Паушалне министрове процене

Последњих неколико дана пратимо изјаве и активности министра Ђорђевића који поново покушава да одговорност са Министарства за рад пребаци на неког другог, никако не признајући очигледну кривицу свог и сродних министарстава, односно државе.

Најпре је кривицу пребацивао на труднице и мајке које је покушао представити као мафијашице којима је једини циљ био тај да преваре државу док користе труднично, односно породиљско одсуство са посла.

Ових дана одговорност покушава да пренесе на послодавце, што је само још један у низу трикова како би се усвајање измена и допуна Закона о финансијској подршци породици са децом одужило у недоглед.

Народна посланица Странка модерне Србије, Татјана Мацура и оснивачица #МамеСуЗакон напомиње следеће: “Сигурно постоји и одговорност послодавца и она се не може негирати, али то сигурно није у мери у којој би се кривица државе могла пребацити искључиво и само на њих, без претходне анализе како је одређених околности или пропуста заиста дошло.

Одговорност за то зашто данас јако велики број жена на породиљском одсуству прима од пар стотина динара до пар хиљада динара јесте искључиво на Министарству за рад, односно на држави која је у овај закон уткала одредбе које додатно деградирају и онако деградиран положај жена у најрепродуктивнијем периоду њиховог живота.

Овакве паушалне процене настале су услед недостатка анализа које би се бавиле овим питањима. Кривити послодавце, међу којима има и жена предузетница које осећају последице лоше примене овог закона је незапамћена дрскост.

Постоји низ мера које би држава могла да учини како би мотивисала послодавце у Србији да буду бољи него што јесу, а међу којима истичем смањење пореза и доприноса на зараде запослених. Исто тако, послодавцима би држава могла да понуди олакшице у трајању од око годину дана колико је потребно да се мајка и дете адаптирају на промену кроз коју пролазе повратком мајке на посао.

Такође, желим да вас подсетим да међу најспорнијим послодавцима у Србији јесте држава с обзиром на то да је на снази забрана запошљавања и да се новозапослене жене, па и мушкарци, у ствари налазе у сталној неизвесности, од уговора до уговора. О послодавцима које субвенционише држава, а где наше жене и мушкарци раде у околностима у којима су често на граници ропства да и не говорим.

Да закључим, пребацивање одговорности са државе на послодавце у оквиру МСП и предузетничких радњи које у оваквој економској ситуацији у Србији једва састављају крај са крајем је још једна у низу дрскости којима се одлаже усвајање измена и допуна спорног закона.

Ово је шеста или седма најава измена без било какве неопходне активности, а ту пре свега мислим на организовање јавних расправа које би спречиле потурање нових горих или козметичких измена које би направиле додатну штету или не би направиле потребне промене на боље у односу на постојеће.”

Related Posts