fbpx

Crvena linija razdvajanja u srpskoj politici je odnos prema EU

SAOPŠTENJE

Odnos prema Evropskoj uniji i evropskim integracijama danas jeste jedina prava crvena linija razdvajanja u srpskoj politici. Ne odnos prema protestima, bojkotu skupštine, pojedinih medija i “medija”. Ne ni bilo koja druga linija koju je neko samoproklamovao, samoproglasivši se za moralno superiornog da određuje ko je pravoveran, a ko je lažan.

Zašto? Zbog svega što EU kao mirovni projekat predstavlja.

Zbog zalaganja za vladavinu prava bez koje nema investicione klime, a bez koje smo osuđeni samo na investitore plaćene subvencijama iz sopstvenog džepa. Investitore koji onda našim novcem prave nelojalnu konkurenciju domaćim preduzetnicima, kočeći razvoj tržišta i osuđujući nas na jeftina radna mesta, niske dodate vrednosti i niskog obrazovnog profila.

Zbog zalaganja za suzbijanje endemske korupcije i organizovanog kriminala na kojem od zamrznutih regionalnih konflikata profitiraju samo nacionalisti i stabiloktate svih boja u vlastima državica zapadnog Balkana.

Zbog društva znanja. Zbog ulaganja u obrazovanje. Zbog ekologije.

Zbog subvencija poljoprivredi koje su u EU mnogo veće od naših.

Zbog zalaganja za osnaživanje svih nezavisnih regulatornih i nadzornih institucija koje treba građanima da vrate zarobljenu državu i sve njene institucije.

Zbog sveukupnih reformi na evropskoj agendi koje bez briselkog štapa nikada ni jedna vlast u Srbiji ne bi sprovela, jer time gubi mogućnost neustavne i nezakonite uzurpacije svemoći nad osiromašenim i zastrašenim građanima i nejakom privredom.

Bonus za eurosleptike i hint novim evropskim komesarima:

Umesto popustljivosti i kompromisa sa stabilokratama u pogledu evropskih vrednosti zarad kratkoročnih političkih ciljeva, EU treba da bude doslednija i upravo više da uslovljava, uz pooštrene i postojane kriterijume u procesu reformi u Srbiji. Time će i kod kuće otkloniti skepsu prema proširenju. I da ne dozvoljava nikome da se iza nje zaklanja kamuflažnim reformama. Ova vlast samo na to reaguje. Na štap. Ne i na šargarepu. Znaju oni. Novčanik im je na zapadu. Srce im je možda više na istoku, ali pamet nije previše razapeta i vodi se parama.

Na EU je i obaveza da nađe u Srbiji prave saveznike sa kojima će građane u ovo uveriti.

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 + 4 =

SAOPŠTENJE
Ministar Đorđević odgovornost prebacuje na poslodavce i krije se iza paušalnih procena

Poslednjih nekoliko dana pratimo izjave i aktivnosti ministra Đorđevića koji ponovo pokušava da odgovornost sa Ministarstva za rad prebaci na nekog drugog, nikako ne priznajući očiglednu krivicu svog i srodnih ministarstava, odnosno države. Najpre je krivicu prebacivao na trudnice i majke koje je pokušao predstaviti kao mafijašice kojima je jedini …

SAOPŠTENJE
Podrška napadnutim novinarkama i odbrani objektivnosti

Govornica Narodne skupštine Republike Srbije je po ko zna koji put najstrašnije zloupotrebljena za upućivanje otvorenih pretnji novinarima koji rade svoj posao, u ovom slučaju novinarke Snežane Čongradin. Poslanički imunitet ne bi smeo da se koristi za slanje uvredljivih poruka punih mržnje onima koji drugačije misle i pišu, a pogotovo …

POSLANIČKI KLUB
Skoro milijardu evra javnog novca za direktne pregovore Vlade i strateškog partnera na izgradnji Moravskog koridora

Stranka moderne Srbije ne može podržati poseban zakon o izgradnji Moravskog koridora o kojem Narodna Skupština raspravlja na vanrednoj sednici. Ovim zakonom se uvodi poseban pravni režim za potrebe realizacije ovog projekta. Procenjena vrednost radova za izgradnju Moravskog koridora je sa oko 500 porasla na 800 miliona evra i nije …