimna i dosta smo se njima smarali, neka žive to što su izabrali, samo neka ne šenluče po komšiluku.

Ovo je proces koji ne možemo sprečiti, jer smo decenijama neuspeha u izgradnji društva dovedeni na ovaj put pod polustarateljstvom, kojem alternative danas nemamo. Ostaje nam da ublažimo posledice. Najpre, okupimo se u građanskom proevropskom opozicionom bloku. Onom koji je za evropske integracije, onom koji svoj otpor evropskim integracijama ne sakriva iza nekakvog „zalaganja za evropske vrednosti, bez nužnog pristupanja EU“. Okupljanje mora da bude ideološko i programsko. Odnos prema evropskim integracijama i svemu što one sadrže je linija svrstavanja. Ako se ne okupljate ideološki i programski, onda se okupljate kalkulantski. Birači umeju da kazne kalkulantske koalicije ideološki različitih partnera. Izborimo se potom za koliko toliko poboljšane izborne uslove na kojima nam učešće svakako sleduje. Moguće je napraviti dovoljno dobar rezultat i sa evropskim partnerima biti dovoljno uticajan i primorati vlast da se ograniči, uvede u zakonite okvire i sveukupno upristoji i sebe i društvo. I život građana. A onda nam slede predsednički izbori 2022.g. Dovoljno spremni, mogli bi se sa dobrim protivkandidatom nadati i pobedi i konačnoj promeni vlasti na vanrednim parlamentarnim izborima koji bi morali uslediti kao posledica tog poraza aktuelnog predsednika. Tog protivkandidata treba već danas imati.

Alternativa, koja je neminovna ako građanskog proevropskog opozicionog bloka na izborima dogodine ne bude, je drugi mandat aktuelnog predsednika, kojeg ćemo tako gledati do 2027., čak i ako na parlamentarnim izborima 2024. opozicija napravi dobar rezultat i uzme većine po skupštinama.

Ovo je realnost. Sve drugo je propaganda, prodavanje čarobnih štapića, svetih vodica i generisanje prevelikih očekivanja, iza kojih neminovno slede razočarenje i depresija. Mukotrpan rad je još jedina stvar koju nismo probali.

Vladimir Đurić
narodni poslanik