fbpx

Ministar Đorđević odgovornost prebacuje na poslodavce i krije se iza paušalnih procena

SAOPŠTENJE

Poslednjih nekoliko dana pratimo izjave i aktivnosti ministra Đorđevića koji ponovo pokušava da odgovornost sa Ministarstva za rad prebaci na nekog drugog, nikako ne priznajući očiglednu krivicu svog i srodnih ministarstava, odnosno države.

Najpre je krivicu prebacivao na trudnice i majke koje je pokušao predstaviti kao mafijašice kojima je jedini cilj bio taj da prevare državu dok koriste trudnično, odnosno porodiljsko odsustvo sa posla.

Ovih dana odgovornost pokušava da prenese na poslodavce, što je samo još jedan u nizu trikova kako bi se usvajanje izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom odužilo u nedogled.

Narodna poslanica Stranka moderne Srbije, Tatjana Macura i osnivačica #MameSuZakon napominje sledeće: “Sigurno postoji i odgovornost poslodavca i ona se ne može negirati, ali to sigurno nije u meri u kojoj bi se krivica države mogla prebaciti isključivo i samo na njih, bez prethodne analize kako je određenih okolnosti ili propusta zaista došlo.

Odgovornost za to zašto danas jako veliki broj žena na porodiljskom odsustvu prima od par stotina dinara do par hiljada dinara jeste isključivo na Ministarstvu za rad, odnosno na državi koja je u ovaj zakon utkala odredbe koje dodatno degradiraju i onako degradiran položaj žena u najreproduktivnijem periodu njihovog života.

Ovakve paušalne procene nastale su usled nedostatka analiza koje bi se bavile ovim pitanjima. Kriviti poslodavce, među kojima ima i žena preduzetnica koje osećaju posledice loše primene ovog zakona je nezapamćena drskost.

Postoji niz mera koje bi država mogla da učini kako bi motivisala poslodavce u Srbiji da budu bolji nego što jesu, a među kojima ističem smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih. Isto tako, poslodavcima bi država mogla da ponudi olakšice u trajanju od oko godinu dana koliko je potrebno da se majka i dete adaptiraju na promenu kroz koju prolaze povratkom majke na posao.

Takođe, želim da vas podsetim da među najspornijim poslodavcima u Srbiji jeste država s obzirom na to da je na snazi zabrana zapošljavanja i da se novozaposlene žene, pa i muškarci, u stvari nalaze u stalnoj neizvesnosti, od ugovora do ugovora. O poslodavcima koje subvencioniše država, a gde naše žene i muškarci rade u okolnostima u kojima su često na granici ropstva da i ne govorim.

Da zaključim, prebacivanje odgovornosti sa države na poslodavce u okviru MSP i preduzetničkih radnji koje u ovakvoj ekonomskoj situaciji u Srbiji jedva sastavljaju kraj sa krajem je još jedna u nizu drskosti kojima se odlaže usvajanje izmena i dopuna spornog zakona.

Ovo je šesta ili sedma najava izmena bez bilo kakve neophodne aktivnosti, a tu pre svega mislim na organizovanje javnih rasprava koje bi sprečile poturanje novih gorih ili kozmetičkih izmena koje bi napravile dodatnu štetu ili ne bi napravile potrebne promene na bolje u odnosu na postojeće.”

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

31 − 24 =

SAOPŠTENJE
Ne pristajemo na pritisak da već danas donesemo odluku o izlasku na izbore

Stranka moderne Srbije odluku o izlasku na izbore doneće kada oni budu raspisani. Do tada ćemo crpeti sve mogućnosti da se izborni uslovi poprave. Pojedinačno donete odluke o bojkotu izbora smatramo preuranjenim, ali poštujemo svačije pravo da samostalno odlučuje. Ne pristajemo na pritisak da se već danas odlučimo za bojkot …

SAOPŠTENJE
Politička trgovina evropskim vrednostima ugrožava evropske integracije i nanosi štetu Srbiji

Poslanički klub Stranke moderne Srbije sa zadovoljstvom će prisustvovati sastanku sa Dejvidom Mekalisterom, specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju. Proces evropskih integracija vidimo kao zajednički rad na postizanju plemenitih ciljeva kao što su: sloboda, demokratija, vladavina prava koja stvara investicionu klimu u kojoj su subvencije nepotrebne, poštovanje ljudskih prava, bezbednost, …

SAOPŠTENJE
Student u centru učenja

Poslaničkim klubovima uveliko stižu zahtevi tzv. večitih studenata za novi produžetak roka za završetak studija. Narodna poslanica i članica Šireg predsedništva Stranke moderne Srbije od 2016. godine zagovornica je koncepta “student u centru učenja”. “Lepo nam je govorio profesor sociologije – najlakše se obnavlja obnovljena godina”. Fenomen “večiti studenti i …