Дозволите ми да Вам срушим Снешка

Сами државу не умемо да направимо. Нисмо у стању да организујемо ни наплату пореза, функционалан и свима доступан здравствени или образовни систем. За скоро три деценије парламентарне демократије ни једна власт није развила изборни систем отпоран на недемократичност и коруптивност. Kривци су сви који су то могли, а нису хтели и кривица је неопростива.

У српској јавности доминира бављење периферним темама: које за, а ко против власти; ко је за, а ко против бојкота, те ко је правоверан, а ко лажан; разглабају се теорије завере, сви тачно знају ко се коме за колико и за шта продао, једни друге таблоидизују. Идеологија, политика и програма нема. Странака нема. Рачуни су већини у блокади. Нема контролора, нема активиста. Нема ни демократије у њима.

Једини ко данас има политички програм за Србију је Европска унија. Тај програм се зове Национални акциони план за усвајање правних тековина Европске уније и 35 преговарачких поглавља, зачињених додатним политичким критеријумима. Детаљније и боље од овога нема. Kада би се сва та документација одштампала, то би били енциклопедијски томови записа о реформама потребних да би држава Србија личила на модерну државу за 21. век.

Да нам није било овог програма, за многе институције не би уопште знали да могу постојати и нечему послужити: Државна ревизорска институција, Управа за аграрна плаћања, Заштитник грађана, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података од личности, Повереник за равноправност полова, Kомисија за заштиту конкуренције, Агенција за борбу против корупције, Државно веће тужилаца, Високи савет судства и други. Без европских интеграција, били би препуштени сопственим властима да нас науче да у Србији неко мора ревидирати трошење јавног новца, да неко мора грађане и њихова права штитити од помахнитале власти и обуздавати је, да грађани имају право на информације чије је обелодањивање у јавном интересу, да лични подаци грађана не смеју бити злоупотребљени, да се равноправна конкуренција у привреди мора развијати и бранити и да судије и тужиоце бира и струка, а не само политика. Мислите да би нас наше власти свему овоме научиле, да није било европских интеграција? Мислите да би било која српска власт направила истински демократски изборни систем?
Са друге стране, у тим европским интеграцијама успешни смо таман толико колико су нам данас побројане институције истински ослобођене политичких притисака и оснажене да се супротставе тежњи власти за свевлашћем. Средње жалосно.

Многи ће рећи да европске интеграције не треба да нас интересују, јер ето нас тамо ионако неће. Овакви какви смо, и себи смо непожељни, па не знам зашто би били пожељнији неком Холанђанину или Белгијанцу који је скептичан у погледу проширења. Плус, јако волимо да верујемо да је цео свет против нас. У то нас успешно уверавају и власт и опозиција, па ето од недавно имамо и претњу новим Јасеновцем који ће се овога пута десити, ни мање ни више, него на Цетињу!

Реалност је сурова: након три деценије неуспеха у изградњи демократије, доведени смо у ситуацију да ће међународна заједница за прегоравачки сто невладиног сектора натерати и власт и опозицију. Од тог стола устаће се и кренути на биралишта онда када међународна заједница закључи да постоји довољан привид демократичности којим ће оправдати признавање избора и давање легитимитета. Они дају легитимитет, а не било ко од нас. На тим таквим изборима победиће актуелна власт. Рејтинзи су тачни. Њена победа биће зачињена ставом: дали смо опозицији све што је тражила и опет смо их потукли. Опозиција ће на те изборе свакако изаћи, јер ће претходно и она бити приморана да прогласи некакву победу: добили смо услове које смо тражили и излазимо на изборе. Међународној заједници остаће да и сама прогласи победу: у Србији има демократије, изабрана власт је легитимна и доста смо се њима смарали, нека живе то што су изабрали, само нека не шенлуче по комшилуку.

Ово је процес који не можемо спречити, јер смо деценијама неуспеха у изградњи друштва доведени на овај пут под полустаратељством, којем алтернативе данас немамо. Остаје нам да ублажимо последице. Најпре, окупимо се у грађанском проевропском опозиционом блоку. Оном који је за европске интеграције, оном који свој отпор европским интеграцијама не сакрива иза некаквог „залагања за европске вредности, без нужног приступања ЕУ“. Окупљање мора да буде идеолошко и програмско. Однос према европским интеграцијама и свему што оне садрже је линија сврставања. Ако се не окупљате идеолошки и програмски, онда се окупљате калкулантски. Бирачи умеју да казне калкулантске коалиције идеолошки различитих партнера. Изборимо се потом за колико толико побољшане изборне услове на којима нам учешће свакако следује. Могуће је направити довољно добар резултат и са европским партнерима бити довољно утицајан и приморати власт да се ограничи, уведе у законите оквире и свеукупно упристоји и себе и друштво. И живот грађана. А онда нам следе председнички избори 2022.г. Довољно спремни, могли би се са добрим противкандидатом надати и победи и коначној промени власти на ванредним парламентарним изборима који би морали уследити као последица тог пораза актуелног председника. Тог противкандидата треба већ данас имати.

Алтернатива, која је неминовна ако грађанског проевропског опозиционог блока на изборима догодине не буде, је други мандат актуелног председника, којег ћемо тако гледати до 2027., чак и ако на парламентарним изборима 2024. опозиција направи добар резултат и узме већине по скупштинама.

Ово је реалност. Све друго је пропаганда, продавање чаробних штапића, светих водица и генерисање превеликих очекивања, иза којих неминовно следе разочарење и депресија. Мукотрпан рад је још једина ствар коју нисмо пробали.

Владимир Ђурић
народни посланик