fbpx

Невена Ружић кандидаткиња СМС-а за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

САОПШТЕЊЕ

Странка модерне Србије кандидовала је данас испред своје посланичке групе Невену Ружић за нову Повереницу за информације од јавног значаја и заштиту података о личности на предлог више од 90 организација цивилног друштва.

Гђа Ружић је дипломирала на Правном факултету Универзитета у Београду 2002. године. У Служби Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је од маја 2009. Године, а данас руководи Сектором за хармонизацију.

Оно што нам се чини да је важно истаћи из њене богате биографије јесте то да јој је 2017. године издат сертификат за приступ тајним подацима до степена поверљивости “Строго поверљиво”.
Изабрана је 2012. године за чланицу Бироа Саветодавног комитета Конвенције о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних података Савета Европе, а у периоду од 2014. до 2016. године је била и заменица председника Саветодавног комитета.

Од 2017. године је чланица радног тела Међународне конфенције повереника за информације којим председава Повереник за информације Велике Британије.

Године 2014. у периоду од априла до јуна, стицала је искуство радећи у Агенцији за заштиту података о личности Краљевине Холандије.

Гђа Ружић поседује мастер диплому из правних наука Универзитета у Лидсу, Велика Британија (тема: однос права за приступ информацијама и заштите података о личности), и мастер диплому хуманитарних наука Универзитета Малете (тема: Слобода изражавања на интернету).

Ауторка је радова на тему слободног приступа информацијама и заштите података о личности објављених у стручној литератури и медијима, и уредница је књига “Заштита узбуњивача” (2013) и “Заштита података о личности у области радних односа” (2018).

Излагала је на бројним домаћим догађајима, као и на међународним конференцијама у земљи и иностранству. На међународним конференцијама учествовала је као представник Повереника, Републике Србије, као и Савета Европе. У име Савета Европе била је ангажована за анализу прописа о заштити података појединих држава чланица Савета Европе, а недавно је и припремила извештај о утицају дигиталних технологија на изборе са становишта заштите података о личности, као прилог извештају Венецијанске комисије.

Била је адвокатски приправник и сарадница удружења грађана – Комитет правника за људска права (од 2001. године), а од 2004. године, координаторка Одсека за слободу медија Мисије ОЕБС у Србији. Положила је правосудни испит.

Гђа Ружић живи у Београду. Говори енглески и немачки, и служи се француским и руским језиком. Кандидаткиња није члан ниједне политичке организације у Србији.

Сходно горе наведеном, евидентно је да је у питању кандидаткиња са признатим угледом и стручношћу у области заштите и унапређењу људских права. Јачање независних институција мора бити један од најважнијих задатака опозиције и у том смислу јесте важно да независне институције воде особе са довољно јаким интегритетом који одолевају политичким притисцима, а на чему ће Странка модерне Србије увек инсистирати.

Прилог:

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

63 − = 55

САОПШТЕЊЕ
Изјава за медије народног посланика Владимира Ђурића, представника Странке модерне Србије на предизборном дијалогу на Факултету политичких наука 19/09/2019

Данас је разговарано о угрожавању бирачког права, на пример вођењем паралелних евиденција и другим притисцима на бираче. У таквој атмосфери страха може се испоставити да бојкот буде својеврсна ћорава кутија. Онај који не буде гласао, а то ће бити евидентирано, изјаснио се за кога је и сутра ће имати проблема …

САОПШТЕЊЕ
Прихватање посредовања ЕУ је показатељ исправности политике СМС

Странка модерне Србије сматра да је одлука председнице Народне скупштине Маје Гојковић да прихвати посредовање Европске уније у предизборном дијалогу власти и опозиције у Србији недвосмислени показатељ исправности политике СМС, која се заснива на тесној сарадњи са европским партнерима на демократизацији Србије. Странка модерне Србије политику не доживљава као распиривање …

САОПШТЕЊЕ
Проевропске странке подржаће напор ЕП да се криза у Србији реши

Странка модерне Србије снажно поздравља спремност Европске уније да посредује у демократизацији Србије исказану у обраћању председника Kомитета за спољне послове Европског парламента господина Дејвида Мекалистера председници Народне скупштине госпођи Маји Гојковић. На потребу активног укључивања европских институција у стварање демократског изборног амбијента у Србији указали су и народни посланици …