fbpx

Невена Ружић кандидаткиња СМС-а за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

САОПШТЕЊЕ

Странка модерне Србије кандидовала је данас испред своје посланичке групе Невену Ружић за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности на предлог више од 90 организација цивилног друштва.

Гђа Ружић је дипломирала на Правном факултету Универзитета у Београду 2002. године. У Служби Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је од маја 2009. Године, а данас руководи Сектором за хармонизацију.

Оно што нам се чини да је важно истаћи из њене богате биографије јесте то да јој је 2017. године издат сертификат за приступ тајним подацима до степена поверљивости “Строго поверљиво”.
Изабрана је 2012. године за чланицу Бироа Саветодавног комитета Конвенције о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних података Савета Европе, а у периоду од 2014. до 2016. године је била и заменица председника Саветодавног комитета.

Од 2017. године је чланица радног тела Међународне конфенције повереника за информације којим председава Повереник за информације Велике Британије.

Године 2014. у периоду од априла до јуна, стицала је искуство радећи у Агенцији за заштиту података о личности Краљевине Холандије.

Гђа Ружић поседује мастер диплому из правних наука Универзитета у Лидсу, Велика Британија (тема: однос права за приступ информацијама и заштите података о личности), и мастер диплому хуманитарних наука Универзитета Малете (тема: Слобода изражавања на интернету).

Ауторка је радова на тему слободног приступа информацијама и заштите података о личности објављених у стручној литератури и медијима, и уредница је књига “Заштита узбуњивача” (2013) и “Заштита података о личности у области радних односа” (2018).

Излагала је на бројним домаћим догађајима, као и на међународним конференцијама у земљи и иностранству. На међународним конференцијама учествовала је као представник Повереника, Републике Србије, као и Савета Европе. У име Савета Европе била је ангажована за анализу прописа о заштити података појединих држава чланица Савета Европе, а недавно је и припремила извештај о утицају дигиталних технологија на изборе са становишта заштите података о личности, као прилог извештају Венецијанске комисије.

Била је адвокатски приправник и сарадница удружења грађана – Комитет правника за људска права (од 2001. године), а од 2004. године, координаторка Одсека за слободу медија Мисије ОЕБС у Србији. Положила је правосудни испит.

Гђа Ружић живи у Београду. Говори енглески и немачки, и служи се француским и руским језиком. Кандидаткиња није члан ниједне политичке организације у Србији.

Сходно горе наведеном, евидентно је да је у питању кандидаткиња са признатим угледом и стручношћу у области заштите и унапређењу људских права. Јачање независних институција мора бити један од најважнијих задатака опозиције и у том смислу јесте важно да независне институције воде особе са довољно јаким интегритетом који одолевају политичким притисцима, а на чему ће Странка модерне Србије увек инсистирати.

Прилог:

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − = 5

САОПШТЕЊЕ
Министар Ђорђевић одговорност пребацује на послодавце и крије се иза паушалних процена

Последњих неколико дана пратимо изјаве и активности министра Ђорђевића који поново покушава да одговорност са Министарства за рад пребаци на неког другог, никако не признајући очигледну кривицу свог и сродних министарстава, односно државе. Најпре је кривицу пребацивао на труднице и мајке које је покушао представити као мафијашице којима је једини …

САОПШТЕЊЕ
Подршка нападнутим новинаркама и одбрани објективности

Говорница Народне скупштине Републике Србије је по ко зна који пут најстрашније злоупотребљена за упућивање отворених претњи новинарима који раде свој посао, у овом случају новинарке Снежане Чонградин. Посланички имунитет не би смео да се користи за слање увредљивих порука пуних мржње онима који другачије мисле и пишу, а поготово …

ПОСЛАНИЧКИ КЛУБ
Скоро милијарду евра јавног новца за директне преговоре Владе и стратешког партнера на изградњи Моравског коридора

Странка модерне Србије не може подржати посебан закон о изградњи Моравског коридора о којем Народна Скупштина расправља на ванредној седници. Овим законом се уводи посебан правни режим за потребе реализације овог пројекта. Процењена вредност радова за изградњу Моравског коридора је са око 500 порасла на 800 милиона евра и није …