fbpx

Министар Ђорђевић одговорност пребацује на послодавце и крије се иза паушалних процена

САОПШТЕЊЕ

Последњих неколико дана пратимо изјаве и активности министра Ђорђевића који поново покушава да одговорност са Министарства за рад пребаци на неког другог, никако не признајући очигледну кривицу свог и сродних министарстава, односно државе.

Најпре је кривицу пребацивао на труднице и мајке које је покушао представити као мафијашице којима је једини циљ био тај да преваре државу док користе труднично, односно породиљско одсуство са посла.

Ових дана одговорност покушава да пренесе на послодавце, што је само још један у низу трикова како би се усвајање измена и допуна Закона о финансијској подршци породици са децом одужило у недоглед.

Народна посланица Странка модерне Србије, Татјана Мацура и оснивачица #МамеСуЗакон напомиње следеће: “Сигурно постоји и одговорност послодавца и она се не може негирати, али то сигурно није у мери у којој би се кривица државе могла пребацити искључиво и само на њих, без претходне анализе како је одређених околности или пропуста заиста дошло.

Одговорност за то зашто данас јако велики број жена на породиљском одсуству прима од пар стотина динара до пар хиљада динара јесте искључиво на Министарству за рад, односно на држави која је у овај закон уткала одредбе које додатно деградирају и онако деградиран положај жена у најрепродуктивнијем периоду њиховог живота.

Овакве паушалне процене настале су услед недостатка анализа које би се бавиле овим питањима. Кривити послодавце, међу којима има и жена предузетница које осећају последице лоше примене овог закона је незапамћена дрскост.

Постоји низ мера које би држава могла да учини како би мотивисала послодавце у Србији да буду бољи него што јесу, а међу којима истичем смањење пореза и доприноса на зараде запослених. Исто тако, послодавцима би држава могла да понуди олакшице у трајању од око годину дана колико је потребно да се мајка и дете адаптирају на промену кроз коју пролазе повратком мајке на посао.

Такође, желим да вас подсетим да међу најспорнијим послодавцима у Србији јесте држава с обзиром на то да је на снази забрана запошљавања и да се новозапослене жене, па и мушкарци, у ствари налазе у сталној неизвесности, од уговора до уговора. О послодавцима које субвенционише држава, а где наше жене и мушкарци раде у околностима у којима су често на граници ропства да и не говорим.

Да закључим, пребацивање одговорности са државе на послодавце у оквиру МСП и предузетничких радњи које у оваквој економској ситуацији у Србији једва састављају крај са крајем је још једна у низу дрскости којима се одлаже усвајање измена и допуна спорног закона.

Ово је шеста или седма најава измена без било какве неопходне активности, а ту пре свега мислим на организовање јавних расправа које би спречиле потурање нових горих или козметичких измена које би направиле додатну штету или не би направиле потребне промене на боље у односу на постојеће.”

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + 4 =

САОПШТЕЊЕ
Не пристајемо на притисак да већ данас донесемо одлуку о изласку на изборе

Странка модерне Србије одлуку о изласку на изборе донеће када они буду расписани. До тада ћемо црпети све могућности да се изборни услови поправе. Појединачно донете одлуке о бојкоту избора сматрамо преурањеним, али поштујемо свачије право да самостално одлучује. Не пристајемо на притисак да се већ данас одлучимо за бојкот …

САОПШТЕЊЕ
Политичка трговина европским вредностима угрожава европске интеграције и наноси штету Србији

Посланички клуб Странке модерне Србије са задовољством ће присуствовати састанку са Дејвидом Мекалистером, специјалним известиоцем Европског парламента за Србију. Процес европских интеграција видимо као заједнички рад на постизању племенитих циљева као што су: слобода, демократија, владавина права која ствара инвестициону климу у којој су субвенције непотребне, поштовање људских права, безбедност, …

САОПШТЕЊЕ
Студент у центру учења

Посланичким клубовима увелико стижу захтеви тзв. вечитих студената за нови продужетак рока за завршетак студија. Народна посланица и чланица Ширег председништва Странке модерне Србије од 2016. године заговорница је концепта “студент у центру учења”. “Лепо нам је говорио професор социологије – најлакше се обнавља обновљена година”. Феномен “вечити студенти и …