fbpx

Crvena linija razdvajanja u srpskoj politici je odnos prema EU

SAOPŠTENJE

Odnos prema Evropskoj uniji i evropskim integracijama danas jeste jedina prava crvena linija razdvajanja u srpskoj politici. Ne odnos prema protestima, bojkotu skupštine, pojedinih medija i “medija”. Ne ni bilo koja druga linija koju je neko samoproklamovao, samoproglasivši se za moralno superiornog da određuje ko je pravoveran, a ko je lažan.

Zašto? Zbog svega što EU kao mirovni projekat predstavlja.

Zbog zalaganja za vladavinu prava bez koje nema investicione klime, a bez koje smo osuđeni samo na investitore plaćene subvencijama iz sopstvenog džepa. Investitore koji onda našim novcem prave nelojalnu konkurenciju domaćim preduzetnicima, kočeći razvoj tržišta i osuđujući nas na jeftina radna mesta, niske dodate vrednosti i niskog obrazovnog profila.

Zbog zalaganja za suzbijanje endemske korupcije i organizovanog kriminala na kojem od zamrznutih regionalnih konflikata profitiraju samo nacionalisti i stabiloktate svih boja u vlastima državica zapadnog Balkana.

Zbog društva znanja. Zbog ulaganja u obrazovanje. Zbog ekologije.

Zbog subvencija poljoprivredi koje su u EU mnogo veće od naših.

Zbog zalaganja za osnaživanje svih nezavisnih regulatornih i nadzornih institucija koje treba građanima da vrate zarobljenu državu i sve njene institucije.

Zbog sveukupnih reformi na evropskoj agendi koje bez briselkog štapa nikada ni jedna vlast u Srbiji ne bi sprovela, jer time gubi mogućnost neustavne i nezakonite uzurpacije svemoći nad osiromašenim i zastrašenim građanima i nejakom privredom.

Bonus za eurosleptike i hint novim evropskim komesarima:

Umesto popustljivosti i kompromisa sa stabilokratama u pogledu evropskih vrednosti zarad kratkoročnih političkih ciljeva, EU treba da bude doslednija i upravo više da uslovljava, uz pooštrene i postojane kriterijume u procesu reformi u Srbiji. Time će i kod kuće otkloniti skepsu prema proširenju. I da ne dozvoljava nikome da se iza nje zaklanja kamuflažnim reformama. Ova vlast samo na to reaguje. Na štap. Ne i na šargarepu. Znaju oni. Novčanik im je na zapadu. Srce im je možda više na istoku, ali pamet nije previše razapeta i vodi se parama.

Na EU je i obaveza da nađe u Srbiji prave saveznike sa kojima će građane u ovo uveriti.

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

+ 68 = 76

SAOPŠTENJE
2
Predstavnici EU ne nose sa sobom čarobne štapiće – do nas je

Danas su predstavnici Stranke moderne Srbije, poslanici Tatjana Macura i Vladimir Đurić, razgovarali sa bivšim poslanicima Evropskog parlamenta, Eduardom Kukanom i Knutom Flakenštajnom. Osvrćući se na sastanak koji je održan u Narodnoj skupštini, Tatjana Macura izjavila je sledeće: “Nikakva se nova stranka neće pojaviti za izbore na proleće 2020. i …

SAOPŠTENJE
Sastanak sa evropskim parlamentarcima treba da ojača parlamentarni dijalog u Srbiji

Poslanici Stranke moderne Srbije, Tatjana Macura i Vladimir Đurić, prisustvovaće danas u Narodnoj skupštini sastanku sa evropskim parlamentarcima koji dobro poznaju situaciju u Srbiji i ulažu napore na njenoj demokratizaciji. Sastanak vidimo kao misiju dobre volje Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta u okviru širih projektnih aktivnosti na jačanju parlamentarnog …

SAOPŠTENJE
Nema kompromisa sa evropskim putem Srbije

Na današnjem sastanku sa Specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvidom Mekalisterom, Stranka moderne Srbije izneće stav da politički kompromisi sa fundamentalnim vrednostima evropskih liberalnih demokratija nanose štetu Srbiji, jer ugrožavaju njene evropske integracije i trajno potkopavaju razvoj demokratije u Srbiji. Program evropskih integracija vidimo kao najdetaljniji poitički program čija …