fbpx

Nevena Ružić kandidatkinja SMS-a za novu Poverenicu za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

SAOPŠTENJE

Stranka moderne Srbije kandidovala je danas ispred svoje poslaničke grupe Nevenu Ružić za novu Poverenicu za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti na predlog više od 90 organizacija civilnog društva.

Gđa Ružić je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2002. godine. U Službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je od maja 2009. Godine, a danas rukovodi Sektorom za harmonizaciju.

Ono što nam se čini da je važno istaći iz njene bogate biografije jeste to da joj je 2017. godine izdat sertifikat za pristup tajnim podacima do stepena poverljivosti “Strogo poverljivo”.
Izabrana je 2012. godine za članicu Biroa Savetodavnog komiteta Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka Saveta Evrope, a u periodu od 2014. do 2016. godine je bila i zamenica predsednika Savetodavnog komiteta.

Od 2017. godine je članica radnog tela Međunarodne konfencije poverenika za informacije kojim predsedava Poverenik za informacije Velike Britanije.

Godine 2014. u periodu od aprila do juna, sticala je iskustvo radeći u Agenciji za zaštitu podataka o ličnosti Kraljevine Holandije.

Gđa Ružić poseduje master diplomu iz pravnih nauka Univerziteta u Lidsu, Velika Britanija (tema: odnos prava za pristup informacijama i zaštite podataka o ličnosti), i master diplomu humanitarnih nauka Univerziteta Malete (tema: Sloboda izražavanja na internetu).

Autorka je radova na temu slobodnog pristupa informacijama i zaštite podataka o ličnosti objavljenih u stručnoj literaturi i medijima, i urednica je knjiga “Zaštita uzbunjivača” (2013) i “Zaštita podataka o ličnosti u oblasti radnih odnosa” (2018).

Izlagala je na brojnim domaćim događajima, kao i na međunarodnim konferencijama u zemlji i inostranstvu. Na međunarodnim konferencijama učestvovala je kao predstavnik Poverenika, Republike Srbije, kao i Saveta Evrope. U ime Saveta Evrope bila je angažovana za analizu propisa o zaštiti podataka pojedinih država članica Saveta Evrope, a nedavno je i pripremila izveštaj o uticaju digitalnih tehnologija na izbore sa stanovišta zaštite podataka o ličnosti, kao prilog izveštaju Venecijanske komisije.

Bila je advokatski pripravnik i saradnica udruženja građana – Komitet pravnika za ljudska prava (od 2001. godine), a od 2004. godine, koordinatorka Odseka za slobodu medija Misije OEBS u Srbiji. Položila je pravosudni ispit.

Gđa Ružić živi u Beogradu. Govori engleski i nemački, i služi se francuskim i ruskim jezikom. Kandidatkinja nije član nijedne političke organizacije u Srbiji.

Shodno gore navedenom, evidentno je da je u pitanju kandidatkinja sa priznatim ugledom i stručnošću u oblasti zaštite i unapređenju ljudskih prava. Jačanje nezavisnih institucija mora biti jedan od najvažnijih zadataka opozicije i u tom smislu jeste važno da nezavisne institucije vode osobe sa dovoljno jakim integritetom koji odolevaju političkim pritiscima, a na čemu će Stranka moderne Srbije uvek insistirati.

Prilog:

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

30 − 23 =

SAOPŠTENJE
Ministar Đorđević odgovornost prebacuje na poslodavce i krije se iza paušalnih procena

Poslednjih nekoliko dana pratimo izjave i aktivnosti ministra Đorđevića koji ponovo pokušava da odgovornost sa Ministarstva za rad prebaci na nekog drugog, nikako ne priznajući očiglednu krivicu svog i srodnih ministarstava, odnosno države. Najpre je krivicu prebacivao na trudnice i majke koje je pokušao predstaviti kao mafijašice kojima je jedini …

SAOPŠTENJE
Podrška napadnutim novinarkama i odbrani objektivnosti

Govornica Narodne skupštine Republike Srbije je po ko zna koji put najstrašnije zloupotrebljena za upućivanje otvorenih pretnji novinarima koji rade svoj posao, u ovom slučaju novinarke Snežane Čongradin. Poslanički imunitet ne bi smeo da se koristi za slanje uvredljivih poruka punih mržnje onima koji drugačije misle i pišu, a pogotovo …

POSLANIČKI KLUB
Skoro milijardu evra javnog novca za direktne pregovore Vlade i strateškog partnera na izgradnji Moravskog koridora

Stranka moderne Srbije ne može podržati poseban zakon o izgradnji Moravskog koridora o kojem Narodna Skupština raspravlja na vanrednoj sednici. Ovim zakonom se uvodi poseban pravni režim za potrebe realizacije ovog projekta. Procenjena vrednost radova za izgradnju Moravskog koridora je sa oko 500 porasla na 800 miliona evra i nije …